Středa 15. ledna 2003

 

(11.50 hodin)
(pokračuje Zaorálek)

Konstatuji, že jsme rozhodli, že prezidenta republiky budeme volit hlasováním tajným.

A nyní prosím, vážení kolegové, předtím než vyhlásím první kolo tajné volby, poprosím senátora Josefa Pavlatu, aby nás seznámil se způsobem úpravy hlasovacího lístku.

Pane senátore, prosím, vyložte nám to.

 

Senátor Josef Pavlata: Pane předsedo, milé paní poslankyně a vážení páni poslanci, drahé paní senátorky a vážení páni senátoři, byl jsem určen volební komisí, abych vás seznámil se způsobem volby, která za chvíli začne.

Volba bude probíhat zde vlevo, respektive po mé levé ruce v prezidentském salonku Španělského sálu. Volba proběhne zvlášť v obou komorách, přičemž Poslanecká sněmovna bude používat ty dveře až na konci u oken, Senát potom ty zde uprostřed. Hlasovací lístky, které vám budou vydávány, jsou barevně odlišeny. Bílé hlasovací lístky obdrží poslanci, modré hlasovací lístky obdrží senátoři. Obě komory hlasují odděleně a vydávání hlasovacích lístků bude provedeno před příslušnými vchody do té místnosti volební, kde budou sedět pracovnice Senátu, resp. Poslanecké sněmovny.

Obdržíte hlasovací lístek, na kterém jsou uvedena čtyři jména s pořadovým číslem. Budete si moct vybrat, zda budete volit číslo jedna Jaroslava Bureše, číslo dvě Václava Klause, číslo tři Miroslava Kříženeckého, číslo čtyři Petra Pitharta. Pokud se rozhodnete pro některého z těchto kandidátů, tak číslo před jeho jménem označíte kroužkem a ostatní čísla - zbylá tři - označíte křížkem. Pokud se nerozhodnete pro žádného kandidáta, tak všechna čtyři čísla před jmény označíte křížkem. Neboli platný hlasovací lístek bude takový, kde budou označena všechna čísla uvedená před jmény kandidátů buď kroužkem, nebo křížkem, přičemž kroužek může být maximálně jeden.

Já si myslím, že to je vyčerpávající odpověď. Asi ještě zbývá říci, že volba bude trvat 40 minut a její následující vyhodnocení 60 minut, přičemž v průběhu té volby budete dirigováni jednotlivými členy volební komise, takže zcela přehledně vše jistě vyřešíme.

Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Já vám děkuji, pane senátore.

Ještě jednou zopakuji. Po přerušení našeho jednání se sejdeme v pravé části Španělského sálu - z vašeho pohledu - kde vám budou vydávány hlasovací lístky, zvlášť pro poslance, zvlášť pro senátory. Vlastní volba proběhne v prezidentském salonku, což je místnost za stolky, u kterých vám budou vydávány hlasovací lístky.

Jak bylo řečeno, na výdej hlasovacích lístků a na vlastní volbu je vyhrazeno 40 minut. Dalších 60 minut ponecháme společné volební komisi na zpracování výsledků tajného hlasování.

Schůze bude pokračovat ve 14 hodin.

Já vyhlašuji první kolo tajné volby prezidenta republiky a naše jednání přerušuji.

 

(Jednání přerušeno v 11.57 hodin.)

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP