Začátek schůze Poslanecké sněmovny
6. srpna 2002 ve 14.04 hodin

Přítomno: 199 poslanců

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, zahajuji 3. schůzi Poslanecké sněmovny a všechny vás na ní srdečně vítám. Schůzi jsem svolal a návrh pořadu stanovil na návrh organizačního výboru Poslanecké sněmovny ze dne 17. července t. r. Pozvánka vám byla rozeslána v pátek 19. července.

Prosím, abyste se všichni přihlásili hlasovacími kartami a případně mi oznámili, kdo žádá o vydání náhradní karty. Pan poslanec Ransdorf hlásí náhradní kartu č. 1, paní poslankyně Páralová karta č. 2 a pan poslanec Vidím má kartu č. 4. To je vše.

Nyní přistoupíme nejdříve k určení ověřovatelů této schůze. Navrhuji, abychom určili poslance Františka Beneše a poslance Miroslava Kalouska. Má někdo jiný návrh? (Nikdo se nehlásil.) Přistoupíme tedy k hlasování.

 

Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

V tomto hlasování pořadové číslo 1 hlasovalo z přítomných 181 poslanců pro 164, proti nebyl nikdo.

 

Končím tento bod a konstatuji, že ověřovateli 3. schůze jsme určili poslance Františka Beneše a poslance Miroslava Kalouska. Prosím jmenované ověřovatele, aby nyní zkontrolovali přihlášky poslanců na ústní interpelace se seznamy v počítači a poté dohlédli na losování jejich pořadí. Seznamy s vylosovaným pořadím budou rozdány do lavic.

V této chvíli nemám žádné omluvy neúčasti na tomto jednání, takže sněmovna zasedla v plném počtu. Dodatečně sděluji, že není přítomen Josef Houzák, který onemocněl.

Paní poslankyně, páni poslanci, přistoupíme nyní k stanovení pořadu schůze. Návrh je uveden na pozvánce.

Ještě pan poslanec Nájemník má náhradní kartu č. 5.

Z mé dnešní porady s místopředsedy sněmovny a se zástupci poslaneckých klubů vyplynuly dnes tyto návrhy k pořadu schůze:

Za prvé návrh vyřadit bod 11 z návrhu pořadu, což jsou odpovědi na písemné interpelace - žádnou interpelaci jsme neobdrželi, a bod tedy není naplněn.

Dále - zařadit nový bod, a to návrh na volbu poslanců do stálých delegací Parlamentu, do meziparlamentních organizací, a tento nový bod doporučuji zařadit jako druhý bod pořadu dnešní schůze,

Současně upozorňuji, že 6. bod pořadu, to znamená volba vedoucích stálých delegací, bude možné projednat nejdříve ve čtvrtek.

Další návrh, který předkládám, je zařadit další nový bod, návrh na změnu ve složení orgánů Poslanecké sněmovny, který doporučuji zařadit za bod 10 návrhu pořadu. Připomínám vám, že na minulé schůzi na své členství ve stálé komisi Poslanecké sněmovny pro kontrolu činnosti BIS rezignoval pan poslanec Šustr. Stejně tak jsem já obdržel písemnou žádost na rezignaci na členství v mandátovém a imunitním výboru od pana poslance Plevy.

To jsou všechny mé návrhy a já vás všechny prosím, paní poslankyně a páni poslanci, abyste se k návrhu pořadu vyjádřili. K návrhu pořadu mám přihlášené poslance pana Kalouska, Ivana Langera a Petra Nečase.

Ještě pan poslanec Karásek, který dostal kartu č. 7.

Nyní prosím pana poslance Kalouska.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji za slovo, pane předsedo. Vážená vládo, kolegyně a kolegové, dovolte, abych navrhl zařazení nového bodu na pořad naší schůze - název je poněkud dlouhý, ale musím ho přečíst celý: Návrh na pověření orgánu Poslanecké sněmovny ke stanovení podrobností k provedení zákona č. 236/1995 Sb., o platu a dalších náležitostech spojených s výkonem funkce představitelů státní moci a některých státních orgánů a soudců, a zákona č. 90/1995 Sb., o jednacím řádu Poslanecké sněmovny. Tento bod navrhuji zařadit za stávající bod č. 7, kterým je návrh na úhradu volebních nákladů politickým stranám.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP