(10.10 hodin)
(pokračuje Payne)

Myslím si, že česká politika a český stát si nemůže dovolit, aby se takováto dezinformace kdykoliv v budoucnu opakovala. Zabránit tomu lze jedině tak, že z této lapálie budou vyvozeny příslušné důsledky pro zpravodaje, kteří se této dezinformace dopustili.

Na závěr k usnesení, které navrhoval kolega Zahradil a které jsem měl v úmyslu také navrhnout, bych doporučoval přijmout ještě jedno usnesení, které by bylo částečně odpovědí na to, co se údajně sněmovny dotazuje prezident České republiky. Rád bych proto navrhl další část usnesení, která by zněla: Poslanecká sněmovna konstatuje, že nemá společný názor na budoucí podobu Evropské unie.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji vám, pane poslanče. Hovořit bude pan poslanec Lubomír Zaorálek, připraví se Cyril Svoboda.

 

Poslanec Lubomír Zaorálek: Vážený pane předsedající, vážení kolegové, nepřipadá mi úplně důstojné zde zkoumat jako corpus delicti pronesený projev pana předsedy Klause v Bruselu, i když se k němu stejně dostanu. Připadá mi dostatečně výstižný i projev, který přednesl pan předseda Klaus tady v této sněmovně. Protože jestli bude třeba něco vysvětlovat v Ostravě a v dalších regionech České republiky, je to především to, že není pravda, že Česká republika bude provincií po svém vstupu do Evropské unie, není pravda především to, že Evropská unie po Maastrichtu se deset let vyvíjí tak, že se chystá zakroutit krk národním parlamentům. To všechno jsou nesmysly, co zde znělo. Je to další vytváření strachu z Evropské unie.

Není, prosím vás, pravda a naprosto odmítám, že se v Evropě odvíjí nějaký plíživý - creeping and secret process - a skrytý proces sjednocování Evropské unie, cituji to přesně, jak je to dvakrát opakováno ve třetím vystoupení pana předsedy Klause. Žádný plíživý a skrytý proces se v Evropské unii neodehrává. Snad v summitu v Laekenu bude jasně a zřetelně řečeno, kudy se proces integrace odehrává. Je to podle mne opět strašení občanů České republiky. Děláme z Evropské unie monstrum, děláme z ní leviatana a obludu.

A co já říkám - tady nejde o servilitu před údajně novou mocí, která je srovnávána s Moskvou. Je to otázka nebát se, nebát se toho, že v Evropské unii jsme schopni se stát plnoprávnými a důstojnými účastníky hledání toho, co Evropa zítra bude. Takže opak je pravda. Tady pod záminkou odmítání servility se líčí populisticky a demagogicky strach z toho, co je dnes Evropa.

Především odmítám to, že v celém vystoupení pana předsedy Klause v Bruselu zaznívalo odmítnutí toho, co se deset let v Evropě odehrává. Tvrdím, že u předsedy Klause vidím jeden základní spor - rozštěp, kterému nerozumím. Jak je možné na jedné straně líčit Evropskou unii jako tak fiaskální, depresivní, degenerující podnik a zároveň tvrdit, že mi nedělá problém do ní vstoupit? Jediný konsekventní krok by byl, jestliže to je tak zpackaná věc, tak o to Česká republika samozřejmě nestojí. Tento klub, který to dopracoval tam, kam to dopracoval, který je plný antiliberálních, antidemokratických, antikapitalistických, antiamerických pozicí, tento klub si nezaslouží naše opovržení. A to by mělo být jediné možné doporučení, které byste pak dali českým občanům. (Nesouhlasné výkřiky ze strany poslanců ODS.)

Já samozřejmě nesouhlasím s tím popisem, protože - jaké zneužívání událostí 11. září se děje?

 

Místopředseda PSP František Brožík: Promiňte, pane poslanče. Chtěl bych požádat všechny, kteří poslouchají, aby pak vystoupili a reagovali na vystoupení a nepokřikovali z lavic. I paní kolegyně Němcová. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Lubomír Zaorálek: Nesouhlasím s tím - a to se dostávám k vystoupení pana předsedy Klause - že po 11. září v Evropě se plíživým způsobem prosazují myšlenky budování bezpečnostní, obranné zahraniční politiky. Prosím vás, nic se plíživě neděje. Vždyť se o tom všude otevřeně mluví. To není něco, co by před námi někdo tajil, čeho bychom se nemohli účastnit. Proč plíživě? Já tomu slovu nerozumím.

Samozřejmě naprosto nesouhlasím s tím, že to, co je reálným zdrojem a kořenem terorismu, jsou snad nějaké antitržní, antikapitalistické síly. Jestliže se dnes v Evropě bojuje proti špinavým penězům, to je to antitržní, co podle vás musíme odstranit? Nebo my nesouhlasíme s bojem se špinavými penězi?

Takže se vracím k tomu, co je základní. Na schůzi organizačního výboru, když se schvalovala tato cesta, požádal jsem pana předsedu Klause, aby ve svém vystoupení tentokrát - protože v minulosti se tak často nedělo - vzal v potaz názory ostatních politických stran v této sněmovně. Je to důsledek také toho, že když jsme například jako zahraniční výbor byli před časem v Paříži, v průběhu jednoho dne se nám dvakrát stalo, že jsme byli dotazováni, kolik je takových politiků v České republice, jako je Václav Klaus, u kterého je zřejmé, že vystačí s Evropou jako se zónou volného obchodu. Jestli si opravdu myslíme, že celý proces evropské integrace se děl jenom proto, aby na konci bylo něco ne moc víc než zóna volného obchodu. Proto jsem požádal pana předsedu Klause, aby ve svých vystoupeních bral v potaz i to, co si myslíme o Evropě i my. Já jsem to chápal, když jsme se o tom bavili na organizačním výboru, že jsme byli panem předsedou ujištěni, že na to myslí, že striktně rozlišuje mezi svými soukromými cestami a mezi těmi, které koná jako předseda sněmovny.

Mně je prostě líto, že když čtu a slyším to, co v Bruselu padlo, je pro mne důkazem toho, že pan předseda opět názory ostatních členů této sněmovny nerespektoval. (Potlesk z řad poslanců ČSSD.)

 

Místopředseda PSP František Brožík: S faktickou poznámkou předseda sněmovny Václav Klaus, poté fakticky pan poslanec Zahradil.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Myslím, že bych se mohl pustit do polemiky s každým slovem pana poslance Zaorálka, protože vědomě do očí lidem, kteří poslouchali můj projev, vědomě lže. Lže zle, nefér způsobem lže. Ale to bych musel polemizovat s každým slovem, které řekl.

Ale jednu větu prosím, aby byla zaprotokolována, aby nezněla dále, aby nebyla zneužívána eventuálně médii nebo někým jiným. On neuvěřitelně zlým způsobem a lživým způsobem řekl, že já vidím Evropskou unii jako antiliberální, antitržní, antidemokratický - ještě jsem řekl antikapitalistický a antiamerikánský systém. Teď toto řekl. Já jsem citoval - a jistě je to zapsáno, zaprotokolováno - že dnešní terorismus a violence, násilí, vychází z těchto pěti prvků. Slovo jsem neřekl, že Evropská unie. A tuto lež já prostě nedopouštím, aby tady dále zněla. A styďte se, pane poslanče. (Potlesk.)

 

Místopředseda PSP František Brožík: Pan poslanec Zaorálek, poté pan poslanec Zahradil.

 

Poslanec Lubomír Zaorálek: Jenom proto, že jsem byl obviněn ze lži, což je samozřejmě příliš silné kafe, chtěl bych říci, že podle mne nahlédnutí do záznamu toho, co jsem řekl, musí vás přesvědčit o tom, že jsem netvrdil -

 

(Reakce předsedy PSP Václava Klause mimo mikrofon.)

 

Místopředseda PSP František Brožík: Na základě žádosti předsedy Poslanecké sněmovny přerušuji jednání do 11 hodin a žádám, aby stenozáznam předložil protokoly o vystoupení pana předsedy a pana poslance Zaorálka.

 

(Jednání přerušeno v 10.20 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP