(Jednání opět zahájeno v 17.01 hodin.)

 

Předseda PSP Václav Klaus: Vážení kolegové, vážení páni ministři, dovolte mi, abych zahájil druhou část interpelací, a to interpelací na členy vlády. Jako první byl vylosován pan poslanec Václav Frank se svou interpelací na místopředsedu vlády Mertlíka. Prosím, pane poslanče. Upozorňuji, že druhý je pan poslanec Janeček. To snad zatím stačí.

 

Poslanec Václav Frank: Pane předsedo, děkuji za udělení slova. Omlouvám se a prosím, abych mimo stanovený čas pro interpelaci mohl uvést jednu víceméně technickou poznámku.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Nebudete interpelovat, pane poslanče, nebo jak tomu mám rozumět?

 

Poslanec Václav Frank: Budu, ale mám prosbu, aby byla stažena interpelace pod číslem 21 vylosovaného pořadí, protože na pořadu jednání této sněmovny bude dvakrát. Myslím, že je zbytečné, abych dál protahoval v této věci jednání. Takže prosím o stažení interpelace č. 21.

Teď mi dovolte přistoupit k vlastní interpelaci na ministra financí. Pane ministře, v roce 1999 byla ve městě Mladá Boleslav zahájena výstavba nové stanice hasičského záchranného sboru. Je to stavba, která byla odsouhlasena jednak Ministerstvem vnitra, tak i okresním úřadem s tím, že financování stavby bude kryto částečně z prostředků územních rozpočtů a z prostředků státního rozpočtu v rámci investičního programu 314610 v celkových nákladech stavby 135 mil. K dnešnímu dni je prostavěno 83 mil., a protože skončilo financování prostřednictvím okresních úřadů, hrozí zastavení stavby.

Já se tedy ptám, jakým způsobem bude splněn finanční závazek v případě dostavby stanice Hasičského záchranného sboru v Mladé Boleslavi, aby nemuselo dojít k jejímu zakonzervování, které by bylo pravděpodobně mnohem dražší.

Druhou částí mé otázky je znovu Dětský domov v Milovicích. I když jsme jej projednávali několikrát, tak veškeré sliby řečené zde na interpelace mých kolegů se minuly zřejmě účinkem, protože včera obdržela starostka města Milovice dopis okresního úřadu, potažmo Ministerstva financí ČR, kde se praví, že prostředky na další provoz dětského domova, který je nadregionálním zařízením, nebudou. Není to v silách ani kraje, protože víme, jaká situace ve financování, pokud jde o možnosti krajů, je.

Proto se chci zeptat i v této části - opravdu se, pane ministře, nenajdou 4 mil. Kč na další zachování provozu zařízení, než bude řešena otázka krajských financí a dokončena reforma? Děkuji.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji panu poslanci a prosím ministra financí o odpověď.

 

Místopředseda vlády a ministr financí ČR Pavel Mertlík: Vážený pane předsedo, vážený pane poslanče, dámy a pánové, co se týče problému Mladé Boleslavi a centrální hasičské stanice, která má rozpočtovaný náklad 12 mil. Kč, tak ve státním rozpočtu na rok 2001 je v kapitole státních finančních aktiv vyčleněna částka ve výši 300 mil. Kč, která je určena na výdaje na činnost hasičského záchranného sboru. Příjmem státních finančních aktiv pro tuto činnost jsou prostředky, resp. zůstatky různých účtů okresních úřadů podle stavu k 31. prosinci roku 2000. Zůstatky účtů jsou postupně stahovány a identifikovány a budou použity pro předem stanovené oblasti. Uvedené finanční prostředky budou rozpočtovým opatřením převedeny z kapitoly Státní finanční aktiva do kapitoly Ministerstva vnitra a budou sloužit k financování dopadu převodu hasičského záchranného sboru z působnosti okresních úřadů do působnosti Ministerstva vnitra. Toto rozpočtové opatření bude provedeno nejpozději do konce dubna t. r., čili do konce tohoto měsíce.

Jak už jsem říkal, v Mladé Boleslavi jde o částku celkem 12 mil. Kč. My předpokládáme, že na financování výstavby použije Ministerstvo vnitra část prostředků převedených tím způsobem, který jsem teď popsal.

Co se týče Dětského domova v Milovicích a financování provozních prostředků, v současné době jsou předloženy vládě dva materiály, které se týkají některých dalších problémů, které souvisejí s převody majetku a kompetencí ze státu na kraje a také s usnesením Poslanecké sněmovny, které vyzvalo vládu, aby navýšila určité prostředky v sociální a školské oblasti. Jde o materiály, které se jmenují Účelová neinvestiční dotace pro obce na školství, vybraná zdravotnická zařízení a na dopravní obslužnost území, silniční dopravu v roce 2001. Tento materiál je v současné době předložen vládě a na některém z nejbližších zasedání by měl být vládou projednán. Zda bude schválen nebo nebude samozřejmě nemohu v tuto chvíli předjímat, nicméně počítá s tím, že na školství by mělo jít navíc oproti stávajícímu stavu tuším 431 mil. 64 tisíc Kč, jak to tady mám vyčísleno, na další oblasti to jsou podstatně nižší položky. Nicméně tam je určitá naděje, jakým způsobem toto řešit, podobně jako v případě druhého materiálu, který rovněž půjde do vlády, dá se říci v časovém souběhu a který se jmenuje Financování některých činností okresními úřady v roce 2001, takže i tam určitá naděje je. Nechci teď dávat nějaké plané sliby, nicméně informuji, že toto je možná cesta.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji. Táži se pana poslance, zda chce doplnit otázku.

 

Poslanec Václav Frank: Pane ministře, děkuji vám za odpověď, pokud se týče hasičského záchranného sboru. Mám ale vážné obavy, že materiál, který jde do vlády, nezahrnuje Dětský domov Milovice, protože jeho zřizovatel je město Milovice. I tak děkuji za odpověď, ale přesto vás prosím, abyste to přezkoumal a přehodnotil v případě, že tam dětský domov zahrnut nebude. Děkuji.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji. Prosím vás, než dám slovo panu poslanci Janečkovi, prosím všechny reprezentanty klubů, aby poslouchali, co sděluji. Své interpelace stáhl místopředseda Langer - to znamená 5., písemně si vyžádal odpověď poslanec Talíř - tedy 7., a poslankyně Šojdrová - 12. Jestli rozumím dobře, poslanec Kohlíček je na zahraniční cestě, čili nemůže být projednávána interpelace č. 8. Mám zde omluvu místopředsedy vlády Kavana, který právě teď jedná s předsedou vlády s prezidentem EU, to znamená ani bod 11.

Prosím tedy, aby reprezentanti klubů, pokud mě slyší, zajistili účast v tomto pořadí: Janeček, Páralová, Havlíček, Hanačíková, Dundáčková, Beneš, Vlach. Dál Bílý, Recman, Vlčková, znovu Havlíček atd. Prosím, aby všichni vnímali toto pořadí.

Nyní jde pan poslanec Janeček s interpelací na ministra dopravy a spojů.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP