(11.40 hodin)

Místopředseda PSP Ivan Langer: Tím jsme se vypořádali se všemi pozměňovacími návrhy a můžeme hlasovat o usnesení jako o celku.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře. Budeme hlasovat o usnesení jako o celku, to je o zřízení vyšetřovací komise, a to v hlasování číslo 55.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji.

V hlasování číslo 55 z přítomných 196 hlasovalo pro 98, proti 90, 8 nehlasovalo. Návrh nebyl přijat.

 

Ještě počkám, zda ti, kteří za jednotlivé kluby kontrolují výsledky hlasování, nezjistí nějaké pochybení.

Protože neslyším žádnou připomínku, konstatuji, že vyšetřovací komise nebyla zřízena. Končím tento bod jednání.

 

Přistoupíme k bodu programu číslo

 

9.
Návrh na úhradu volebních nákladů politickým stranám, politickým hnutím
a koalicím za volby do Poslanecké sněmovny v roce 2002

 

K tomuto bodu jsme obdrželi usnesení rozpočtového výboru č. 13 z 18. července letošního roku.

Prosím, aby se slova ujal zpravodaj a předseda rozpočtového výboru poslanec Miroslav Kalousek a předložené usnesení uvedl. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji za slovo. Pane předsedající, vážená vládo, kolegyně a kolegové, ministr financí se obrátil dopisem na předsedu sněmovny se žádostí, aby Poslanecká sněmovna ověřila počty hlasů, které získaly jednotlivé politické strany, jako nezbytný podklad pro výplatu státního příspěvku za získané hlasy.

Rozpočtový výbor se na své 2. schůzi dne 18. července touto problematikou zabýval, ověřil výsledky státní volební komise a předkládá Poslanecké sněmovně návrh usnesení, které doporučuji přijmout, neboť tak bude zcela naplněna zákonná podmínka k částečnému naplnění účtů našich politických stran.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Prosím pana poslance Kalouska, aby se mnou sledoval od stolku zpravodajů rozpravu, kterou zároveň zahajuji. Nemám žádnou písemnou přihlášku do rozpravy. Ptám se, zda se někdo chce přihlásit. Nikoho nevidím, takže všeobecnou rozpravu zároveň končím.

Žádám o vyjádření předkladatele. Nemá žádné vyjádření.

Otvírám podrobnou rozpravu, a ptám se, zda se do ní někdo hlásí. Nikoho nevidím. Podrobnou rozpravu končím.

Předpokládám, že pan zpravodaj se nechce vyjádřit. Žádné pozměňovací návrhy nepadly, takže přistoupíme k hlasování.

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 56 a ptám se, kdo souhlasí s předloženým návrhem na usnesení, ať zdvihne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti návrhu? Děkuji.

V hlasování pořadové číslo 56 ze 188 přítomných 174 pro, nikdo proti, 14 poslanců nehlasovalo. Usnesení bylo přijato.

 

Končím projednávání bodu č. 9.

 

Děkuji panu poslanci Kalouskovi, že zůstal u stolku zpravodajů, a zároveň otvírám bod

 

10.
Návrh na pověření orgánu Poslanecké sněmovny ke stanovení podrobností k provedení
zákona č. 236/1995 Sb., o platu a dalších náležitostech spojených s výkonem funkce
představitelů státní moci a některých státních orgánů a soudců
a zákona č. 90/1995 Sb., o jednacím řádu Poslanecké sněmovny

 

K tomuto bodu jste obdrželi usnesení rozpočtového výboru č. 14 z 18. července tohoto roku. Uděluji slovo předsedovi rozpočtového výboru Miroslavu Kalouskovi.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji za slovo. Pane předsedající, vážená vládo, kolegyně a kolegové, na své 2. schůzi tohoto volebního období 16. července Poslanecká sněmovna potvrdila platnost usnesení z minulého volebního období i pro čtvrté volební období. Nedopatřením spíše administrativního charakteru se do množiny těchto usnesení, jejichž platnost Poslanecká sněmovna potvrdila, nedostalo usnesení Poslanecké sněmovny č. 783 z 36. schůze dne 11. listopadu 1995. Je to usnesení, kterým Poslanecká sněmovna zmocňuje rozpočtový výbor, aby stanovil některé náležitosti poslanců.

Vzhledem k tomu, že se jedná o poměrně citlivé usnesení, jsme toho názoru, že by bylo záhodno, a žádáme vás o to, abyste svým hlasováním potvrdili toto zmocnění pro rozpočtový výbor. Zdůrazňuji, že se nejedná o rozhodnutí o náležitostech, ale že se jedná pouze o zmocnění pro tento orgán sněmovny, aby tak učinil. Proto si vás dovoluji požádat o podporu navrženého usnesení.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Kalouskovi. Prosím, aby se mnou sledoval další průběh, a zároveň žádám sněmovnu, aby se ztišila.

Otevírám všeobecnou rozpravu, do které nemám žádnou přihlášku, ani žádnou přihlášku z místa nevidím. Všeobecnou rozpravu končím.

Otevírám podrobnou rozpravu, pokud by někdo měl nějakou připomínku k návrhu usnesení rozpočtového výboru. Písemnou přihlášku nemám, přihlášku z místa také nevidím. Podrobnou rozpravu končím.

Táži se, zda se ještě na závěr chce vyjádřit pan předseda výboru. Nechce. Děkuji.

Přistoupíme k hlasování.

 

Zahajuji hlasování číslo 57. Kdo souhlasí s předloženým návrhem usnesení, ať zdvihne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti? Děkuji.

Z přítomných 188 pro hlasovalo 173, proti nikdo, nehlasovalo 15. Usnesení bylo přijato.

 

Zároveň končím projednávání tohoto bodu.

 

Žádám pana kolegu Kalouska, aby ještě setrval, s tím, že projednáme bod programu

 

11.
Návrh časového harmonogramu projednávání vládního návrhu
státního závěrečného účtu České republiky za rok 2001 v Poslanecké sněmovně
a jejích orgánech a návrh na přikázání jednotlivých kapitol výborům k projednání

 

K tomuto bodu jsme obdrželi usnesení rozpočtového výboru č. 11 z 18. července 2002. Předložené usnesení uvede zpravodaj výboru a předseda poslanec Miroslav Kalousek, kterého prosím, aby se ujal slova.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji za slovo. Pane předsedající, dámy a pánové, vláda České republiky 23. dubna předložila do Poslanecké sněmovny návrh státního závěrečného účtu za rok 2001.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP