Pátek 28. února 2003

 

(Jednání pokračovalo v 16.04 hodin.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Dámy a pánové, milí kolegové, zahajuji přerušené jednání, abych vás seznámil s výsledkem druhého kola tajné volby prezidenta republiky.

V zápise o volbě druhého kola třetí volby stojí tato čísla:

V tomto kole bylo vydáno 199 hlasovacích lístků v Poslanecké sněmovně, 81 hlasovacích lístků bylo vydáno v Senátu. Celkem počet vydaných hlasovacích lístků je 280. Počet odevzdaných platných i neplatných hlasovacích lístků v Poslanecké sněmovně je 199, počet odevzdaných platných i neplatných hlasovacích lístků v Senátu je 81. Celkem bylo odevzdáno 280 platných i neplatných hlasovacích lístků.

Pro Václava Klause bylo v Poslanecké sněmovně odevzdáno 109 platných hlasů, v Senátu bylo pro Václava Klause odevzdáno 30 platných hlasů. Celkem bylo pro Václava Klause odevzdáno 139 platných hlasů.

Pro Jana Sokola bylo v Poslanecké sněmovně odevzdáno 83 platných hlasů, v Senátu získal Jan Sokol 46 platných hlasů. Celkem Jan Sokol obdržel 129 platných hlasů.

Ani v druhém kole třetí volby prezident tedy zvolen nebyl.

Na základě dohody, která existuje mezi politickými stranami a uskupeními v Parlamentu, bych si dovolil zanedlouho po přerušení vyhlásit třetí kolo této třetí volby prezidenta. Ale předtím bych ještě požádal pana senátora Pavlatu, předsedu senátní volební komise, aby nám něco řekl k průběhu minulého a kola, které je před námi. Prosím, pane senátore.

Pardon, teď vidím pana předsedu Kováčika z poslaneckého klubu a udělím mu slovo.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Pane předsedo, paní a pánové, poté co pan Pavlata promluví, žádám o přestávku na poradu klubu poslanců a senátorů KSČM půl hodiny. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Ještě jednou prosím pana předsedu, aby se ujal slova.

 

Senátor Josef Pavlata: Pane předsedo, dámy a pánové, třetí kolo třetí volby bude zahájeno, jakmile to oznámí pan předseda Poslanecké sněmovny, tedy po té avizované schůzce klubu KSČM.

Chtěl bych říci, že obě komise se dohodly, že na vydávání hlasovacích lístků a samotnou volbu bude potřeba pouhých 30 minut, na počítání potom 20 minut, čili celková doba bude jenom 50 minut.

Chtěl bych ještě zopakovat, že ve třetím kole je zvolen ten kandidát, který získá nadpoloviční většinu hlasů přítomných poslanců a senátorů. A jenom bych zopakoval pro přesnost, že přítomný je ten, kdo se zapíše u prezence před volební místností a vyzvedne hlasovací lístek.

Děkuji za pozornost a přeji všem šťastnou volbu.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji vám, pane předsedo.

Nyní bych tedy vyhlásil pauzu, tak jak jsme byli požádáni, oněch 30 minut pro klub komunistické strany. Ta pauza by byla do 16.40 a v 16.40 by byla zahájena volba a vydávání lístků. To vydávání by trvalo 30 minut do 17.10 a plus 30 na zpracování, sešli bychom se tady v 17.45. Tak tedy v 17.45. Volba začne - opakuji - v 16.40 a my se tu sejdeme v 17.45.

Přerušuji jednání.

 

(Jednání přerušeno v 16.09 hodin.)

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP