(12.10 hodin)

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji vám za spolupráci. Budeme se tedy zabývat návrhem na přikázání. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání výboru pro sociální politiku a zdravotnictví, jak konstatoval pan zpravodaj. Ptám se, zda má někdo jiný návrh. Žádný nevidím.

 

Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 111. Ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti?

Z přítomných 136 pro návrh 113, proti nikdo. návrh byl přijat.

 

Vážené kolegyně a kolegové, vzhledem k tomu, že se množí dotazy, jaký bude další postup dnešního jednání, chtěl bych zrekapitulovat dohodu, ke které bylo dospěno na poradě grémia v úterý, která říká, že se jedná do 16 hodin s tím, že polední přestávka bude od 12.30 do 13.30 hodin a na všechny body, které budou projednávány po 13.30 do 16.00 hodin, má právo každý z poslaneckých klubů vznést právo veta, tudíž budou odsunuty na závěr onoho bloku prvních čtení a budou projednávány teprve poté.

Opakuji ještě jednou: polední přestávka 12.30 až 13.30, jednání do 16 hodin s tím, že každý klub má právo veta vůči jakémukoliv bodu, který má být projednáván po 13.30.

Pan předseda poslaneckého klubu Vojtěch Filip. Prosím.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Vážený pane předsedající, vážení členové vlády, paní a pánové, ještě jsem diskutoval s předsedy ostatních klubů o této záležitosti a vzhledem k tomu, že jsme křížově dávali veta na jednotlivé tisky na páteční odpoledne, tak navrhuji, abychom pokračovali do 13 hodin a potom ve 13 hodin, navrhuji to již teď, bychom přerušili schůzi, a to na můj návrh podle § 54 odst. 9.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Já bych přece jen dával ke zvážení ono ukončování jednání v tomto týdnu. Může se stát v příštích týdnech všelicos a máme před sebou vánoční svátky, takže zvažte sami, nakolik zde chceme být 20. a 21. 12., nebo zda chceme končit například 18. 12. tím, že se sejdeme pouze k jednomu bodu, kterým je třetí čtení návrhu státního rozpočtu na rok 2002.

Prosím, pane předsedo.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Pane předsedající, to jsme zvažovali a samozřejmě je velmi reálný čas, protože druhé čtení zákona o státním rozpočtu můžeme zahájit čtrnáctého, takže v tomto ohledu je zřejmé, že stejně budeme týden od 11. do 14. tady ve sněmovně, a nevidím důvod, proč bych měl komplikovat program jednání tak, že tady bude jednotlivě vystupovat za klub zástupce, za druhý klub další zástupce a budou vetovat případně dnešní odpolední body. Nepřipadá mi to dobré.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Chci se zeptat, na jaký paragraf zákona o jednacím řádu jste se odvolával. V každém případě: chcete, aby bylo hlasováno o tom, že ve 13 hodin končíme - nebo zda mám otevřít v tuto chvíli ještě jeden bod, a teprve po jeho projednání na základě nějaké dohody zástupců poslaneckých klubů se shodneme na délce dnešního jednání? Prosím.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Ve svém vystoupení jsem správně odkázal, i když zpaměti, na § 54 odst. 9 zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Pokud je to tak a pokud trváte na tom, abych teď hned nechal hlasovat, tak nechám hlasovat.

Znovu připomínám, abychom skutečně zvážili to, co máme ještě před sebou, a to jak v programu schůze, tak zejména všichni předpokládáme po skončení této schůze, tedy mám na mysli vánoční svátky.

Odhlásil jsem vás na žádost z pléna. Prosím, abyste se zaregistrovali svými identifikačními kartami. Myslím, že v průběhu případné polední přestávky je možné se dohodnout na oněch projednávaných bodech, ale to je na vašem rozhodnutí.

 

Zahájil jsem hlasování s pořadovým číslem 112. Kdo souhlasí s návrhem pana kolegy Vojtěcha Filipa? Kdo je proti?

Z přítomných 122 pro návrh 72, proti 33. Návrh byl přijat.

 

Sjetina hlasování je veřejná. Dnešní jednání na základě rozhodnutí 72 kolegů bude ukončeno ve 13.00 hodin.

 

Dalším bodem je

 

58.
Návrh poslanců Evy Dundáčkové, Michala Doktora a Martina Kocourka
na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 254/2000 Sb., o auditorech
/sněmovní tisk 1051/ - prvé čtení

 

Stanovisko vlády jsme obdrželi jako tisk 1051/1. Prosím, aby předložený návrh uvedla paní kolegyně Eva Dundáčková.

 

Poslankyně Eva Dundáčková: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, návrh zákona je jednoduchou jednovětou novelou stávajícího znění zákona o auditorech a stejně krátké bude i mé dnešní vystoupení.

Jedná se o změnu možnosti stát se auditorem, když podle předchozích předpisů pro získání statutu auditora bylo možné vykonat zkoušku teprve poté, co byla splněna odborná praxe. Odbornou praxi bylo možné vykonávat několika způsoby. Jedním z nich byla práce účetního trvající po delší dobu. Novým zákonem jsme podmínky, za kterých se u nás mohou stát lidé auditory, změnili, sjednotili jsme je s právem Evropské unie, ale neponechali jsme, tak jako v řadě jiných případů, přechodné období. To znamená těm, kteří se řádně připravovali na zkoušku a zkoušku vykonali již podle nových předpisů a splnili všechny dosavadní předpisy, jsme znemožnili, aby se posléze auditory stali, protože dnes musí být vykonána nejen odborná zkouška, ke které je možno přistoupit kdykoliv, ale zároveň je zapotřebí ještě tři roky vykonávat praxi přímo asistenta auditora. Myslím si, že je to nespravedlivé, protože to přináší nerovnost a nestejné podmínky pro ty, kteří dnes začínají, vykonají zkoušku a po absolvování dalších tří let ve funkci asistenta auditora se mohou stát auditory, zatímco ti, kteří mají za sebou pěti- a víceletou praxi, budou muset pokračovat po další tři roky.

To je krátké odůvodnění mého návrhu. Jsem přesvědčena, že pokud by někomu nevyhovovalo legislativní zpracování této myšlenky, je možné v zásadě i jiné řešení, je možné i řešení podobné, jako je například v zákoně o advokacii, tzn. dát právo Komoře auditorů, aby za splnění určitých podmínek prominula povinnou praxi podle stávajícího znění zákona. V každém případě si myslím, že bychom po určitou dobu přechodné ustanovení nějakou dobu měli mít. Prosím, abyste tuto možnost zvážili a abyste podpořili projití mého návrhu do druhého čtení.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, paní kolegyně. Prosím, aby se slova ujal zpravodaj pro prvé čtení pan kolega Radim Chytka.

 

Poslanec Radim Chytka: Vážený pane místopředsedo, vážené dámy a pánové, je to skutečně tak, jak řekla paní předkladatelka. V současné době máme auditory, kteří se na své povolání připravovali několik let, složili všechny předepsané zkoušky, a přesto nemohou být zapsáni do Komory auditorů a vykonávat své povolání. Z tohoto důvodu se domnívám, že je vhodné podpořit novelu zákona 254 a udělat na dva roky přechodné opatření, abychom mohli těmto již hotovým auditorům umožnit vykonávat své povolání.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP