(11.00 hodin)

Místopředseda PSP František Brožík: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vzhledem k tomu, že ještě schází několik málo minut k přepracování stenozáznamu vystoupení pana poslance Zaorálka, prodlužuji tuto pauzu do 11.15 hodin.

Děkuji vám za pochopení.

 

(Jednání opět zahájeno v 11.18 hodin.)

 

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, všechny bych vás požádal, abyste se vrátili do svých poslaneckých lavic. Požádal bych i pana předsedu Poslanecké sněmovny Václava Klause i pana předsedu zahraničního výboru Lubomíra Zaorálka, protože jsme přerušili naše jednání v době, kdy došlo ke konfrontaci vystoupení těchto dvou zároveň poslanců ve sněmovně.

Mám před sebou přepis vystoupení pana poslance Lubomíra Zaorálka a nevím, zda jej mám číst celý, nebo jestli se na něj pan předseda Poslanecké sněmovny podívá, aby vyslovil ona inkriminovaná slova, která zazněla a o kterých údajně pan kolega Zaorálek neinformoval sněmovnu nebo nepřednesl relevantní vyjádření.

Pan předseda.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Já bych skutečně doporučoval, abychom od této věci šli dále, protože je naprosto evidentní, kde je pravda a jak to je. Já galantně připouštím, že se pan poslanec ve své mladické nerozvážnosti a svatém nadšení mohl pomýlit, a doporučuji, abychom šli dál.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji, pane předsedo. O slovo se přihlásil pan poslanec Lubomír Zaorálek.

 

Poslanec Lubomír Zaorálek: Já to vnímám tak, že jsem se snažil ve svém vystoupení být maximálně přesný. Vím o tom, jak to myslel pan předseda Klaus s tím antitržním, antikapitalistickým, antidemokratickým, antiliberálním. Vím, že to souviselo s 11. zářím a ani ve svém vystoupením jsem to s ničím jiným nespojil. Věřím, že steno potvrdilo, že jsem si to nevymyslel. (Výkřiky z lavic poslanců ODS. Přečíst.)

 

Místopředseda PSP František Brožík: Pane poslanče, mám zde i stenozáznam vystoupení pana předsedy Václava Klause.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Budu teď číst - pokusím se hlasem pana poslance, jestli se mi podaří ho napodobit.

Především odmítám to, že v celém vystoupení pana předsedy Klause v Bruselu zaznívalo odmítnutí toho, co se deset let v Evropě odehrává. Teď tady říká o rozštěpu, to nebudu číst, Evropská unie - popis jako depresivní, fiaskální, degenerující podnik, což jsem nic takového neřekl, to jsou jeho slova, která použil. A tento klub, tento klub, tuto Evropskou unii, který to dopracoval tam, kam to dopracoval, který je plný antiliberálních, antidemokratických, antiamerických, antikapitalistických pozicí, tento klub si nezaslouží naše opovržení.

Čili pan poslanec Zaorálek to výslovně dával do souvislosti s Evropskou unií, zatímco já to dával do souvislosti se světovým terorismem a násilím.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Ještě jednou pan poslanec Zaorálek.

 

Poslanec Lubomír Zaorálek: Nechtěl jsem v žádném případě zkreslovat cokoliv, co v projevu předsedy Klause zaznělo opravdu v Bruselu. Pokud to umožňuje takové nepřesné vnímání, tak se omlouvám panu předsedovi, ale nechci pokračovat v tomhle sporu.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji, pane poslanče. Pokud se k tomuto procedurálnímu sporu již nikdo nehodlá vyjádřit, budeme pokračovat v rozpravě, do které jsou přihlášeni pan poslanec - pan předseda vlády má samozřejmě přednost. Přesto bych si dovolil sdělit, že jsou přihlášeni pan poslanec Cyril Svoboda, Dalibor Matulka, Václav Exner a Vojtěch Filip.

Prosím, pane předsedo, máte slovo.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP