Středa 15. ledna 2003

 

(11.40 hodin)
(pokračuje Jařab)

Dnes ale naším cílem by mělo být podle Ústavy České republiky, v této chvíli platné Ústavy České republiky, prezidenta volit, a ne nevolit. Čili prezidenta zvolit tak, jak jsme nakonec ve svých slibech na ústavu se zavazovali, že budeme její znění plnit.

Všichni kandidáti splnili podmínky volitelnosti před zákonem. Slyšeli jsme. Ale jen jeden, pokud se rozhodneme pro někoho z těchto čtyř, dostane náš hlas. Každý z nás si jistě vyslechl projevy, každý z nás četl životopisy čtyř mužů. A jsou to právě životopisy těchto čtyř mužů, které jako kandidáty vygenerovala naše politická a řekl bych až silně stranicky organizovaná politická scéna. Když čtu v perspektivě jednotlivé životopisy, v perspektivě morální, myšlenkové, občanské, humanistické integrity, docházím k tomu, že pro mne nejpřesvědčivější je pan Petr Pithart.

Děkuji za pozornost. (Potlesk.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Vážené kolegyně, vážení kolegové, pokud se nikdo další nehlásí do naší rozpravy, rozpravu ukončím. Budeme rozhodovat o způsobu, jak budeme hlasovat.

Sám jsem přednesl návrh, aby volba prezidenta republiky proběhla hlasováním tajným. A to je první věc, kterou musíme zvládnout.

V této chvíli prosím, aby byl zjištěn počet přítomných senátorů. Prosím skrutátory, aby se ujali své role. Senátorům dáme chvíli času, aby se posadili.

 

Budeme hlasovat. Táži se, kdo z přítomných senátorů je pro návrh, aby se volba prezidenta republiky konala tajným hlasováním. Kdo je pro ze senátorů? Děkuji. Kdo je proti?

V hlasování číslo 3 bylo přítomno 77 senátorů, pro hlasovalo 74, proti byl jeden. Návrh na tajnou volbu byl Senátem přijat.

 

Nyní prosím, aby byl zjištěn počet přítomných poslanců.

Upozorňuji, že hlasujeme. Procedurální je to?

 

Senátor Jaroslav Doubrava: Mám pocit, že byl špatně udělaný součet hlasování, protože jenom já jsem viděl minimálně tři ruce zvednuté pro odkrytou veřejnou volbu.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. Byla vznesena námitka. O té budeme neprodleně hlasovat, samozřejmě jenom v Senátu. Poprosím, aby byl zjištěn počet senátorů v této chvíli. Děkuji.

 

Budeme hlasovat o tom, kdo je pro přijetí této námitky senátora Doubravy. Kdo je pro přijetí této námitky? Kdo je proti?

V hlasování číslo 4 o námitce bylo přítomno 80 senátorů, pro 72, proti jeden. Námitka pana senátora Doubravy byla přijata a budeme hlasovat znovu.

 

Přistoupíme k hlasování. Táži se, kdo z přítomných senátorů je pro to, aby volba prezidenta proběhla tajným hlasováním. Kdo je pro? Děkuji. Kdo je proti?

V hlasování číslo 5 z přítomných 80 senátorů hlasovalo pro 77, proti 3. Senátem byl návrh na tajné hlasování přijat.

 

Nyní se ptám skrutátorů, jestli mají zjištěn počet přítomných poslanců. Děkuji.

 

Táži se, kdo z přítomných poslanců je pro návrh, aby se volba prezidenta konala tajným hlasováním. Kdo je pro? Děkuji. Kdo je proti?

V hlasování číslo 3 z počtu přítomných 197 poslanců pro hlasovalo 194, proti hlasovali 3. Poslanecká sněmovna s návrhem vyslovila souhlas.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP