(Jednání pokračovalo v 11.51 hodin.)

 

Předseda PSP Václav Klaus: Vážené kolegyně a kolegové, pan ministr Gross z důvodů, které vysvětlí předseda klubu, není v tuto chvíli přítomen. Předseda klubu přijde s návrhem.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Vážené dámy, vážení pánové, vzhledem k tomu, že se ministr vnitra účastní spolu s ministrem obrany jednání v bezpečnostním zájmu státu, rád bych navrhl, abychom přeložili bod, ve kterém vystupuje jako předkladatel, to je bod, který jsme měli zařazený jako bod 13, tedy tisk č. 921, jako třetí bod dnes odpoledne. První dva body odpoledne již máme pevně zařazeny. Ještě jednou opakuji, že navrhuji zařadit tento bod jako třetí bod dnes odpoledne. Děkuji.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Předpokládám, že jste všichni slyšeli procedurální návrh. Odhlásím vás a prosím, abyste se znovu přihlásili svými kartami.

 

Dávám tedy hlasovat o návrhu na přeřazení tohoto bodu jako třetího bodu dnes odpoledne.

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro, ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 35 z přítomných 105 poslanců 100 bylo pro, nikdo proti.

 

Dostáváme se k bodu

 

14.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu
Smlouva o účasti České republiky v Evropské agentuře pro životní prostředí
a Evropské informační a pozorovací síti
/sněmovní tisk 1035/ - prvé čtení podle § 90 odst. 2

 

Chtěl bych dodat, že event. po tomto bodu proběhnou odpovědi na písemné interpelace. Prosím, aby s tím všichni počítali.

Prosím pana ministra Kužvarta, aby uvedl předložený návrh.

 

Ministr životního prostředí ČR Miloš Kužvart: Děkuji. Vážený pane předsedo, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, předkládám návrh na ratifikaci smlouvy o účasti České republiky v Evropské agentuře pro životní prostředí a Evropské informační a pozorovací síti.

Po odsouhlasení textu smlouvy Radou Evropské unie dne 18. 6. 2001 byla tato smlouva dne 28. června t. r. podepsána komisařkou Evropské unie paní Margot Walströmovou a předána misi České republiky při Evropských společenstvích v Bruselu, čímž byly splněny podmínky pro zahájení ratifikačního procesu na straně České republiky.

Česká republika společně s dalšími kandidátskými zeměmi spolupracuje s Evropskou agenturou pro životní prostředí již od roku 1993 v rámci programu mnohonárodní spolupráce Phare, který je zaměřen na životní prostředí.

Evropskou komisí byl založen projekt orientovaný především na spolupráci s evropskou agenturou, jehož cílem bylo pomoci asociovaným zemím v období přípravy na vstup do Evropské unie v oblasti informací o životním prostředí, na kterou je kladen značný důraz. V současné době tento projekt je v konečné fázi. Evropská komise považuje informace o stavu životního prostředí za prioritní, což dokazuje skutečnost, že Evropská agentura pro životní prostředí je první agenturou, u které bylo schváleno rozšíření o země střední a východní Evropy. Jedná se také o potřebné překlenutí období před vstupem zemí do Evropské unie, kdy by nebylo žádoucí přerušit spolupráci s Evropskou environmentální agenturou započatou již v programu Phare a ztratit veškeré dosavadní výsledky.

V souladu s článkem 3 zmíněné smlouvy bude mít Česká republika v evropské environmentální agentuře plnou účast s výjimkou práva hlasovat v řídící radě této agentury. Jedná se o obecné pravidlo, podle něhož hlasovací právo mají pouze členské státy EU, nikoli státy, které se účastní činnosti různých agentur.

Účast kandidátské země v této agentuře je v období do přijetí do EU spojena s úhradou příspěvku, který by byl Evropskou komisí pro každou zemi stanoven v návaznosti na výši hrubého národního produktu v roce 97. Podle článku 2 této smlouvy je možné užít finanční pomoci společenství a platit evropské environmentální agentuře příspěvek s finanční účastí národního programu Phare v maximální výši 75 %, čili v prvním roce je to zhruba 17 milionů korun.

Vzhledem k tomu, že podle dostupných zpráv všechny kandidátské země zahájí svou účast v této agentuře již od 1. ledna příštího roku, pokud ukončí ratifikační proces v průběhu tohoto roku, dovoluji si navrhnout Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR v souladu s usnesením vlády ze dne 29. srpna t. r. č. 856, aby vyslovila souhlas s předloženou smlouvou již v prvém čtení.

Vážené poslankyně, vážení poslanci, závěrem si dovoluji ještě jednou zdůraznit, že vyslovením souhlasu Parlamentem ČR se smlouvou se realizuje závazek týkající se vstupu ČR do Evropské unie. České republice bude umožněno pokračovat v dosavadní spolupráci s touto agenturou, která je ze strany Evropské agentury pro životní prostředí velmi vysoce hodnocena.

Vážená sněmovno, děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji panu ministrovi. Prosím pana poslance Laštůvku, který je zpravodajem pro prvé čtení.

 

Poslanec Vladimír Laštůvka: Děkuji. Vážený pane předsedo, dámy a pánové, dovolte, abych v několika bodech navázal na slova předkladatele. Nechci opakovat to, co již bylo řečeno a s čím se plně ztotožňuji. Chci zdůraznit několik faktů a několik skutečností v několika bodech.

Ochrana životního prostředí patří bezezbytku a bezpochyby mezi nezbytné priority a nejvýznamnější priority EU. Proto je zřízena nařízením Rady EHS č. 1210 z roku 1990 Evropská agentura pro životní prostředí. Účelem této agentury je poskytnout Evropskému společenství a členským státům objektivní a v evropském měřítku zdůrazňuji srovnatelné informace umožňující přijímat nezbytná opatření na ochranu životního prostředí, hodnotit jejich realizaci a zajišťovat dobrou informovanost veřejnosti o stavu životního prostředí a doporučovat v tomto smyslu vhodná vědecká a technická řešení.

K dosažení uvedených cílů agentury je vytvářena ve spolupráci se státy unie Evropská informační a pozorovací síť pro oblast životního prostředí, v jejímž rámci je zajišťován sběr, zpracování a rozbor dat zaměřený na kvalitu životního prostředí.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP