Pátek 28. února 2003

 

(Jednání pokračovalo v 17.51 hodin.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Vážené dámy, vážení pánové, kolegové, zahajuji přerušené jednání, na kterém bych vás nyní chtěl seznámit s výsledkem třetího kola tajné volby prezidenta republiky.

Mám před sebou zápis třetí volby třetího kola, v němž stojí, že v Poslanecké sněmovně bylo vydáno v tomto kole 199 hlasovacích lístků. V Senátu bylo vydáno 81 hlasovacích lístků. Celkem bylo v obou komorách vydáno 280 hlasovacích lístků. Počet odevzdaných platných i neplatných hlasovacích lístků v Poslanecké sněmovně je 199. Počet odevzdaných platných i neplatných hlasovacích lístků v Senátu je 81. Celkový počet 280.

Pro Václava Klause bylo v Poslanecké sněmovně odevzdáno 109 platných hlasů. V Senátu bylo pro Václava Klause odevzdáno 33 hlasů. Celkem Václav Klaus v tomto kole získal 142 platných hlasů.

(Mohutný a dlouhotrvající potlesk poslanců a senátorů. Poslanci a senátoři povstávají a hledí směrem k Václavu Klausovi.)

Pro Jana Sokola bylo v Poslanecké sněmovně odevzdáno 78 platných hlasů. V Senátu bylo pro Jana Sokola odevzdáno 46 platných hlasů. Celkem pro Jana Sokola bylo v obou komorách odevzdáno 124 platných hlasů.

(Mohutný potlesk poslanců a senátorů. Poslanci a senátoři povstávají a hledí směrem k Janu Sokolovi.)

V tomto třetím kole třetí volby byl Václav Klause zvolen prezidentem České republiky.

 

Dovolte mi, vážený pane prezidente, abych vám poblahopřál jménem obou komor Parlamentu i svým a popřál vám dostatek energie, pohody, optimismu a mnoho úspěchů ve vaší další práci pro tuto zemi.

(Mohutný potlesk poslanců a senátorů.)

V souladu s ústavou vaše pětileté volební období započne dnem složení slibu na 4. společné schůzi obou komor Parlamentu, a já, když dovolíte, rozhodl jsem se svolat na pátek 7. března inaugurační společnou schůzi ve 14 hodin.

 

Nyní mám tady žádost pana Sokola a předpokládám, že vystoupí i prezident České republiky. Prosím pana Sokola.

 

Pan Jan Sokol: Dámy a pánové, vážení poslanci, vážení senátoři, chtěl jsem velmi poděkovat všem, kteří mě volili. Respektuji plně rozhodnutí Parlamentu. Byla to čestná volba. Nic jsem špatného jsem při ní nezažil.

Přeji nově zvolenému prezidentovi a zejména České republice pod jeho vedením všechno dobré.

Děkuji vám. (Potlesk poslanců a senátorů. Poslanci a senátoři povstávají.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Prosím nově zvoleného prezidenta pana Václava Klause, který se hlásí o slovo.

 

Prezident ČR Václav Klaus: Dámy a pánové, vážení kolegové poslanci a poslankyně, vážené senátorky a senátoři, dovolte mi, abych nejdříve skutečně poděkoval za to, že jste mně dali tuto obrovskou důvěru a že jste mě zvolili desátým prezidentem v historii naší země. Nesmírně si toho vážím.

Chtěl bych poděkovat těm 142 z vás, kteří jste mi dali svůj hlas. Bez těchto hlasů bych prezidentem zvolen nebyl. Vážím si toho. Vážím si i toho, že jak mohu odhadovat, přišly ze všech stran našeho politického spektra v našem Parlamentu. Chtěl bych ubezpečit i ty ostatní, kteří mě nevolili, že vím velmi dobře, že musím být prezidentem 281 poslanců a senátorů, a mohu je ubezpečit, že se podle toho budu chovat.

Chtěl bych ubezpečit vládu České republiky, že jsem připraven na to, abych s ní plodně, užitečně a ku prospěchu této země pracoval.

Chtěl bych ubezpečit všechny občany České republiky, že si plně uvědomuji, co tato nejvýznamnější státní funkce znamená, a že jsem připraven, abych v této funkci nikoho z deseti milionů našich spoluobčanů nezklamal.

Chtěl bych ubezpečit každého, že věty, které jsem zde přednášel v první, druhé, třetí volbě, nebudou po této úspěšné volbě zapomenuty a že slova, která v nich zazněla, budou platit zítra, pozítří a po celých zbývajících pět let.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP