(12.00 hodin)
(pokračuje Laštůvka)

Předmětem zájmu jsou zejména přeshraniční dopady na životní prostředí zasahující několik států, event. dopady působící globálně. Důležité - a myslím, že to stojí za zmínku - je to, že geografický rozsah práce agentury není omezen jen na členské státy EU. Ve smyslu uvedených nařízení rady je členství otevřeno dalším zemím, které sdílejí zájmy a cíle EU. Současnými členy mimo členské země unie jsou také členské země EFTA, Evropské zóny volného obchodu, Island, Lichtenštejnsko a Norsko.

Účast České republiky v tomto projektu je jen logickým důsledkem současného našeho úsilí stát se co nejdříve členem EU. Předpokladem členství je bezpochyby identifikace s hodnotami a cíli společenství, mezi něž nepochybně patří především ochrana životního prostředí. Nemohu než doporučit Poslanecké sněmovně vyslovit souhlas s předloženou smlouvou, a to ve zkrácené proceduře podle § 90 odst. 2 jednacího řádu.

Dovolte, abych poznamenal, že Evropská komise rozhodla o zahájení účasti všech kandidátských zemí v případě, že ukončí ratifikaci během roku 2001 k 1. lednu 2002. Chci ještě zdůraznit, že k 31. 1. (?) smlouvu ratifikovalo Bulharsko, Kypr, Malta, Lotyšsko, Slovinsko a Slovensko. Děkuji vám za pozornost.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji panu poslanci Laštůvkovi. Otevírám obecnou rozpravu, do které se jako první přihlásil poslanec Kohlíček.

 

Poslanec Jaromír Kohlíček: Vážení kolegové, milé kolegyně, vážená vládo, vážený pane předsedající, dovolte, abych přičinil několik poznámek k významné smlouvě, sněmovní tisk 1035, ke které moji předřečníci již vystupovali.

Chtěl bych zdůraznit, že tuto smlouvu je třeba zasadit do širšího rámce mezinárodních smluv, které Česká republika v poslední době uzavřela a které byly ratifikovány po schválení v Parlamentu České republiky. Jedná se mj. o smlouvu o přeshraničních tocích, jedná se o smlouvu o vzájemné pomoci při mimořádných událostech a jedná se o právě projednávanou smlouvu o přenosu a dálkovém přenosu znečišťování ovzduší, ať už je to protokol o těžkých kovech nebo protokol o organických polutantech.

Domnívám se, že sněmovní tisk 1035, který je nám doporučován ke schválení ve zkráceném řízení, pokud bude takto schválen, což vřele doporučuji, je vyvrcholením těchto smluv, které sněmovna v poslední době projednala a doporučila a které byly Českou republikou na základě tohoto projednání a doporučení uzavřeny.

Doporučuji tedy vřele vaší pozornosti přijetí tohoto sněmovního tisku ve zkráceném řízení. Děkuji.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji panu poslanci Kohlíčkovi. Táži se, kdo se další hlásí do obecné rozpravy. Končím obecnou rozpravu. Nyní rozhodneme podle § 90 odst. 5 o tom, zda v jednání budeme pokračovat tak, aby s tímto návrhem byl vysloven souhlas již v prvém čtení. (Předsedající zvoní.) Musíme dát šanci.

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna souhlasí s pokračováním jednání o sněmovním tisku 1035 tak, aby s ním mohl být vysloven souhlas již v prvém čtení."

Pro jistotu vás zase odhlásím. Prosím, abyste se znovu přihlásili svými kartami.

 

Dám tedy hlasovat o souhlasu s pokračováním jednání, aby byl vysloven souhlas již v prvém čtení.

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 36 z přítomných 127 bylo 122 pro, nikdo proti. Návrh byl přijat.

 

Přikročíme k hlasování o návrhu usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas se Smlouvou o účasti České republiky v Evropské agentuře pro životní prostředí a Evropské informační a pozorovací síti."

 

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 37 z přítomných 132 bylo 130 pro, nikdo proti. S návrhem usnesení byl vysloven souhlas.

 

Tím jsme ukončili projednávání tohoto návrhu touto zrychlenou formou.

Oznámil jsem, že budou odpovědi členů vlády na písemné interpelace, oni jsou tady. Teď se dostávám do konfliktu, že po druhých čteních měl být nově vložený zákon, ale druhé čtení ještě neskončilo, protože azylový zákon bude až potom, tak myslím, že je to skoro jedno.

 

16.
Odpovědi členů vlády na písemné interpelace

 

První interpelace je na pana ministra Špidlu, místopředsedu vlády, který odpověděl na interpelaci poslance Jaroslava Štraita ve věci porušení zákona tím, že nebyla provedena valorizace důchodů a životního minima. Interpelace se spolu s odpovědí předkládá jako tisk 1045. Otevírám rozpravu a táži se pana ministra, zda chce vystoupit. Prosím o klid!

 

Místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí ČR Vladimír Špidla: Vážený pane předsedo, vážené poslankyně, vážení poslanci, interpelace, tak jak byla předložena, navozuje představu, že nebyl dodržen zákon. Musím konstatovat, že zákon porušen nebyl, že vláda se ve svém rozhodnutí řídila striktně zákonem, tak jak je koncipován. Musím ovšem upozornit na to, že situace, která nastala a která mě rozhodně netěší, je způsobena neobvyklým vývojem inflace, kdy naprosto nečekaně inflace vzrostla způsobem, který nesignalizovalo žádné analytické pracoviště. Naše výpočty předpokládaly, že valorizační podmínka bude naplněna někdy v listopadu - prosinci, a k tomuto datu byl chystán celkový přístup. To, že podmínka byla naprosto nečekaně splněna o několik měsíců dříve, mě vedlo k tomu, že jsem okamžitě vydal pokyny, resp. ještě krátce předtím, než byly vydány pokyny, zahájit přípravu na valorizaci. Znamená to ovšem vypočítat 3,5 mil. důchodů všech možných typů, znamená to vyhotovit 3,5 mil. rozhodnutí a znamená to také poskytnout těch 3,5 mil. rozhodnutí poště, která podle smlouvy si na provedení vlastního vyplácení důchodů vyhrazuje šest týdnů.

Z tohoto hlediska jsme se dostali do situace, která přes mimořádná opatření - a uvádím ještě, že zcela mimořádně se také provádí výplata, resp. odškodnění, které bylo definováno sněmovnou před velmi krátkou dobou, účastníkům odboje a účastníkům třetího odboje - z tohoto hlediska je Česká správa sociálního zabezpečení na hranici své technické kapacity.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP