(11.40 hodin)
(pokračuje Kováčik)

Ponechání majetků uvedených pěti školských zařízení v působnosti Ministerstva zemědělství České republiky tak přispěje ke snížení nákladů krajů na vybavení škol se zemědělskými učebními a studijními obory, protože nebude nutné vynakládat značné finanční prostředky na údržbu a obnovu technického a technologického vybavení každé školy. Je to částka zhruba 80 mil. Kč, kterou vynakládají zemědělské a lesnické školy každoročně jen na provoz a údržbu technologických zařízení. Přispěje to rovněž i k výraznému zefektivnění základní odborné přípravy žáků a studentů škol se zemědělskými učebními a studijními obory zřizovaných krajem, tím, že žáci těchto oborů absolvují povinnou odbornou praxi ve specializovaných centrech odborného vzdělávání Ministerstva zemědělství, kde se seznámí s nejmodernější technikou a technologiemi, zabezpečenou právě Ministerstvem zemědělství a výrobci a dovozci této technologie. V tomto směru je jednáno se Sdružením dovozců zemědělské techniky.

K účelnému a efektivnímu zabezpečení praktického výcviku žáků využíváním odborných provozů center odborné výchovy a provozu zemědělských subjektů v jejich okolí odpadne nutnost mít u většiny zemědělských škol rozsáhlé a finančně náročné zařízení. Konečně to přispěje k získání institucionální základny Ministerstva zemědělství ČR pro zabezpečení dalšího odborného vzdělávání a zvyšování odbornosti pracovníků v zemědělství, ale také k systematickému předávání informací o cílech a postupech resortu zemědělství v oblasti zemědělské politiky státu i společné zemědělské politiky Evropské unie.

Dovolil bych si v této chvíli požádat vás všechny o to, abyste tento pozměňovací návrh podpořili. Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji panu poslanci Kováčikovi. Slovo má paní poslankyně Šojdrová.

 

Poslankyně Michaela Šojdrová: Jak jsem již uvedla, navrhuji v podrobné rozpravě legislativně technické zpřesnění textu, a to v pěti bodech.

1. V názvu zákona navrhuji doplnit za slova "majetku krajů" slova "ve znění zákona číslo 10/2001 Sb.

2. V navrženém článku 1., v ustanovení § 2 odst. 1 za slovo "fondů" vložit slova "kulturních a" .

3. V následující větě navrhuji slovo "finančních" vypustit.

4. Navrhuji vypustit větu: "Výše uvedený postup je jednorázovým opatřením."

5. Navrhuji nové, přesnější znění poslední věty téhož odstavce: Vypořádání ztráty zjištěné ve stavu k 31. 12. 2000 bude provedeno v uvedeném pořadí nejpozději do 31.prosince 2001.

Prosím, aby tyto návrhy byly hlasovány společně. Jedná se o legislativně technické zpřesnění návrhu. Děkuji.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji. Prosím pana poslance Payna jako dalšího, kdo se písemně přihlásil do podrobné rozpravy.

 

Poslanec Jiří Payne: Děkuji. Vím, že odbočuji od hlavního záměru předkladatelů tohoto návrhu zákona, přesto předkládám návrh, který patří do tohoto zákona, na kterém právě pracujeme. Navrhuji, abychom v příloze 1 doplnili - je to příloha, která pojednává o majetku, který se převádí z ministerstev na kraje -, aby Národní dům, Kulturní dům železničářů, náměstí Míru 9, IČO 45789053, byl převeden na hlavní město Prahu.

Odůvodnění. Tento Národní dům si postavili občané Královského města Vinohrad, tehdy ještě samostatného, ze svých daní jako svůj obecní kulturní dům, to znamená, že je to historický majetek obce. Počátkem devadesátých let zákon o majetku obcí převáděl majetek, který byl tehdy v majetku České republiky, beze zbytku na obce, právě pokud to byl takovýto historický majetek. Problém je ten, že komunistická vláda tento kulturní dům, který si postavili občané Vinohrad, zašantročila pod Ministerstvo dopravy, a v době, kdy zákon o majetku obcí nabýval účinnosti, tento dům byl stále ještě ve vlastnictví Ministerstva dopravy, takže nemohl být převeden na obec.

Já se domnívám, že je spravedlivé, aby historický majetek patřil obci. Je absurdní, aby si Praha 2 stavěla nový kulturní dům. Odůvodňuji tento návrh tím, že jsem se z tisku dočetl, že vláda chce tento dům prodat. Připadá mi to absurdní, že vláda bude prodávat historický majetek obce, který nespravedlivě město Praha nedostalo v rámci zákona o historickém majetku obcí. Proto navrhuji převedení na město Prahu.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji panu poslanci Paynovi. Hlásí se ještě někdo další do podrobné rozpravy? Nehlásí. Podrobnou rozpravu končím. Pokud nemají paní poslankyně ani pan poslanec zájem o závěrečná slova, končím druhé čtení tohoto návrhu zákona.

Dostáváme se k bodu 13. Moc bych prosil pana ministra Grosse, aby se dostavil do jednacího sálu. Prosím, aby nám jeho kolegové z vlády pomohli, aby nám pomohl předseda klubu ČSSD.

Přerušuji jednání do 11.50 hodin, než se vyjasní, kde je pan ministr vnitra.

 

(Jednání přerušeno v 11.46 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP