(Jednání pokračovalo v 11.30 hodin.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, do 11.30 byla pauza pro jednání poslaneckých klubů na žádost ODS. Čas vymezený na jednání poslaneckých klubů vypršel. Já bych proto požádal pana navrhovatele a zpravodaje v jedné osobě, pana místopředsedu Langera, aby se dostavil - děkuji, už se stalo.

Ještě spustím na chvilku gong.

Domnívám se, že se mi podařilo přivolat všechny kolegy poslance a poslankyně, kteří mají zájem na hlasování o této věci, a než budeme hlasovat, požádám nejprve o klid ve sněmovně, abych mohl udělit slovo panu poslanci Ivanu Langerovi, jehož prosím o zopakování pozměňovacích návrhů. Prosím, pane místopředsedo, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Vážené kolegyně a kolegové, v rozpravě zazněly tři pozměňovací návrhy .

Chtěl bych si nejprve vyjasnit s paní kolegyní Marvanovou a s panem kolegou Ransdorfem, že byť jejich pozměňovací návrh zasahuje vždy na dvou místech do návrhu usnesení, že se jedná o jeden návrh, o kterém můžeme hlasovat najednou.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Nejprve tedy pan kolega Ransdorf.

 

Poslanec Miloslav Ransdorf: Ano, samozřejmě, ty dvě změny v prvním bodu jsou komplexním návrhem, takže o nich lze hlasovat současně.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Vidím, že totéž zřejmě platí, i pokud jde o paní kolegyni Marvanovou, která také souhlasí. Jde tedy o jedno hlasování o komplexním pozměňovacím návrhu v obou případech.

Můžeme tedy přistoupit k hlasování, a to nejprve o návrhu paní kolegyně Marvanové, která navrhuje doplnit a rozšířit název této komise o formulaci "a pro objasnění úlohy zpravodajských služeb v této souvislosti", a tím tedy také rozšiřuje určení věci, která má být vyšetřena, o objasnění úlohy zpravodajských služeb, zejména vojenské rozvědky, v souvislosti s případem bývalého generálního sekretáře Ministerstva zahraničních věcí Karla Srby, který byl donedávna agentem vojenské rozvědky, a objasnění podezření, zda vojenská rozvědka nebyla zneužívána pro politické účely. Jde tedy o jeden komplexní návrh.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Registruji vaše žádosti o odhlášení. Odhlásil jsem vás a žádám o novu registraci.

Slyšeli jsme pozměňovací návrh, znovu jste se zaregistrovali, takže o tomto návrhu rozhodneme v hlasování pořadové číslo 50, které zahajuji. Žádám vás, abyste vyjádřili svůj souhlas nebo nesouhlas zvednutím ruky a stisknutím tlačítka.

(Poslanec Braný dává najevo, že nemá hlasovací kartu.)

Omlouvám se, musím zahájené hlasování zrušit, prohlásit ho za zmatečné. Omlouvám se sněmovně, pan kolega Braný pravděpodobně někde ztratil kartu. Já vás tedy ještě jednou odhlásím, poprosím vás o novou registraci a sděluji, že pan poslanec Braný má kartu č. 8.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Opakuji tedy ještě jednou, že budeme rozhodovat o pozměňovacím návrhu paní poslankyně Marvanové.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře. Bude to tedy hlasování pořadové číslo 51, které zahajuji. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 51 z přítomných 196 poslanců pro hlasovalo 65, proti 105. Návrh nebyl přijat.

 

Můžeme tedy přistoupit k dalšímu návrhu.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Další návrh jsem předložil já, jsou to vlastně dva návrhy. První mění formulaci "na Ministerstvu zahraničních věcí" ve formulaci "v resortu Ministerstva zahraničních věcí."

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Zahajuji hlasování pořadové číslo 52 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

Konstatuji, že v hlasování číslo 52 z přítomných 196 poslanců 97 bylo pro, 72 proti, nehlasovalo 27. Návrh nebyl přijat.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Druhý pozměňovací návrh, který jsem podal, se týká rozšíření, respektive posunutí lhůty, do níž vyšetřovací komise má předložit svá zjištění s návrhy Poslanecké sněmovně, a to z 30. 6. na 30. 9. 2003.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře. Zahajuji hlasování pořadové číslo 53 a ptám se, kdo souhlasí s tímto návrhem. Kdo je proti?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 53 z přítomných 196 poslanci 102 hlasovalo pro, 70 proti. Návrh byl přijat.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: A třetí pozměňovací návrh je pozměňovací návrh pana poslance Ransdorfa, který v bodu I. odst. 2 za slova "podíl rozhodování a odpovědnosti" navrhuje zařadit slova "bývalých i současných vedoucích představitelů Ministerstva zahraničních věcí". A druhá část jeho pozměňovacího návrhu je komplexní změna lhůty, období, kterým by se měla komise zabývat, a to z omezení let 1996 až 2002 na dobu počínaje 1. lednem 1993 do současnosti.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Slyšeli jsme pozměňovací návrh a přistoupíme k hlasování.

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 54 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

Konstatuji, že v hlasování číslo 54 ze 196 přítomných poslanců 197 bylo pro, 48 proti 41 se zdrželo hlasování. Návrh byl přijat.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP