(10.40 hodin)
(pokračuje Špidla)

Nasazení sil a prostředků v uvedeném rozsahu přetrvává do současné doby. V záloze jsou připraveni další vojáci včetně techniky.

Vláda s ohledem na momentální stav a trvající krizovou situaci vyhlásila v prvé řadě 12. srpna nouzový stav. Využil jsem práva, které mi dává ústava, a vyhlásil jsem jej z funkce premiéra republiky po zhodnocení situace a po debatě na krizovém štábu Hasičského záchranného sboru. Mohu konstatovat, že důsledky tohoto rozhodnutí se ukazují jako odpovídající situaci a je to podle mého názoru důkaz, že ti, kteří připravovali krizové zákonodárství, odvedli dobrou práci.

Vzhledem k tomu, že rozsah škod je enormní a v současné době je ve fázi, kterou bych nazval fází sanační, jejímž základním úkolem je umožnit návrat lidí a vytvořit prostředí, které je z hlediska životního prostředí obecně a z hlediska hygienického rizika přijatelné, i když nepohodlné, tak protože probíhá tato sanační práce, která probíhá v enormním rozsahu, rozhodla vláda prodloužit nouzový stav ještě do 31. srpna. Dámy a pánové, nepočítáme s dalším prodlužováním nouzového stavu s výjimkou situací, kdy by se prostě zřetelně ukázalo, že je to nutné, ale náš základní záměr není prodlužovat tento stav nad nadbytečnou míru. Mohu doložit - i když je to pouze indicie - že první rozhodnutí bylo na pouhých deset dnů, protože jsme si byli vědomi, o jak závažnou věc se jedná, a nechtěli jsme nasadit tuto možnost na dobu delší, než je nezbytně nutné.

Ve svém vystoupení jsem se nezmínil ještě o zahraniční pomoci. Dovolte mi krátký komentář. Zahraniční pomoc přišla velmi rychle, nabídky zahraniční pomoci se odehrály a zahraniční pomoc má pro nás význam. Není - protože náš stát je moderní, velmi pružný a odolný - otázkou bytí a nebytí, není otázkou zvládnutí krize. To jsme schopni zvládnout svými silami, kdybychom žádnou pomoc neobdrželi. Přesto je tato pomoc cenná, je praktická a umožňuje v některých okamžicích zvládnout situace, které bychom zvládali hůře, jejichž zvládnutí by trvalo delší dobu. Uvedu velmi jednoduše: čerpadla, vysoušeče, vakcíny. To všechno jsme obdrželi v zahraniční pomoci a je to příspěvek, který má velkou váhu a hodnotu.

Získali jsme tuto pomoc a dovolte mi, abych přednesl současný výčet, protože si myslím, že to je zdvořilé a správné, protože je třeba výslovně a zřetelně ocenit ty, kteří nám pomohli. Zahraniční pomoc jsme dostali z Belgie a Řecka - Řecko tuším bylo první, které vůbec pomoc poskytlo - Francie, Švédska, Nizozemí, Lucemburska, Slovenska, Dánska, Německa, Švýcarska, Slovinska, Chorvatska, Itálie, Polska, USA, Izraele, Velké Británie, Finska, Japonska a Maďarska. Česká republika tedy v tomto okamžiku nezůstala sama a myslím, že je správné ocenit například pomoc ze Spolkové republiky Německo, která ve stejné době zvládala stejný problém. Chtěl bych sněmovně sdělit, že znojemští hasiči naopak pomáhali při zvládání povodní v Rakouské republice, čili evropská solidarita se zřetelně osvědčila.

Ve zvládání povodní mají obrovský význam nevládní organizace. A opět bych je mohl jmenovat velmi rozsáhlým výčtem, ale v tento okamžik to neučím nikoliv proto, že bych to nepovažoval za správné, ale proto, že si nejsem jist, jestli v tomto okamžiku moje podklady jsou zcela přesné, a nerad bych kterékoliv organizaci tím, že ji nebudu citovat, ukřivdil. Prostě nevládní neziskové organizace poskytly pomoc a budou poskytovat pomoc, která je významnou složkou celkové operace, celkového zásahu a angažovanosti české společnosti jako takové, a této iniciativě patří dík, a to opravdu velmi hluboký.

Jak už jsem řekl, epidemiologická situace včetně zaplavených oblastí je příznivá. Nebyl hlášen výskyt infekčních nemocí v souvislosti s těmito záplavami. To je prostá a jednoduchá věta. Co to znamenalo pro odborné sítě hygieny a veterinární služby, to si pouze lidé, kteří jsou v tomto oboru zasvěceni, dovedou představit. Asanovat území o tisících hektarů, která jsou naplněna organickým materiálem nejrůznějšího původu, je prostě úloha, která je enormní, a chtěl bych těmto složkám poděkovat, protože se zdá, že prokázaly to, o čem jsme byli přesvědčeni, totiž že naše hygiena a veterinární služba patří k nejlepším systémům tohoto typu na světě.

Dovolte mi, abych velmi jednoduše a velmi krátce popsal činnost vlády v době povodní.

Po celou dobu, a to jak v první, tak ve druhé fázi jsme byli přítomni a v akci - premiér republiky a ministr vnitra a všichni ti, kteří byli nutní pro uvedení a fungování krizového systému.

Vláda se dostavila na mimořádnou schůzi dne 13. srpna, na které bylo schváleno moje rozhodnutí o vyhlášení nouzového stavu pro určené kraje, nařízení vlády o povolání vojáků Armády České republiky k plnění úkolů pořádkové služby Policie České republiky a k záchranným pracím při povodních, financování nákladů na odstraňování následků povodňových škod.

Další mimořádná schůze byla 14. srpna. Uložila všem členům vlády specifikovat požadavky na humanitární pomoc v oblasti své působnosti a rozhodla o přechodném snížení limitu ropy ve státních hmotných rezervách.

Další schůze byla 15. srpna. Vláda rozhodla o vytvoření centrální internetové adresy pro zveřejňování informací orgánů veřejné správy vydávaných v souvislosti s vyhlášením nouzového stavu, rozhodla o bezplatném vydávání pohonných hmot pro zasahující složky, rozhodla o zvýšení počtu vojáků povolaných k záchranným pracím. Ta internetová adresa vypadá zdánlivě banálně a skutečně to asi není klíčová věc v celé věci, ale přesto - byla to reakce na to, že byly vyřazeny internetové linky a že bylo vyřazeno běžné spojení, a i tato věc se musela přeorganizovat.

16. srpna rozhodla vláda o zrušení nouzového stavu pro Karlovarský kraj, protože se ukázalo, že důvody pro to, aby nadále trval, neexistují - Karlovarský kraj naštěstí hlavní tíže povodní minula -, a souhlasila s pobytem ozbrojených sil jiných států na území České republiky v souvislosti s jejich účastí na záchranných pracích po dobu šedesáti dnů. Pod touto floskulí by se samozřejmě mohlo skrýt cokoliv, ale podstata spočívá v tom: belgická armáda nám poslala vysoušeče a některé agregáty, které prostě umějí obsluhovat belgičtí ženisté, takže šest belgických ženistů obsluhuje to, co bychom se museli učit. Oni jdou prostě do akce a mohou to uplatnit okamžitě.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP