(17.30 hodin)
(pokračuje Kvapil)

Sedmnáctého května v roce 1999 ministr zdravotnictví rozhodl o zrušení kategorizace na uvedenou lékárnu, tudíž od té doby nic nebrání její privatizaci, až pouze byrokratické prodlevy.

Na červnové schůzi Poslanecké sněmovny v tomto roce mi pan ministr sdělil, že návrh na rozhodnutí o privatizaci majetku lékárny č. 503 v Olomouci je v meziresortním připomínkovém řízení a následně bude předložen návrh do vlády. Já se samozřejmě ptám pana ministra, co se od té doby udělalo nového, nicméně v jeho písemném podkladu musím konstatovat, že byl připraven v září, kdy jsem se 18. září ve stejné věci k interpelaci hlásil, ale ty nebyly z časových důvodů předneseny a nebylo tedy na ně odpovídáno.

V podkladu pro pana ministra je rozhodnutí o privatizaci majetku datováno 19. září t. r. právě na uvedenou lékárnu. Tím chci jen dokumentovat, že skutečně jen díky takovýmto interpelacím se alespoň něco na Ministerstvu financí děje. Toto bylo 24. září odesláno na Fond národního majetku, aby byla vypsána dražba a postupovalo se dále. Chci pouze konstatovat, že s odpovědí, jak mi byla předána, spokojen nejsem, a žádám tedy písemnou odpověď, protože rychlost postupu při privatizaci není dostačující.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. I vy dostanete na svou interpelaci písemnou odpověď ve lhůtě do 30 dnů.

Slovo nyní uděluji opět panu poslanci Miroslavu Benešovi, který interpeluje ministra Petra Lachnita ve věci odborných konzultací u RPA.

 

Poslanec Miroslav Beneš: Děkuji. Pane místopředsedo, pane ministře, jistě znáte firmu RPA, a kdyby nic jiného, tak alespoň z novin.

Vzhledem k tomu, že někteří, dnes už bývalí, vaši zaměstnanci poté, co se k RPA přihlásili, resp. ke spolupráci s vámi, tak museli opustit ministerstvo, vzhledem k tomu, že noví zaměstnanci už nikdy o RPA nemluvili, tak mi dovolte, abych se vás jednoduše a prostě zeptal: Nechal jste se za 15 tisíc Kč připravit na vystoupení v Kotli?

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji panu poslanci. Slovo má pan ministr Lachnit.

 

Ministr pro místní rozvoj ČR Petr Lachnit: Pane poslanče, já vám děkuji za stručnost. Moje odpověď bude také stručná: Nenechal. Mohu to ještě rozvést?

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Jistě, pane ministře, vy vůbec nejste limitován ve svém vystoupení.

 

Ministr pro místní rozvoj ČR Petr Lachnit: Otázka byla stručně a jasně položena, stručně a jasně odpovídám: Nenechal jsem se za 150 tisíc připravit na vystoupení v Kotli.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Pan budoucí ministr Beneš doplňující otázku.

 

Poslanec Miroslav Beneš: Pochybuji, protože bych ho zrušil.

Pane ministře, doplňující otázka samozřejmě byla připravena - zda to pomohlo, neboť jsem si myslel, že to příliš nepomohlo, ale když jste mi odpověděl v této variantě, tak má otázka zní: Znamená to, že budete žalovat veškeré noviny, které uveřejnily, že jste byl takto připravován?

 

Ministr pro místní rozvoj ČR Petr Lachnit: Já si myslím, pane poslanče, že kdybych měl žalovat každé noviny za to, co zkreslí, tak bych asi nedělal nic jiného, než stál u soudu, takže to nemám vůbec v úmyslu.

Nicméně vám mohu říci, že mi opravdu celkem vadí, pokud někdo falšuje časové údaje tak, aby slepil z obyčejných hloupostí kauzu. V tomto případě k tomu samozřejmě také došlo, protože ony změny, které nastaly v tiskovém odboru ministerstva, se týkaly února, března, dubna tohoto roku, takže v žádném případě nemohly být v souvislosti s agenturou RPA. Agentura RPA, to je v podstatě obyčejný kách, samozřejmě i v dnešní Mladé frontě je to opět zopakováno přesně v takovém řazení, aby se z ničeho vyrobila kauza, ale já vás ubezpečuji, že časové řazení je úplně jiné, že paní, která dnes svědčí nebo chodí do televize, dostala výpověď tuším 26. dubna, takže to už je opravdu velmi staré, a skoro je mi žinantní se k tomu vyjadřovat.

Žalovat samozřejmě, jak jsem řekl, budu jen tenkrát, pokud skutečně tyto nepravdy budou neustále ve stejných novinách a stejnou skupinou lidí opakovány, takže tam bych potom samozřejmě zvážil rozšíření žaloby, kterou už i tak jsem na tento deník podal.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane ministře, za doplňující odpověď.

Nyní uděluji slovo panu poslanci Jaromíru Kohlíčkovi, který interpeluje ministra práce a sociálních věcí Vladimíra Špidlu ve věci výplaty mezd bývalých zaměstnanců podnikem. Pokud byste, pane poslanče, chvíli vydržel, pan místopředseda vlády je přítomen v budově sněmovny, pouze se nachází v přísálí. V tuto chvíli vchází do dveří a má možnost vyslechnout vaši interpelaci. Máte slovo.

 

Poslanec Jaromír Kohlíček: Děkuji, pane předsedající. Milé kolegyně, vážení kolegové, dovolte mi, abych přednesl svou interpelaci na ministra práce a sociálních věcí pana Vladimíra Špidlu, místopředsedu vlády.

Právo na práci je jedním z práv, která v České republice jsou velmi obtížně vymahatelná. V okresech ústeckého kraje je tento problém daleko palčivější než v jiných částech republiky. Konkrétně v okrese Děčín je nejsvízelnější situace spojena s pádem některých větších zaměstnavatelů. Jedním z nich je papírna v České Kamenici. Tento podnik je již delší dobu v konkursním řízení, dluží cca 300 bývalým zaměstnancům mzdy v souhrnné hodnotě řádově 6 mil. Kč. Podle posledních zpráv byla papírna prodána 29. září 2001 v Praze za 36,2 mil. Kč.

Teď otázky. Je povinností správce konkursní podstaty vyplatit přednostně mzdy zaměstnanců? Ti o tom totiž pochybují. Za druhé: Je stanoven termín, dokdy se tak má stát? Lidé se na mne s touto otázkou obracejí a v České Kamenici je velmi sledováno, jaká bude odpověď. Předpokládám, že mzdové nároky zaměstnanců byly řádně u konkursního řízení uplatněny.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. Slovo má pan místopředseda vlády Vladimír Špidla.

 

Místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí ČR Vladimír Špidla: Vážený pane předsedající, vážený poslanče, na základě vaší ústní interpelace podané dne 16. 10. jsem uložil příslušnému útvaru Ministerstva práce a sociálních věcí prověřit a zdokumentovat současnou situaci zaměstnanců ve firmě Papírna Česká Kamenice, a. s., se sídlem v České Kamenici, Lužická 133, dále jen papírna.

Papírna byla založena jediným zakladatelem, tj. firmou SEPAP Česká Kamenice, a do obchodního rejstříku byla zapsána 1. 7. 1992. Rozhodnutím Krajského soudu v Ústí nad Labem byl na papírnu vyhlášen 26. 3. 1997 konkurs. Konkursním správcem byl jmenován advokát Mgr. Vladimír Buršík. Z evidencí Ministerstva práce a sociálních věcí a Úřadu práce v Děčíně a v Berouně a z telefonní informace papírny vyplývá: Úřad práce v Děčíně neuhrazoval žádnému ze zaměstnanců dlužné mzdy a ani o nich nemá evidenci, protože tento zaměstnavatel svým dřívějším zaměstnancům dluží mzdy již od srpna nebo září 1996. Tyto pohledávky zaměstnanců je možné uplatňovat jedině v konkursním řízení, které běží již od 26. 3. 1997, a nelze tedy bohužel použít ustanovení zákona č. 118/2000 Sb., o ochraně zaměstnanců při platební neschopnosti zaměstnavatele, který nabyl účinnosti až dnem 1. 7. 2000 a retroaktivně od 1. 4. 2000. To znamená, že pohledávky zaměstnanců uvedené papírny bohužel nespadají do působnosti tohoto zákona. Vymáhání pohledávek, tj. dlužných mezd, lze uplatňovat jen vůči konkursnímu správci a dlužné mzdy jsou podle § 31 zákona 328/1991 Sb., o konkursu a vyrovnání, v platném znění, považovány jako pracovní nároky za přednostní pohledávky.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP