(11.40 hodin)
(pokračuje Zahradil)

Já být na místě této vlády, tak bych tuto věc vůbec nezmiňoval, protože právě ona kubánská rezoluce se stala poměrně značnou ostudou pro zahraniční politiku ČR a vedla k výraznému zhoršení našich bilaterálních vztahů se Spojenými státy. Pokud jde o ekonomickou dimenzi zahraniční politiky, která je předmětem dalšího odstavce, já naprosto souhlasím s vámi a naprosto souhlasím s panem premiérem, že ekonomická dimenze zahraniční politiky je mimořádné důležitá a že je zapotřebí ji budovat a posilovat, ale domnívám se, že pokud je jediným důkazem tohoto budování a posilování, který je zmíněn v této zprávě, velmi problematická dohoda mezi Ministerstvem zahraničních věcí a Ministerstvem průmyslu a obchodu z roku 1998, která byť byla v poslední době novelizována, je stále ještě značně problematická a na řadě zastupitelských úřadů vede de facto k jakémusi zvláštnímu dvojvládí, tak pokud toto má být jediný důkaz posilování ekonomické dimenze zahraniční politiky, tak je to důkaz velmi nedostatečný.

Myslím, že další výtky, které by bylo možno uštědřit této zprávě, jako je např. formulační chyba o tom, že v září roku 2000 byla ČR pověřena organizací výročního zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky, jsou spíše formulačního charakteru; všichni víme, že tímto úkolem nebyla ČR pověřena v září 2000, ale pověřena o něco dříve a že v září 2000 se tato celá záležitost odehrála. Ale to si myslím, že to jsou věci spíše formálního charakteru, které nicméně svědčí o tom, jakou pozornost editor tohoto textu věnoval celé stylistické a jazykové úpravě. Ale o tom jsem již mluvil.

Stejně tak nechápu, proč se zde zmiňuje jakožto výjimečná příležitost k propagaci ČR v zahraničí Světová výstava EXPO 2000 v Hannoveru. Já proti tomu v zásadě nic nemám, pouze se táži, proč je tato věc zmiňována na třech řádcích jednoho odstavce¸ když celá řada mnohem důležitějších věcí, které se týkají české zahraniční politiky, v tomto textu zmíněna není, a všichni víme, že tato světová výstava byla celkovým neúspěchem, nemyslím tím jenom pro ČR, ale celkovým neúspěchem z hlediska návštěvnosti, že návštěvnost a atraktivita této světové výstavy v Hannoveru zaostala velmi výrazně za očekáváním, že tam přišla asi polovina návštěvníků oproti předpokládanému stavu a že pokud jde o budování české expozice, byl to způsob, o kterém by bylo lépe se nezmiňovat, protože to, jak byla pět minut po dvanácté zajišťována prezentace ČR, aby to nakonec neskončilo ostudou, a že to nakonec díky nasazení nově jmenovaného komisaře ostudou neskončilo, to je sice možná dobrá věc, ale rozhodně to není věc, kterou bychom se měli nějak výrazně vychloubat v oficiální vládní zprávě o zahraniční politice.

A konečně poslední odstavec, kterým celá záležitost týkající se zahraniční politiky ve vládním podání končí, je odstavec nazvaný "Opatření ke zvyšování profesionální úrovně zahraniční služby". Tady je několik velmi silných formulací o zkvalitňování zahraniční služby a já si jenom mohu přát, aby se vláda řídila tím, co je v odstavci napsáno, a aby se Ministerstvo zahraniční nezapisovalo do veřejného povědomí tak, jak je tomu v poslední době, především nejrůznějšími úniky informací, především různými nedořešenými ekonomickými aférami a aférkami a různými pronikajícími a na veřejnost prosakujícími boji nejrůznějších mocenských skupinek a klanů na Ministerstvu zahraničí. A opět mě velmi mrzí, že tady není pan ministr Kavan, aby si tuto výtku mohl vyslechnout.

Musím říci, že část vládní zprávy týkající se zahraniční politiky je podle mého názoru nedostatečná, ale paradoxně na druhé straně odpovídá charakteru naší zahraniční politiky, která je v mnoha ohledech a především ve vztahu ČR k EU rozkolísaná, nejistá a nesamostatná. A mám dojem, ačkoliv nebudu navrhovat žádné usnesení, tím méně usnesení zamítavé, že je koneckonců dobře, že byla tímto způsobem část týkající se zahraniční politiky zpracována, protože ona skutečně poskytuje jakousi vizitku, jakýsi obrázek o tom, jak důležitá je zahraniční politika - "v uvozovkách" - pro tuto vládu a jakým způsobem k ní tato vláda přistupuje.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. Chci vás požádat, abyste se příliš nevzdaloval od řečnického pultu, neboť jste de facto třetím po předsedovi Poslanecké sněmovny a panu poslanci Karlu Kühnlovi, který vystoupil v rozpravě, a tudíž vůči vám směřuje moje velkorysá nabídka, zda byste nechtěl zasednout po pravici předsedy vlády v jedné lavici a sehrát roli zpravodaje k materiálu, k němuž jste tak obsáhle hovořil. (Děje se.)

Hned jsem si myslel, že to je nabídka, které nelze odolat, takže vám ani neděkuji za to, že jste ji přijal.

Dalším přihlášeným je pan poslanec Walter Bartoš, připraví se pan kolega Matějů, a po něm paní poslankyně Páralová. Upozorňuji, že páni poslanci Mareš a Holáň své přihlášky stáhli.

 

Poslanec Walter Bartoš: Vážený pane předsedající, vážená vládo, dámy a pánové, původně jsem si připravoval delší projev, neboť jsem se velmi podrobně zabýval programovým prohlášením vlády i tímto tiskem , kterým se dnes zabýváme. Bohužel zde není pan ministr školství a mne to velmi mrzí. Ukazuje to v podstatě to, že nemá moc velkou ochotu s námi komunikovat a nemá ani moc velkou chuť naslouchat jiným názorům. Abych se neobracel k prázdné židli, vzdávám se svého příspěvku, ale myslím si, že takový ministr není na svém místě. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. Mám zde pouze dvě oficiální omluvenky členů vlády, a to pana ministra kultury pana Dostála, pana ministra zahraničí Jana Kavana a pana místopředsedy vlády Rychetského na odpolední jednání Poslanecké sněmovny, nikdo jiný se oficiálně neomluvil.

Slovo má pan poslanec Petr Matějů, připraví se paní kolegyně Páralová a poté pan poslanec Štrait.

 

Poslanec Petr Matějů: Vážený pane předsedající, vážený pane premiére, mám stejný problém, který právě před chvíli nám sdělil pan kolega Bartoš. Chtěl jsem mluvit k velice problematické části zprávy, ke stavu našeho vysokého školství, vědy a výzkumu. Ale protože nemám komu svá slova adresovat a myslím, že pravé části spektra nemá cenu, abych takové věci adresoval, neboť jsme si vědomi, že se jedná o vážné problémy, vzdávám se svého příspěvku. Ostatně velkou část tohoto příspěvku se mi podařilo uveřejnit v sobotu v LN, můžete si ho přečíst. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Nyní bych požádal o slovo paní poslankyni Páralovou. Nevím, zda bude někde poblíž jednacího sálu, protože zjevně nečekala, že jednání bude mít tak rychlý průběh vzhledem k nepřítomnosti ministra školství. Paní poslankyně Páralová je již zde, takže jí uděluji slovo, připraví se pan poslanec Štrait a poté pan poslanec Cabrnoch.

 

Poslankyně Alena Páralová: Omlouvám se za zdržení, děkuji za slovo. Vážený pane místopředsedo, vážení páni ministři, kolegyně a kolegové, vládní zpráva o stavu realizace vládního prohlášení a o činnosti vlády byla zřejmě vylovena z předvolebního guláše. Vláda si zřejmě plete jednání dolní komory Parlamentu s předvolebním mítinkem sociálně demokratické strany.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP