(15.50 hodin)

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: O slovo se hlásí předseda poslaneckého klubu pan poslanec Filip, místopředseda sněmovny.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Pane předsedo, vážená vládo, paní a pánové, chtěl bych požádat o přestávku na klub na jednu hodinu. Myslím, že je potřeba delší jednání, než je samotná technická přestávka pro přípravu volební komise. Jsem přesvědčen, že je potřeba připravit druhé kolo volby nejen technicky, ale i politicky. Děkuji vám.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Pan poslanec Tlustý.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Vážený pane předsedo, vážený pane předsedo vlády, dámy a pánové, po tom, co tady bylo uvedeno paní místopředsedkyní Buzkovou, považuji za nezbytné veřejně deklarovat postup poslaneckého klubu ODS při volbách místopředsedy sněmovny, protože se neustále množí spekulace a hlavně je posouván naprosto jasný a srozumitelný názor.

Ten názor je tento. Poměrné zastoupení ve funkci místopředsedů v této sněmovně zajišťuje jednotlivým poslaneckým klubům nárok na zaujetí míst místopředsedů při určitých počtech obsazovaných funkcí. Poslanecký klub ODS prosazoval tři místopředsedy ze zcela srozumitelného důvodu, že to je počet existující v minulém volebním období a je to počet, který nezakládá nárok na žádné nové náklady zřízením nových funkcí. Vámi, vážené kolegyně a kolegové, byl zvolen proti hlasům ODS počet šesti. Tento názor zvítězil, my ho respektujeme, ačkoli ho nepodporujeme. Ani mezi šesti místopředsedy však nevzniká v poměrném zastoupení nárok pro poslanecký klub, který má osm, resp. deset členů. Takovýto nárok vzniká při úplně jednoduchém výpočtu při dvaceti místopředsedech, anebo při zaokrouhlování při více než deseti místopředsedech. Protože je schváleno, že v této sněmovně je šest místopředsedů, žádný reprezentant poslaneckého klubu US nemá právo se ucházet o místo v poměrném zastoupení ve vedení této sněmovny. Říkám každý, nikoli paní kolegyně Marvanová, aby bylo jasné, že to je stanovisko principiální, stanovisko aritmetické, stanovisko vycházející z respektování onoho poměrného zastoupení. Tento názor jsme vyjadřovali od počátku tzv. jednání o obsazování funkcí v této sněmovně a nikdy jsme ho nezměnili. Vždycky jsme správně informovali vás ostatní a přesně podle tohoto stanoviska jsme postupovali. Tak jako nyní byl kolega Langer zvolen hlasy vládní koalice 101 hlasů, stejně tak kolegové Kasal a paní místopředsedkyně Kupčová byli zvoleni v prvním kole volby do funkce místopředsedy rovněž hlasy ODS.

Toto je korektní stanovisko ODS a prosím, aby nebylo posouváno, a hlavně prosím, abychom nebyli vyzýváni k podpoře kandidátů, kteří nesplňují ono předem známé a všemi respektované kritérium, a tím je respektování výsledků voleb.

Děkuji za pozornost. (Potlesk poslanců ODS.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Dovolte mi, abych vám sdělil, jak budeme nyní postupovat. Vyhlašuji přestávku do 17 hodin. Zahájení voleb bude v 17 hodin, konec voleb v 17.15 hodin. Schůze bude pokračovat v 17.45 hodin.

Ještě předtím se hlásil pan ministr Zdeněk Škromach, prosím, vytrvejte. Pan předseda volební komise vzápětí.

 

Ministr práce a sociálních věcí ČR Zdeněk Škromach: Vážený pane předsedající, vážené dámy a pánové, pouze bych chtěl fakticky podotknout k tomu, co tady řekl pan poslanec Tlustý, že to, co tady tak velmi silně hájil, tak v podstatě nevadilo v letech 1992 - 1996, kdy ve vedení této sněmovny bylo pět místopředsedů, nebyl tam žádný zástupce opozice a byl tam zastoupen místopředseda za ODA, která tenkrát měla 18 poslanců. Takže prosím, trvejme na svých principech stále, tak jako trvá sociální demokracie. Vždy jsme trvali na principu poměrného zastoupení a vždycky jsme ho prosazovali.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. Slovo má předseda volební komise pan poslanec Hojda.

 

Poslanec Pavel Hojda: Děkuji, pane předsedo. Chtěl bych jen upřesnit: v 17 hodin zahájení volby, v 17.20 ukončení vydávání lístků a v 17.45 by bylo vyhlášení výsledků.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. Vyhlašuji přestávku.

 

(Jednání přerušeno v 15.58 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP