(12.40 hodin)

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. Já vás s dovolením odhlásím. Znovu se přihlaste. A budeme hlasovat o návrhu pana poslance Římana na zamítnutí:

 

Kdo souhlasí s návrhem na zamítnutí tohoto návrhu? Zahajuji hlasování. Kdo je pro zamítnutí, stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Toto hlasování má pořadové číslo 18. Bylo tu přítomno 177 poslanců, pro zamítnutí hlasovalo 53 poslanců, proti bylo 117. Návrh na zamítnutí nebyl přijat.

 

A můžeme pokračovat nyní rozpravou podrobnou, kterou zahajuji. Přihlásil se do ní jako první pan poslanec Milan Urban. Prosím.

 

Poslanec Milan Urban: Vážený pane předsedo, vážená vládo, kolegyně a kolegové, podle předložené vládní novely zákona je možné objednat práce na kompletní obnovu v postižených oblastech po povodních. Práce je třeba provádět okamžitě, což vládní novela řeší. Současně s možností zadat práci bez zvláštního porovnání ceny jednotlivých uchazečů by mohla vzniknout možnost zvýšení cen stavebních prací v celkovém rozsahu škod způsobených povodněmi. Domnívám se, že pokud nebude zaveden nějaký kontrolní mechanismus hospodárnosti využití státních prostředků, mohlo by dojít k jejich neefektivnímu použití.

Z tohoto důvodu předkládám pozměňovací návrh, který zní: Vládní návrh doplnit o článek I. Do § 51 se vkládá nový odst. 2: "Dohled nad hospodárností veřejných zakázek zadaných dle § 50 odst. b) vykoná orgán dohledu."

Článek II. Za § 57 se vkládá nový § 57a: "§ 57a. Přezkoumání hospodárnosti veřejných zakázek zadaných dle § 50 odst. b):

1. Orgán dohledu přezkoumá hospodárnost veřejných zakázek zadaných dle § 50 odst. b).

2. Orgán dohledu při zjištění nehospodárnosti veřejné zakázky zadané dle § 50 odst. b) vydá rozhodnutí ve kterém vyčíslí škodu způsobenou zadavatelem.

3. Zadavatel uhradí způsobenou škodu formou vrácení finančních prostředků do státního rozpočtu do patnácti dnů ode dne, kdy rozhodnutí dle odst. 2 tohoto paragrafu nabude právní moci."

Čl. III. Do § 62 se vkládá nový odstavec 4: "Za nesplnění ohlašovací povinnosti dle § 64a odst. 1 může tento orgán uložit pokutu do výše 50 tisíc Kč."

Stávající odstavce 4 a 5 se označují jako odstavce 5 a 6.

V odstavci 5 se nahradí: "pokuty podle odst. 2 a 3" za formulaci "pokuty podle odstavců 2, 3 a 4".

Zvláštní část čl. I. nový odstavec 2 § 51 rozšiřuje kompetenci orgánů dohledu Úřadu pro hospodářskou soutěž o kontrolu hospodárnosti uzavíraných smluv v době mimořádných událostí.

V článku II. nový § 57a řeší mechanismus postupu při přezkoumání hospodárnosti jednotlivých veřejných zakázek.

V článku III. nový odst. 4 § 62 rozšiřuje možnost udělit pokutu orgánem dohledu při nesplnění ohlašovací povinnosti zadavatele veřejné zakázky.

Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji, pane předsedo. Další přihlášený je poslanec Karel Vymětal.

 

Poslanec Karel Vymětal: Děkuji za slovo. Dámy a pánové přednesu nyní avizovaný pozměňovací návrh, a to tento pozměňovací návrh zní:

Bod 1. navržené novely zní: V § 50 odst. 1 úvodní části ustanovení se slova "písemné výzvy zaslané zadavatelem" nahrazují slovy "písemné výzvy zadavatele".

Současně se bod 3. vypouští.

Prosím, aby o tomto pozměňovacím návrhu bylo hlasováno dohromady.

A ještě si dovolím procedurálně. Vzhledem k tomu, že můj předřečník přednesl dost rozsáhlý pozměňovací návrh, dovoluji si procedurálně navrhnout, aby před ukončením podrobné rozpravy bylo přerušeno projednávání tohoto bodu do doby, než poslanci dostanou tento pozměňovací návrh písemně na stůl. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. Pan poslanec Exner se hlásí.

 

Poslanec Václav Exner: Pane předsedo, členové vlády, dámy a pánové, pan poslanec Vymětal právě navrhl, aby písemná forma výzvy zůstala zachována pro všechny případy. Myslím si, že by bylo snad možné pochopit případy podle písmene a) a také případy podle navrženého písmene b) po dobu trvání mimořádné události, tj. konkrétně vyhlášeného stavu nebezpečí a nouzového stavu, ale zdá se mně, že je naprosto neodůvodněné, aby v době, kdy už stav nebezpečí nebo nouzový stav skončil, bylo rovněž možné učinit výzvu bez písemného tvaru.

Na základě toho pro případ, že nebude přijat pozměňovací návrh poslance Karla Vymětala na změnu bodu 1. a vypuštění bodu 3. z vládního návrhu zákona, navrhuji, aby v bodě 3. se za slova: "až g)" doplnila slova "a písmeno b) od doby, kdy už neplatí ani stav nebezpečí, ani nouzový stav,". To by zajistilo to, že písemná výzva by nebyla nutná po dobu trvání stavu nebezpečí nebo stavu nouze, ale byla by už povinná po uplynutí tohoto stavu. Celkově by potom odst. 2 § 50 zněl takto: "(2) V případech podle odst. 1 písm. c) až g) a písmeno b) od doby, kdy už neplatí ani stav nebezpečí, ani nouzový stav, musí být učiněna písemná výzva."

Za druhé navrhuji v § 50 odst. 1 v novém písmeni b), a to v obou variantách, jak podle návrhu výboru, tak podle návrhu vládního, aby se zpřesnila vymezení doby, na kterou se písmeno b) vztahuje, a to tak, aby znělo: "a to po dobu trvání vyhlášeného stavu a až do uplynutí tří měsíců ode dne, kdy vyhlášený stav nebezpečí nebo vyhlášený nouzový stav skončil". Jedná se o doplnění slov "a až" za slova "vyhlášeného stavu". Myslím si, že je to tak správnější.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji, pane poslanče. Další ruka, kterou jsem viděl, byla ruka zpravodaje, pana poslance Snítilého, který se hlásil do rozpravy. Upozorňuji zpravodaje, že on byl dalším, kdo se teď hlásil.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP