(14.20 hodin)

Poslanec Jan Zahradil: Nyní bychom hlasovali o návrhu pana poslance Filipa, který zní: "Poslanecká sněmovna konstatuje, že pro Českou republiku je evropská integrace jednou z priorit." - Domnívám se, že tento návrh je hlasovatelný, protože přeci jen jeho text a celkové vyznění je poněkud odlišné od předchozího bodu.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Ano. Myslím, že to vyřešíme hlasováním.

 

Kdo je pro, nechť stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 227 z přítomných 151 poslanců 61 pro, 40 proti. Návrh nebyl přijat.

 

Poslanec Jan Zahradil: Děkuji. Dalším návrhem je návrh, že "Poslanecká sněmovna bere na vědomí zprávu předsedy Poslanecké sněmovny o jeho vystoupení v Evropském parlamentu dne 5. a 6. 12. 2001." - Stanovisko zpravodaje je kladné.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Zahájil jsem hlasování a ptám se, kdo je pro, nechť stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 228 z přítomných 148 poslanců 76 bylo pro, 38 proti. Návrh byl přijat.

 

Proti hlasoval pan ministr Gross, ač zde nebyl a neposlouchal mou zprávu. Považuji to za velmi aprioristické vyjádření situace.

(Dochází ke kontrole výsledků hlasování.)

Ještě pan ministr Gross má nějakou faktickou poznámku.

 

Ministr vnitra ČR Stanislav Gross: Jenom faktickou, pane předsedo. Chci vysvětlit, proč jsem to nemohl vzít na vědomí. Byl jsem na jednání s místopředsedou vlády Slovenské republiky.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji, beru to na vědomí, bez hlasování to beru na vědomí. (Smích ve sněmovně.)

Další hlasování.

 

Poslanec Jan Zahradil: Znamená to tedy, pane předsedo, mohu-li se otázat vaším prostřednictvím, že nikdo hlasování nezpochybnil. (Předseda PSP Klaus: Ano).

Takže další návrh usnesení je návrh pana poslance Payna, a to, že "Poslanecká sněmovna konstatuje, že nemá společný názor na budoucí podobu Evropské unie". - Stanovisko zpravodaje je kladné.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Ano. Zahájil jsem hlasování a ptám se, kdo je pro tento návrh, nechť stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 229 z přítomných 151 poslanců bylo 70 pro, 50 proti. Návrh nebyl přijat, čímž myslím, že všichni ústavní činitelé a poslanci budou mít velký problém, jak vystupovat na jakémkoli evropském fóru, když je formulováno, že je stanovisko jasné. Jsem velmi zvědav, jak bude kdo vystupovat.

 

Poslanec Jan Zahradil: Děkuji, pane předsedo. Zjistili jsme tedy, že Václav Klaus a Lubomír Zaorálek mají společný názor na budoucí podobu Evropské unie - na základě výsledků tohoto hlasování, alespoň já si to dovoluji jako implicitní důsledek tohoto hlasování konstatovat.

A poslední návrh je návrh pana poslance Filipa, a to je, že "Poslanecká sněmovna zařazuje na schůzi Poslanecké sněmovny bod Zpráva Václava Havla o jednání prezidenta České republiky a prezidenta Rakouské republiky ve Vídni a dopad jednání na současnou českou zahraniční politiku". - Stanovisko zpravodaje je neutrální.

 

Předseda PSP Václav Klaus: zahájil jsem hlasování a ptám se, kdo je pro, nechť stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 230 z přítomných 149 poslanců 49 bylo pro, 31 proti, zdrželo se tedy 69 poslanců. Návrh tedy nebyl přijat.

 

Poslanec Jan Zahradil: Nevím, pane předsedo, jestli v tuto chvíli je nutno hlasovat o usnesení jako o celku. Přijali jsme dvě části usnesení, jedno konstatuje, že vstup do Evropské unie je naší prioritou, druhou jsme vzali na vědomí zprávu předsedy Poslanecké sněmovny o jeho vystoupení na půdě Evropského parlamentu. Děkuji.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji, myslím, že jde o dvě sdělení, která spolu nemají žádnou bezprostřední souvislost.

Ukončuji tedy tento mimořádný bod.

Rozumím tomu, že pan poslanec Sobotka chce přijít s procedurálním návrhem? (Poslanec Sobotka přichází k řečništi.)

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, domnívám se, že jsme se teď dostali vlastně zpět k otevřenému bodu (143), jehož zařazení jsem navrhl. Já bych v tuto chvíli chtěl vzít zpět návrhy usnesení, které jsem v rámci tohoto bodu Poslanecké sněmovně předložil. Děkuji.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji pěkně. Takže teď už definitivně končím tento bod a nyní se dostáváme k prvním čtením zákonů.

 

Prvním z nich je bod

 

77.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 326/1999 Sb., o pobytu cizinců na území České republiky
a o změně některých zákonů, ve znění zákona č. 140/2001 Sb., a zákona č. …/2001 Sb.,
kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím správního řádu a zákon č. 329/1999 Sb.,
o cestovních dokladech a o změně zákona č. 283/1991 Sb., o Policii České republiky,
ve znění pozdějších předpisů (zákon o cestovních dokladech)
/sněmovní tisk 1164/ - prvé čtení

 

Prosím, abyste si všichni nalezli tento bod, já bych poprosil organizační odbor, aby mi tento tisk dodal. V každém případě se tedy jedná o sněmovní tisk 1164, jak bylo řečeno.

Prosím nyní pana ministra vnitra Grosse, aby se ujal slova. Doufám, že mu bude sněmovna věnovat pozornost.

 

Ministr vnitra ČR Stanislav Gross: Vážený pane předsedo, vážené paní poslankyně a páni poslanci, plynule naváži na předešlé téma, protože toto je jeden z klasických integračních zákonů, které by měla Poslanecká sněmovna přijímat, protože jeho smyslem je převzetí části acquis upravující pohyb osob a je předkládán v souladu s článkem 18 odst. 1 Smlouvy o založení Evropského společenství. Je tedy vidět, že jednání Poslanecké sněmovny má svou logiku i v tom, jak jednotlivé body na sebe navazují.

Já bych ale přece jen chvilku počkal - jsem poměrně otrlý vzhledem k atmosféře jednání v Poslanecké sněmovně, ale aby diváci ve večerních hodinách nebyli příliš pohoršeni, počkal bych.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Pane ministře, jsem si jist, že vaši kolegové ze Středočeského kraje (ke skupince diskutujících poslanců) vás stoprocentně poslouchají a umožní vám hovořit.

 

Ministr vnitra ČR Stanislav Gross: Pane předsedo, kolegové ze Středočeského kraje mě poslouchají bedlivě, ale někteří jiní kolegové z jiných než ze Středočeského kraje mě bohužel tak bedlivě neposlouchají.

Ale v tuto chvíli už se budu věnovat tomuto zákonu, jak jsem byl vyzván.

Co se týče zmíněného článku 18 odst. 1 Smlouvy o založení Evropského společenství, ten se zabývá právem občanů Evropské unie svobodně se pohybovat a pobývat na území členských států s výhradou omezení a podmínek stanovených v této smlouvě a v předpisech přijatých k jejímu provedení.

Návrh, jak jej předkládám po projednání ve vládě - resp. vláda jak jej předkládá Poslanecké sněmovně - obsahuje dvě novelizace. Za prvé novelizaci zákona o pobytu cizinců a za druhé novelizaci zákona o cestovních dokladech.

Zásadní změny, které se týkají zákona o pobytu cizinců, spočívají v tom, že cizinci se nadále i po účinnosti tohoto zákona budou dělit do dvou základních kategorií.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP