(14.50 hodin)
(pokračuje Marvanová)

Domnívám se, že nejen já, ale i řada kolegů poslanců, ale nepochybně i celá veřejnost, má právo na to, aby vláda informovala o tom, jaký je stav prošetřování těchto věcí. To, co se objevilo v souvislosti s připravovanou nájemnou vraždou novinářky Sabiny Slonkové, zdaleka překračuje rámec jednoho konkrétního trestného činu.

Domnívám se, že tento případ nemůže být věcí jenom orgánů činných v trestním řízení, které nepochybně musí důsledně a rychle tuto konkrétní kauzu vyšetřit. (Předseda PSP Luboš Zaorálek: Prosím o klid v jednacím sále.) Nepochybuji o tom, že tato vláda, která dnes před nás předstupuje se žádostí o vyslovení důvěry, je vládou, která chce usilovně bojovat s korupcí a která udělá všechno pro to, aby celá kauza bývalého generálního sekretáře Karla Srby byla důsledně vyšetřena. Ale je rolí Parlamentu, aby vytvářel na vládu příslušný tlak, abychom my jako zástupci veřejnosti byli vládou průběžně informováni. (Předseda PSP Luboš Zaorálek: Ještě jednou, nechte paní místopředsedkyni, ať dokončí svůj návrh.)

Domnívám se, že je chyba, že celá věc nebyla vyšetřena již dávno, protože když si vezmeme pochybnosti kolem konferenčního centra Štiřín nebo kolem kauzy Český dům nebo další věci, tak tyto pochybnosti tady byly již dávno, stejně jako pochybnosti o tom, jakým způsobem bývalý vysoký funkcionář ministerstva nabyl svůj majetek. Domnívám se, že je chyba, že předchozí vláda a orgány činné v trestním řízení nepostupovaly intenzivněji, že věci nebyly vyšetřeny včas. Protože kdyby byly vyšetřeny včas a důsledně, tak se nemuselo stát, že se připravovala nájemná vražda.

Byla bych ráda, aby tento případ vedl Poslaneckou sněmovnu, zvolenou ve volbách, a i vládu k tomu, abychom napříště podobná podezření nezametali pod koberec, aby byla důsledně vyšetřena, abychom společně dokázali opakování podobných případů zabránit.

Věřím tomu, že vláda přistoupí k tomuto mému návrhu vstřícně, že nejen na této schůzi poskytne informaci o současném stavu prošetřování všech souvislostí zmíněného případu, ale že o průběhu prošetřování bude poskytovat průběžné informace na schůzích Poslanecké sněmovny tak, aby v dohledné době jsme se my i veřejnost dozvěděli, jak celá věc byla a kdo za ni odpovídá.

Děkuji za pozornost. (Potlesk.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Pan předseda Tlustý se hlásil.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Vážený pane předsedo, vážená vládo, dámy a pánové, předchozí vystoupení paní místopředsedkyně Marvanové musím chápat jako snahu bránit vzniku vyšetřovací komise a snažit se nahradit funkci vyšetřovací komise poskytnutím informace.

A tak bych za prvé opět zavzpomínal a upozornil vás na to, že přesně v podobném případě nebyla zřízena jenom jedna komise, jak jsem tu uváděl, v případě Kreditní banky Plzeň, ale nejméně dvě. Tou druhou byla vyšetřovací komise k Poldi Kladno, pokud si vzpomenete, a možná by mi pamětníci pomohli najít další případy. Jinými slovy ve všech podobných případech vždy Poslanecká sněmovna vyšetřovací komisi zřídila a zřídila ji v minulosti nejenom hlasy opozice, ale i hlasy vládní koalice. Zdá se, že tentokrát se situace mění, a jak jsem říkal, vystoupení paní kolegyně Marvanové vnímám jako snahu zaměnit onu komisi informací.

A tak jsme tady asi nejenom my, ale celá veřejnost zkoušeni ze znalosti rozdílu mezi komisí a informací. A protože tu znalost mám, dovolím si ji poskytnout, zejména veřejnosti. Vyšetřovací komise má právo kohokoliv pozvat a za přítomnosti policejního vyšetřovatele a za vzniku protokolu mu klást jakékoliv otázky, jinými slovy má právo se ptát kohokoliv na cokoliv. Informace vlády má jiný charakter. Informace vlády je informace, k níž může být vedena rozprava. V žádném případě Poslanecká sněmovna, nezřídí-li komisi, nemá právo se vracet ke zjišťování faktů.

Proto bych si dovolil, zejména vzhledem k veřejnosti, upozornit, že mám vážnou obavu z toho, že vládní koalice - 101 hlasů - začíná své fungování velmi nešťastně, a to pokusem zabránit vyšetřování kauzy Srba. Děkuji za pozornost. (Potlesk.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Paní místopředsedkyně Marvanová má příležitost replikovat.

 

Místopředsedkyně PSP Hana Marvanová: Vážená sněmovno, musím říci, že pan poslanec Tlustý už ve své podezíravosti zachází skutečně daleko. Kdyby nahlédl do mého písemného podkladu, tak by viděl, že svůj návrh nebo respektive návrh poslaneckého klubu Unie svobody jsem měla připravený písemně, takto napsaný, dokonce poslanecký klub US-DEU o tom jednal už minulý týden a usnesl se na tom, že toto bude požadovat. Nicméně chci ujistit pana poslance i ostatní, že já velmi dobře vím, co to je vyšetřovací komise. Byla jsem kdysi spoluautorem novely jednacího řádu, kterou se tento institut zaváděl, podporovala jsem v minulosti zřízení vyšetřovacích komisí k závažným věcem a i v tuto chvíli zvažuji, že podpořím návrh na zřízení vyšetřovací komise. (Potlesk.) Jen jsem se domnívala, že už teď na této schůzi by měla sněmovna dostat informaci o současném stavu prošetřování těch věcí a samozřejmě i do budoucna by se tomu sněmovna měla důsledně věnovat.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Písemné přihlášky k návrhu pořadu schůze jsem vyčerpal. Ptám se tedy, jestli se někdo hlásí s pozměňovacím nebo doplňovacím návrhem k návrhu pořadu. Pan předseda Kühnl.

 

Poslanec Karel Kühnl: Vážený pane předsedo, kolegyně a kolegové, vážená vládo, já chci mít obrácený návrh než ty, které padly dosud, a to návrh na vyřazení jednoho bodu z našeho navrženého programu, a to bodu číslo 10, kterým je "vládní návrh, kterým se Parlamentu předkládá Úmluva Mezinárodní organizace práce atd.". Je to samozřejmě vládní návrh, ale vládní návrh schvalovaný ještě minulou vládou, nikoliv touto vládou, a myslím si, že vyřazení a přeřazení na příští schůzi dá nové vládě dostatek času a možnost, aby tyto úmluvy ještě znovu projednala.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Rozumím. Pan ministr Škromach se k tomuto vyjádří a poté pan premiér.

 

Ministr práce a sociálních věcí ČR Zdeněk Škromach: Vážené dámy a pánové, chci upozornit na to, že se nejedná o návrh zákona. Ať už to byla vláda předchozí nebo tato, tak v podstatě na tom návrhu nemůže nic měnit. Může ho pouze předložit sněmovně. Chci upozornit, že návrh, tak jak je i ve zprávě, která je přiložena, navrhuje projednání pouze ve sněmovně ve výboru v podstatě s tím, že usnesení sněmovny bude, že nedoporučuje k ratifikaci, čili v tom není žádný problém.

Požádal bych pana poslance Kühnla, jestli by prostřednictvím řídícího mohl vzkázat, jestli by mohl zvážit otázku vyřazení tohoto bodu. Jedná se v podstatě o formální projednání tohoto materiálu, nic víc.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. Slovo má premiér vlády Vladimír Špidla.

 

Předseda vlády ČR Vladimír Špidla: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, myslím si, že debata, která se zde odehrává, je velmi závažná a má mnoho okolností, které možná nebereme dostatečně v úvahu.

První úvahou, kterou bych chtěl udělat, je určitý průřez činností různých citovaných komisí. Kromě komise, která se zabývala transplantacemi, kde bylo zřejmé, že byla významným podnětem pro vznik transplantačního zákona, nejsem schopen zaregistrovat nějaký významný přínos, který tato náročná a složitá instituce v jednotlivých zmiňovaných případech přinesla.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP