(Jednání opět zahájeno v 17.00 hodin.)

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, v tuto chvíli zahajuji ústní interpelace na členy vlády.

 

182.
Ústní interpelace

 

Udílím slovo panu poslanci Pavlu Severovi, který byl vylosován na devátém místě, aby přednesl interpelaci na ministra vnitra Stanislava Grosse, a zahájil tak blok odpovědí členů vlády České republiky na interpelace poslanců. Připraví se pan poslanec Pavel Hrnčíř.

 

Poslanec Pavel Severa: Vážené dámy, vážení pánové, vážený pane ministře, v listopadu loňského roku jsem si dovolil vás interpelovat ve věci hospodaření a personální politiky odboru sportu Ministerstva vnitra. Tehdy jsem na některé otázky, pane ministře, nedostal odpověď. Vy jste přislíbil, že informace zjistíte a učiníte patřičné kroky k nápravě. Musím říci, že dosud se tak nestalo. A navíc pouhé dva dny po mé interpelaci se objevily v tisku další zprávy o nesrovnalostech finančních prostředků na odboru sportu, a to speciálně bylo informováno o rekonstrukci plochodrážního stadionu v Praze na Markétě, kde z plánovaných 19 milionů vyčleněných na rekonstrukci se celková cena údajně vyšplhala na milionů skoro třicet, z kterých je asi 2,5 mil. nějakým způsobem nezdokladovaných. Proto se vás znovu ptám na několik otázek.

Za prvé. Jaký je skutečný stav zjištěný v hospodaření po provedených kontrolách? Dříve jste přiznal, že se jedná o škodu kolem sta tisíc korun. Již dnes je však nezpochybnitelné, že se jedná o částku v milionech korun.

Za druhé. Proč není důsledně uplatňována vaší politickou stranou proklamovaná zásada "padni, komu padni", když masmédia přinášejí zpravodajství, kdy je například s policistou ukončen služební poměr kvůli krádeži v hodnotě 319 korun?

Za třetí. Proč se občanským pracovníkům Ministerstva vnitra měří jiným metrem než policistům, když zákoník práce dává možnost při hrubém porušování pracovní kázně a ztrátě důvěry okamžitě ukončit pracovní poměr nebo alespoň odvolat z funkce?

Za čtvrté. Proč trvalo více než rok, než byl odvolán zástupce ředitele odboru sportu, a další rok, než byl odvolán ředitel? Připomínám, že oba dva patřili výlučně do vaší personální pravomoci. Ctím presumpci neviny v trestněprávní oblasti, ale je nepředstavitelné, aby v obdobné situaci soukromník nechal ve firmě takové pracovníky.

Děkuji. Doufám, že na tyto otázky dostanu odpověď.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu poslanci Severovi. Lhůta určená pro interpelaci vypršela. Udílím slovo panu ministru Grossovi.

 

Ministr vnitra ČR Stanislav Gross: Vážená paní místopředsedkyně, paní poslankyně, páni poslanci, budu poměrně stručný. Za prvé musím říci, že není pravda, že by patřili ti zaměstnanci do mé výlučné personální pravomoci, to pravda není, protože jsou zařazeni v úseku, který přímo neřídím, ale to neznamená, že nemohu samozřejmě ovlivnit to, aby byli ze svých funkcí odvoláni. Jenom polemizuji s tím termínem výlučná personální pravomoc.

Ale jinak, co se týče zmíněných pánů, tak je zapotřebí říci z hlediska té trestní věci, že ta skutečně v tuto chvíli pravomocně skončena není a je zapotřebí ctít presumpci neviny. Nicméně personální opatření, ta, která nezakládají nějaké rozhodnutí o vině či nevině, tak učiněna byla, protože pokud jde o pana M.Z. - myslím si, že pan Severa bude vědět, koho se to týká - tak ten byl odvolán z funkce zástupce ředitele odboru sportu, tuším že k termínu 27. 1. 2001, to znamená, je to déle jak rok. Pan R.M. - zase bych ctil presumpci neviny - ten byl propuštěn z vazby a poté odešel 30. 6. do starobního důchodu, ten již na Ministerstvu vnitra nepracuje.

Co se týče té zmíněné záležitosti ohledně Markéty, tak tam byla také učiněna personální opatření a 9. listopadu 2001 byl odvolán z funkce pan dr. Oldřich David, který byl ředitelem toho příslušného odboru, a jeho zástupce pan Ing. Jiří Bárta. Takže personální opatření učiněna byla. V tom druhém případě se nejedná o trestní záležitost, ale o ty záležitosti, o kterých hovořil pan poslanec Severa, to znamená určité pochybnosti s tím, jestli byly efektivně vynakládány finanční prostředky. Ale to oddělme od té trestné záležitosti, abychom někomu neublížili.

Čili závěr je - personální opatření byla učiněna, k těm dvou osobám to bylo 9. listopadu 2001, k těm předchozím osobám, u jedné k 27. 1. 2001 a u druhé k 30. 6. 2001.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Pan poslanec Severa má možnost přednést doplňující otázku v délce jedné minuty.

 

Poslanec Pavel Severa: Pane ministře, děkuji za odpověď. Samozřejmě že tady bude ještě mnoho otázek nezodpovězených ohledně rekonstrukce na Markétě, ale mám jednu speciální otázku.

Vy jste se mi minule výslovně zavázal, že mi prověříte vyplacení odměny zástupci ředitele panu Z. po jeho propuštění z vazby. Cituji vás: "Považoval bych za absurdní, aby někdo v době, kdy je ve vyšetřovací vazbě za trestný čin související s podezřením na hrubé porušení povinnosti a spáchání trestného činu, ještě v souvislosti se zaměstnáním pobíral osobní odměnu."

Dovolím si tedy dotázat, zda tuto odměnu pobíral, zda ano, či ne. A pokud ji pobíral, tak v jaké výši.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Slovo má ministr vnitra Stanislav Gross.

 

Ministr vnitra ČR Stanislav Gross: Odpověď zní takto a budu konkrétní. U pana R.M. byla odměna udělena 22. 9. 1999 ve výši dvou tisíc korun. U pana M.Z. byla udělena jedna odměna k 11. 3. 2000 ve výši deset tisíc korun a druhá odměna 15. 3. 2000 ve výši patnácti tisíc korun, s tím že propuštěni z vazby byli 19. prosince 2000, resp. 29. prosince 2000. Přiznám se, že nevím přesně, jak dlouho ve vazbě byli, ale myslím si, že by zhruba třičtvrtě roku předtím mohly být ty odměny vyplaceny, nežli byli vzati do vazby.

Ale co je podstatné, je to, z jakého důvodu byly odměny uděleny. Co se týče pana Z., tak tam byly uděleny bývalým ředitelem odboru sportu. První byla za olympijský cyklus, který organizoval ten úsek, který řídil, protože se také připravovali sportovci v tomto odboru na olympiádu. Mimochodem v tuto chvíli máme na olympiádě tuším 21 sportovců. A v tom druhém případě to bylo za organizaci mezinárodních závodů v roce 2000. Nechávali jsme si předložit i ta zdůvodnění.

Jediné, co se přiznám, že zůstalo nezodpovězeno, protože ty podklady zase tolik přesně neznám, je, kdy byli vzati do vazby. Na to se ještě podívám a myslím si, že je možné to vyřídit korespondencí, protože z mého pohledu není ve své podstatě co tajit.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji.V tuto chvíli udílím slovo panu poslanci Hrnčířovi, aby přednesl interpelaci na ministra životního prostředí Miloše Kužvarta ve věci lyžařských vleků na Pradědu v Jeseníkách.

 

Poslanec Pavel Hrnčíř: Vážená paní místopředsedkyně, využívám této příležitosti a sděluji, že v oblasti Jeseníků již nějakou dobu platí rozhodnutí pana ministra Kužvarta o omezení lyžování na Pradědu. Zde uvedené připomínky a námitky se ukázaly jako opodstatněné a negativní důsledky obyvatelé tohoto regionu již znatelně pociťují.

Ptám se, jak pan ministr vyhodnocuje své argumenty nyní a zda je ochoten je před veřejností obhájit.

Upozorňuji zároveň na to, že přestože Poslanecká sněmovna vyslovila již v prosinci nespokojenost s písemnou odpovědí pana ministra na písemnou interpelaci, ve stanovené lhůtě jsem novou odpověď neobdržel. Ptám se proč.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji za přednesení interpelace. Bohužel pana ministra Kužvarta zde nevidím. Podle jednacího řádu je povinen odpovědět na přednesenou interpelaci písemně ve lhůtě 30 dnů.

Nyní bych měla udělit slovo panu poslanci Štraitovi ve věci přednesení interpelace na Vladimíra Špidlu ve věci sponzorů darů jako akcelerace přijetí do domova důchodců. Nicméně byla jsem informována, že pan poslanec Štrait došel k dohodě s panem ministrem Špidlou a že tuto interpelaci nepřednese.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP