(Jednání pokračovalo v 15.47 hodin.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Vážení kolegové, je 15.45. Já zahajuji přerušené jednání a žádám předsedu volební komise poslance Pavla Hojdu, aby nás seznámil s výsledkem tajné volby. Pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Hojda: Děkuji. Vážený pane předsedo, vážená vládo, dámy a pánové, já ještě chviličku počkám, až si sednete.

Dovolte, abych vás seznámil s výsledky prvého kola druhé volby místopředsedů Poslanecké sněmovny.

Nyní čtu zápis:

Počet vydaných hlasovacích lístků 199. Počet odevzdaných platných i neplatných hlasovacích lístků 199. Počet platných hlasů odevzdaných pro navržené kandidáty 198.

Pro pana Vojtěcha Filipa bylo odevzdáno 105 hlasů. Pro pana Ivana Langera bylo odevzdáno 161 hlasů. Pro paní Hanu Marvanovou bylo odevzdáno 93 hlasů. Pro paní Miroslavu Němcovou bylo odevzdáno 69 hlasů.

V prvním kole byli zvoleni Vojtěch Filip a Ivan Langer. Já jim blahopřeji. (Potlesk ve sněmovně.)

Do druhého kola druhé volby postupují poslankyně Hana Marvanová a Miroslava Němcová.

Doporučuji, abychom nyní přerušili tento bod na dobu nejméně 30 minut. Jsme schopni do 30 minut připravit druhé kolo druhé volby a můžeme pokračovat ve druhé volbě. To je vše.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji, pane předsedo. Dovolte mi, abych poblahopřál zvoleným místopředsedům, a prosím je, aby zaujali určená místa.

Prosím, pane místopředsedo.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Vážený pane předsedo, pane ministerský předsedo, členové vlády, kolegyně a kolegové, já bych chtěl poděkovat vám za důvěru, kterou jste mi dali v těch tajných volbách, a jako představitel menšinové opozice jsem si plně vědom toho, že hlasy, které jsem získal, pocházely také z řad poslanců a poslankyň vládní koalice.

Nicméně Poslanecká sněmovna přijala usnesení, kterým rozhodla o zřízení počtu šesti místopředsedů. Z toho vyplývá, že poslanecký klub ODS má při respektování principu poměrného zastoupení nárok na dvě místa místopředsedů, nicméně byl jsem zvolen pouze já, nikoliv kolegyně Němcová.

Jako místopředseda jsem samozřejmě připraven okamžitě začít plnit své povinnosti coby místopředseda, nicméně své místo mezi místopředsedy ve sněmovně budu moci zaujmout teprve poté, co bude princip poměrného zastoupení respektován a moje kolegyně Němcová do funkce místopředsedkyně sněmovny zvolena. Děkuji za pochopení. (Potlesk.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Dovolte mi tedy, abych v této chvíli, aby mohlo být připraveno druhé kolo volby, vyhlásil 35 minut technickou pauzu.

Hlásí se paní ministryně Buzková.

 

Ministryně školství ČR Petra Buzková: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, já si velice cením zásadového přístupu pana místopředsedy Langera, který je ochoten zaujmout místo mezi místopředsedy sněmovny až poté, co bude dovolen princip poměrného zastoupení v této sněmovně, a usedne mezi místopředsedy až v okamžiku, kdy bude zvolena i jeho kolegyně Němcová.

Ale aby ten princip poměrného zastoupení byl skutečně dotažen do konce a byl tak poměrným principem, jak má být, je potřeba také zvolit ještě místopředsedkyní Hanu Marvanovou. Myslím si, že teprve v tu chvíli bude v této Poslanecké sněmovně zvolen princip poměrného zastoupení a teprve v tu chvíli bude kompletní vedení Poslanecké sněmovny.

Prosím všechny přítomné poslankyně a poslance, aby na toto mysleli, protože i pan místopředseda Langer, který, jak sám řekl, dostal hlasy i od celé řady členů vládní koalice, dostal je od nich právě proto, že oni předpokládali, že on a jeho kolegové z ODS za toto podpoří i další kandidátku, kterou je Hana Marvanová.

Prosím tedy, aby při příštím kole bylo toto velice vážně bráno v úvahu. Děkuji. (Potlesk.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP