(18.40 hodin)

Poslanec Jan Vidím: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, patrně došlo ke zmatečnému vnímání z jednání volební komise, protože podle mého názoru nelze hlasovat, máme-li pět obsazovaných míst, o šesti kandidátech současně. Je nezbytné, abychom hlasovali o každém kandidátovi zvlášť, většinovým hlasováním rozhodli o tom, který z těchto kandidátů bude zvolen na oněch pět míst. Takto ostatně jednala volební komise a takto také rozhodla.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Pan poslanec Hojda.

 

Poslanec Pavel Hojda: Já se tomu nebráním, jestliže se takto usnese Poslanecká sněmovna. Připouštím, že jednání komise mohlo být trochu zmatečné, protože jsme tam návrhů měli více. Původní návrh zněl takto s tím, že se hovořilo o odstoupení dalšího kandidáta. Odstoupil jenom jeden. Nebráním se tomu, aby sněmovna hlasovala o tom, že se bude hlasovat o náhradnících o každém zvlášť.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Protože je šest kandidátů, domnívám se, že nám nic jiného ani nezbývá. Doporučuji sněmovně, aby tento návrh pana poslance Tlustého akceptovala.

 

Nicméně rozhodneme o tom hlasováním číslo 20, které jsem právě zahájil. Kdo je pro? Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

V hlasování pořadové číslo 20 z přítomných 196 bylo 152 pro, proti 7. Budeme tedy hlasovat o každém kandidátovi na náhradníka zvlášť.

 

Poslanec Pavel Hojda: Nejprve bychom hlasovali podle předloženého seznamu o Čurdové Anně.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 21. Kdo je pro? Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování pořadové číslo 21 skončilo s výsledkem pro 191, proti jeden ze 196 přítomných.

 

Poslanec Pavel Hojda: Dále bychom hlasovali o Rafajovi Petrovi.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 22. Kdo je pro tohoto kandidáta? Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování pořadové číslo 22 skončilo. Výsledek - pro 156, proti 2 z přítomných 196.

 

Poslanec Pavel Hojda: Dále byl navržen poslanec Cabrnoch Milan.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 23. Kdo je pro? Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování pořadové číslo 23 skončilo. Pro 149, proti 2 z přítomných 196.

 

Poslanec Pavel Hojda: Dále byla navržena poslankyně Němcová Miroslava.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 24. Kdo je pro? Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování pořadové číslo 24 skončilo. Pro 101 poslanec, proti 33 z přítomných 196.

 

Poslanec Pavel Hojda: Dále byl navržen poslanec Karásek Svatopluk.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 25. Kdo je pro? Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování pořadové číslo 25 skončilo. Pro 122, proti 22 z přítomných 197.

 

Poslanec Pavel Hojda: Dále byl navržen poslanec Maštálka Jiří.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 26. Kdo je pro poslance Jiřího Maštálku? Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování pořadové číslo 26 skončilo. Pro 114, proti 42 z přítomných 197.

 

Poslanec Pavel Hojda: Nyní mi dovolte, abych si ověřil výsledky hlasování, abych mohl vyhlásit, kdo byl zvolen za člena a kdo za náhradníka.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Pane předsedo, seznamte nás s výsledky.

 

Poslanec Pavel Hojda: Konstatuji, že v prvním kole byli zvoleni za členy stálé delegace do Parlamentního shromáždění Rady Evropy poslanci Lachnit Petr, Melčák Miloš, Ouzký Miroslav, Ransdorf Miloslav a Lobkowicz Jaroslav.

Dále za náhradníky byli zvoleni následující poslanci: Čurdová Anna, Rafaj Petr, Cabrnoch Milan, Karásek Svatopluk a Maštálka Jiří. Poslankyně Miroslava Němcová, přestože získala nadpoloviční většinu hlasů, získala nejméně hlasů ze všech náhradníků, kteří byli voleni. Tím končím hlasování.

Zvoleni byli ti, které jsem četl. Poslankyně Miroslava Němcová zvolena nebyla.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji. Tím skončila volba členů a náhradníků stálé delegace do Parlamentního shromáždění Rady Evropy. Můžeme přistoupit k další delegaci.

 

Poslanec Pavel Hojda: Nyní bychom hlasovali o jednotlivých kandidátech do stálé delegace Parlamentu do Parlamentního shromáždění Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě. Jedná se o pět členů, kandidátů je ale více. Proto jsme se opět ve volební komisi shodli, že by mělo být hlasováno jednotlivě po jménech.

Za člena této delegace je navržen poslanec Němec Oldřich.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Dámy a pánové, předpokládám - vzhledem k tomu, že není jiná možnost - že budeme akceptovat návrh předsedy volební komise. Nicméně o slovo se přihlásil pan poslanec Vlastimil Tlustý.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Vážený pane předsedo, vážená vládo, dámy a pánové, obvykle to nedělám, ale nezbývá mi nic jiného. Revokuji hlasování o kandidátovi panu kolegovi Karáskovi mezi náhradníky do této delegace, a to proto, že výsledek volby je porušení tzv. poměrného zastoupení. V případě znalosti tohoto výsledku hlasování bych nepodpořil ani ostatní kandidáty. Takže zpochybňuji hlasování. Hlasoval jsem pro, ale chtěl jsem hlasovat proti.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Vy jste, pane předsedo, použil dvou možností: jednak revokace, jednak zpochybnění hlasování. Takže revokace. Protože hlasoval pro, může podat návrh na revokaci. Rozhodne o tom Poslanecká sněmovna hlasováním.

 

Kdo souhlasí s návrhem pana poslance Tlustého na revokaci hlasování o panu poslanci Karáskovi? V hlasování pořadové číslo 27 se táži, kdo je pro. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování pořadové číslo 27 skončilo. Pro 74, proti 75 z přítomných 197. Návrh na revokaci nebyl přijat.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP