(17.10 hodin)
(pokračuje Grégr)

Ostatní je v rukou těch distribučních společností, protože cena za přenos je pevná a prakticky téměř bezzisková.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Ptám se pana poslance Karla Vymětala, zda si přeje položit doplňující otázku. Je tomu tak. Hovoří pan poslanec Karel Vymětal.

 

Poslanec Karel Vymětal: Děkuji, pane ministře, za odpověď, za vysvětlení. Já bych vás jen poprosil, jestli byste mohl autoritou majoritního vlastníka vůči ČEZ požádat, aby ČEZ více v této otázce publikoval - populárně - pro veřejnost, v médiích, aby zbytečně nevznikaly mezi veřejností tyto spekulace a aby nebyly živeny.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Nyní předávám slovo panu poslanci Josefu Houzákovi, který byl vylosován na druhém místě. (Námitky.) Omlouvám se, pan ministr, má samozřejmě právo odpovědět.

 

Místopředseda vlády a ministr průmyslu a obchodu ČR Miroslav Grégr: Vážený pane poslanče, jak jistě víte, pro média dobrá zpráva rovná se žádná zpráva. Tyto údaje byly médiím poskytovány jak ČEZem, tak Ministerstvem průmyslu a obchodu, ale nebyly publikovány. Já se domnívám, že kdyby byl kladný přístup všech účastníků energetiky, mohlo by dojít při vyrovnání těch křížových dotací, které jsou požadovány Evropskou unií, k nižšímu zvýšení ceny elektřiny pro maloodběratele.

Pokud jsem říkal dobrá zpráva - žádná zpráva, před třemi týdny nebo měsícem jsem otevíral i v zastoupení premiéra největší investici v České republice poslední doby, to znamená Philips v Hranicích, kde investiční náklady činily 700 mil. eur a pracovní příležitosti se tam vytvářejí v počtu 3 000 zaměstnanců. Přestože se všechny televize zúčastnily, tak ve večerních zprávách téhož dne ani v následujících dnech nebyla zmínka o takovéto investici ani ne roku, možná desetiletí. Jsem přesvědčen, že kdyby se takováto investice otevírala v kterémkoliv jiném státě Evropské unie nebo zámoří, bude to jistě zpráva na první stránce. Takže se nedivte, že taková podružnost, jako je, za jaké ceny prodává ČEZ, aniž se jedná o ceny dumpingové, není - jak už jsem řekl - pro naše masmédia zajímavá.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Nyní má slovo pan poslanec Josef Houzák, který byl vylosován na druhém místě, k přednesení interpelace na ministra dopravy a spojů Jaromíra Schlinga.

 

Poslanec Josef Houzák: Pane ministře, v souvislosti s postupem těžby uhlí v severočeských dolech v lokalitě Chomutov bylo nutno řešit náhradní železniční spojení za plánované zrušení úseku trati Březno u Chomutova - Chomutov, které se nachází v dobývacím prostoru. České dráhy stanovily kritéria k posuzování varianty přeložky železniční trati uvedeného úseku. Zpracováním technického řešení pověřily Severočeské doly Státní ústav dopravního projektování Praha, kterým bylo navrženo několik variant, které se však ukázaly jako nereálné. Uvedený stav motivoval zaměstnankyni tamních dolů ke zpracování a podání vlastního zlepšovacího návrhu varianty Konsensus, respektující technická a obchodně provozní kritéria drah.

V roce 1994 SÚDOP nakonec variantu tunelovou schválil, ale byla prosazena s plným vědomím dolů o nestabilitě geologického území, což byla jedna z podmínek výběrového řízení. Započatá stavba přeložky v květnu 2000 předpokládala v červnu roku 2001 zahájení ražby tunelu, ale už v březnu bylo nutné deponovat několik tisíc kubíků zeminy z důvodu nestability území, pokračují sanace a je zastavena ražba tunelu, což způsobilo zdržení stavby a další požadavky na investice. Dosavadní postup prací neodpovídá zadaným potřebám Českých drah, hrozí alarmující finanční disproporce. Tento stav může vyvolat řadu problémů s dopadem na těžbu, případně na zrušení trati bez náhrady, a tím i dopad na již tak složitou sociální situaci v této oblasti. Přesto jsem přesvědčen, že současný stav je vhodný pro prošetření Nejvyššího kontrolního úřadu a dostal jsem částečně odpověď od ministra dopravy.

Kladu tyto dvě otázky: Jaká budou opatření přijatá ze strany ministerstva dopravy a vlády České republiky? Jaké budou vyvozeny důsledky vůči osobám, které nesou odpovědnost za uvedenou situaci?

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu poslanci za interpelaci. Vzhledem k tomu, že ministr dopravy a spojů není přítomen, podle jednacího řádu odpoví písemně na otázku pana poslance do 30 dnů. Nyní udílím slovo panu poslanci Jaromíru Kohlíčkovi, který byl vylosován na třetím místě, k přednesení interpelace na ministra vnitra Stanislava Grosse.

 

Poslanec Jaromír Kohlíček: Děkuji, paní předsedající, za slovo. Vážené kolegyně, milí kolegové, vážení páni ministři, vybavení škol pomůckami není záležitostí pouze školskou. Vedle pomůcek určených k jednotlivým předmětům výuky, o kterých každý z nás dobře ví - vycpaných ptáků, map, indukční elektriky - je dodnes řediteli škol pravidelně vyplňován dotazník, kde je konstatováno, že škole chybějí pomůcky pro cvičení CO. Nejen pro cvičení CO. Jde hlavně o masky.

V této otázce se rozpoutala rozsáhlá mediální kampaň. Protože zatím jsou reakce velmi rozporné, adresuji vám v této otázce svoji interpelaci. Považuji za důležité, aby v této otázce bylo jasno. Jde o ocenění skutečných rizik a jasné vymezení místa škol v rámci CO s návazným vybavením odpovídajícími pomůckami.

Ptám se vás proto, vážený pane ministře, za prvé: Byla již provedena potřebná analýza rizik? Za druhé: Pokud ano, kdy budou její závěry promítnuty do plánu vybavení škol odpovídajícími pomůckami? Za třetí: Pokud analýza není dokončena, včetně jasných závěrů - kdy bude tento rozbor, včetně stanovení navazující činnosti, dokončen?

Vážený pane ministře, účelem mé interpelace je vyjasnit jednu ze závažných otázek, které se u nás vynořily po událostech 11. září tohoto roku. A protože jsem chemik, tak si dovolím jednu poznámečku. Nepovažuji za největší riziko útok, který by potřeboval nasazení plynových masek. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Slovo má ministr vnitra Stanislav Gross.

 

Ministr vnitra ČR Stanislav Gross: Vážená paní místopředsedkyně, paní poslankyně, páni poslanci, dámy a pánové, já jsem docela rád za tuto interpelaci. Jsem hlavně rád, že v závěru pan kolega Kohlíček řekl tu větu, která je nejdůležitějším sdělením, které se budu snažit říci zde, a kterou jsem dnes prezentoval na tiskové konferenci Ministerstva vnitra právě k problematice civilní ochrany.

Myslet si, že když někdo má plynovou masku, když někdo má nějakou jednorázovou protichemickou pláštěnku nebo když někdo má své místo rezervované v krytu CO, že je připraven úplně na vše, je nesmírně naivní. Bylo by ode mne jako od člověka, který od 1. 1. tohoto roku zodpovídá za výkon státní správy v oblasti ochrany obyvatel, nezodpovědné, kdybych tento mýtus povzbuzoval. Kdybych lidem vykládal, že když jim stát zajistí, že každý bude mít někde ve skladu svou masku, je tím jejich bezpečnost zaručena. Bylo by to nesmírně naivní.

Mimochodem minulý týden bylo jednání v Bruselu, kde se sešli šéfové civilních ochran všech členských zemí Evropské unie a všech kandidátských zemí. Na celém dvoudenním jednání k problematice civilní ochrany ani jednou nepadla tematika plynových masek, ani jednou nepadla tematika krytů. Protože bylo jasně konstatováno, že moderními prvky ochrany obyvatel vůbec nejsou plynové masky a kryty. Těmi základními principy, na kterých musí fungovat civilní ochrana, jsou úplné jiné věci. Jsou to věci, které se týkají rychlého vyrozumění. Jsou to věci, které se týkají informovanosti. Jsou to záležitosti, které se týkají evakuace. Jsou to záležitosti, které se týkají rychlé reakce složek integrovaného záchranného systému, tedy pomoci postiženým obyvatelům. Toto jsou ty věci, které musí fungovat.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP