(15.00 hodin)
(pokračuje Špidla)

Chtěl bych také říci, že takřka nikdy komise nebyla soustředěna pouze na záležitosti trestně právní. Toto je velmi nebezpečná věc, velmi komplikovaná z hlediska trestního řízení. Myslím si - a byl jsem poněkud otřesen, když jsem slyšel v podstatě dvojnásobné prohlášení, že část sněmovny nedůvěřuje orgánům činným v trestním řízení, protože to je obvinění mimořádně vážné. Momentálně neexistuje jediná indicie kromě určité úvahy některých poslanců, která by svědčila o tom, že orgány činné v trestním řízení nejsou důsledné a nejsou připraveny konat tak, jak jim ukládá zákon.

Ale to, co považuji za nejkomplikovanější, je to, že při trestním řízení se musí velmi důsledně a velmi přesně dodržovat procesní náležitosti, aby zvláště komplikované případy byly dovedeny k úspěšnému závěru. Jestliže prakticky důkazy budou předkládány dvakrát - jednou před orgány činnými v trestním řízení, podruhé v komisi - jsem si takřka jist, že nedojde k tomu, aby mohly být efektivně využity v procesu. Jsem o tom přesvědčen, že se nezajistí, že některé z nich neuniknou, že se nezajistí předčasná publikace, že ti, kteří byli nějakým způsobem vyslýcháni, budou moci měnit své výpovědi, odmítat to, co řekli tam nebo onde. Považuji to za věc, která je z hlediska spravedlnosti a důsledného vyšetření tohoto případu chybná.

Tady nejde o posouzení určitých obecnějších jevů, jako bylo u pádu IPB, v záležitosti oněch citovaných transplantací, ale jde o to, vytvořit jakýsi nestandardní orgán činný v trestním řízení. Myslím si, že průměrně obratný právník této situace musí využít s naprostým úspěchem.

Proto vás, páni poslanci a paní poslankyně, žádám, abyste uvážili tuto podle mého názoru nebezpečnou součást tohoto návrhu. Současně sděluji, že nepovažuji za nijak nepřiměřené, aby příslušní ministři v rámci zákonů a těch možností, které jim dává ústava, informovali průběžně sněmovnu o postupu vyšetřování a důsledcích, které z toho vyplývají. Děkuji vám. (Potlesk.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji, pane premiére. K návrhu pořadu se ještě přihlásil pan poslanec Ransdorf.

 

Poslanec Miloslav Ransdorf: Dámy a pánové, vzhledem k tomu, že toto je vlastně poslední schůze Poslanecké sněmovny předtím, než bude odstartován volební proces směrem ke komunálním volbám - víte, že sněmovna se sejde následně až v říjnu, pokud nerozhodneme jinak - chtěl bych navrhnout této schůzi jeden velice závažný bod, který se ukázal vlastně už před volbami jako důležitý, a ze strany našeho klubu jsme na něj už vícekrát upozorňovali, a to je zadluženost komunálních financí. Proto chci navrhnout zprávu ministra financí a ministra pro regionální rozvoj o stavu rozpočtu obcí, o zadluženosti obecních rozpočtů. My vlastně nemáme k dispozici ani přesné číslo, kterému by se dalo věřit. Odhady kolísají mezi 30 až 60 miliardami korun. Myslím si, že sněmovna má právo předtím, než se nastartuje tato důležitá věc, která ovlivní život našich občanů, znát pravdu o tomto důležitém úseku našeho veřejného života.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ještě bych poprosil pana poslance, kdyby mi přece jen dal přesné znění tohoto bodu a na jaké místo by měl být zařazen.

 

Poslanec Miloslav Ransdorf: Navrhuji jako první bod čtvrtečního jednání - věřím, že ve čtvrtek budeme ještě jednat. Chtěl bych zároveň, aby oba ministři měli možnost kvalifikovaně reagovat. Název jsem řekl - "Zpráva ministra financí a ministra pro regionální rozvoj o stavu zadluženosti obcí".

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji, mám to. Ptám se, jestli se ještě někdo hlásí k návrhu pořadu. Pokud ne, přistoupíme k hlasování o jednotlivých návrzích v pořadí, jak byly podány. Nejdříve začnu návrhy, které jsem předložil sám.

 

Jako první byl návrh vyřadit bod 11 - písemné interpelace.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro vyřazení bodu číslo 11? Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 2 bylo přítomno 198 poslanců, pro hlasovalo 180, proti bylo 5. Takže tento návrh byl přijat.

 

Další návrh se týkal zařazení nového bodu, a to návrh na volbu poslanců do stálých delegací Parlamentu do meziparlamentních organizací. Navrhoval jsem zařadit tento bod jako bod dva.

Nyní vás odhlásím, protože zde mám žádost. Prosím, abyste se nově přihlásili.

 

Budeme hlasovat o zařazení bodu o návrhu poslanců do stálých delegací.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro zařazení tohoto bodu? Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 3 přítomno 196 poslanců, pro hlasovalo 155, proti 37. Tato změna byla přijata.

 

Další návrh - můj poslední - byl zařadit návrh na změnu ve složení orgánů Poslanecké sněmovny - to byl poslanec Šustr a poslanec Pleva, jen připomínám. Navrhoval jsem zařadit tento bod za bod 10.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro tuto změnu? Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 4 přítomno 198 poslanců, pro 197, proti žádný. Takže i tento návrh byl přijat.

 

Další předložený návrh byl návrhem pana poslance Kalouska - "Návrh na pověření orgánů Poslanecké sněmovny ke stanovení podrobností k provedení zákona č. 236 o platu a dalších náležitostech spojených s výkonem funkce představitelů státní moci a některých státních orgánů a soudců, zákona č. 90 o jednacím řádu Poslanecké sněmovny. Poslanec Kalousek navrhoval zařadit tento bod za bod 7.

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s tímto návrhem, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 5 přítomno 199 poslanců, pro hlasovalo 198, proti nikdo.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP