(14.50 hodin)
(pokračuje Vymětal)

Tak by to mělo být také nazváno - návrh změny rozpočtu. Myslím si, že to mělo být na začátku. Pokud je to pravda, byl bych rád, kdyby mi pan ministr potvrdil, že toto se navrhuje sněmovně.

Druhá věc je, že pokud je tomu tak, že je to návrh změny rozpočtu, tak nevím, jak je možné, že tento návrh, který je změnou k usnesení Poslanecké sněmovny č. 2188, neodpovídá původnímu usnesení. Vláda přiložila naše původní usnesení na konec a v bodě 1 přílohy k usnesení - je to úplně na konci, poslední strana - se říká v předposlední větě, že výdaje plánované pro rok 2002 ve výši 1127,8 milionu se zvyšují na 1172,9 milionu Kč. Podívejme se, co se navrhuje v pozměňovacím návrhu. Navrhuje se, aby výdaje plánované pro rok 2002 ve výši 1272,9 milionu Kč se zvýšily na částku … atd., tedy o 100 milionů Kč více. Tam je asi nějaká chyba. Stejně tak na konci původního usnesení Poslanecké sněmovny, že celková finanční bilance k 31. 12. 2002 se zvyšuje na 1406,8 milionu Kč. Když se podíváme do pozměňovacího návrhu, říká se tam, že celková finanční bilance k 31. 12. 2002 se snižuje z 1306,8 milionu Kč. Zase to o 100 milionů nesouhlasí.

Já si myslím, že by i tyto formální věci měly souhlasit. Já jsem přesvědčen, že pan ministr to rád vysvětlí. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. Myslím, že by měl pan ministr vysvětlit, kde Pozemkový fond vzal navíc 100 milionů Kč. Máte slovo, pane ministře.

 

Ministr zemědělství ČR Jaroslav Palas: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, pan poslanec Vymětal má pravdu. Sto milionů Kč je diskrepance. Představuje to částku, která má být převedena Ministerstvu pro místní rozvoj z rozpočtu Pozemkového fondu na Program obnovy venkova. Tuto částku schválila již předešlá sněmovna a tyto prostředky budou převedeny z Pozemkového fondu na Ministerstvo pro místní rozvoj.

Před jednáním panu poslanci Vymětalovi jeho kolegové z klubu tuto věc vysvětlili. Já oceňuji, že chtěl nějakým způsobem veřejně pro ostatní kolegy tuto věc dovysvětlit. Já to respektuji a toto vysvětlení podávám.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Ano, pan poslanec Vymětal nám chtěl dokázat, jakým pracovitým poslancem je a že čte všechny materiály. Faktem ale zůstává, že k příloze měla být příloha ještě jednoho usnesení, kterým se zvyšuje rozpočet o 100 milionů Kč.

Slovo má pan kolega Kováčik.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Vážené kolegyně, vážení kolegové, vážená vládo, i když oceňuji vše, co se dosud děje kolem těchto věcí, nerad bych, aby pod dojmem procedurálních drobností - a ve srovnání s tím to jsou procedurální drobnosti - zanikl hlavní účel, věcná náplň onoho předloženého materiálu.

Chtěl bych na úvod svého vystoupení prohlásit, že na rozdíl od některých dalších věcí, které máme dnes či zítra k projednání, velmi vřele podporuji tuto materii, velmi vřele podporuji použití prostředků Pozemkového fondu České republiky, zejména proto, že právě tady - musím ocenit přístup vlády a přístup příslušného ministerstva - jde o rychlou konkrétní pomoc, jsou to rychlé peníze, které přijdou, konkrétní pomoc konkrétním lidem.

Současně se ale přimlouvám za to, aby tato konkrétní pomoc, aby skutečně naplnila proklamovaný účel, byla pojata jako pomoc nevratná, byť jde o částečnou kompenzaci. Uvědomme si, že více nemůžeme, neumíme a nemáme takový rozsah prostředků, kterým bychom dokázali plně kompenzovat vzniklé škody. Jde o to, aby tato záležitost byla řešena jako pomoc nevratná. Už jsme to jednou učinili. Ti z nás, kteří si pamatujeme obdobnou situaci z doby před pěti lety, vědí, že obdobný krok před pěti lety byl pojat jako nevratná pomoc. Chtěl bych, aby tyto záležitosti byly řešeny srovnatelně na stejné úrovni jak věcně, tak formálně.

Proč se snažím vyjádřit zde onu vřelou podporu? Protože jde o to, že zde skutečně vzniklo ne nějaké přechodné ohrožení, ze kterého se dokáží právnické a fyzické osoby, které podnikají v zemědělství, časem nějak samy za částečné pomoci státu "vylízat", ale protože zde vzniklo existenční ohrožení řady nejen přímo zasažených podniků. U většiny z nich budou například tržby z rostlinné výroby nulové, u většiny z nich ze zasažených ploch budou i v příštím roce tržby nulové, protože je reálné ohrožení založení nové úrody. Jde však také o to, že se musíme pokusit alespoň zmírnit hrozící krach těchto podniků v období, kdy je docela možné, že jde o období těsně před vstupem do Evropské unie. V tomto období máme posilovat konkurenční schopnost podniků pracujících v zemědělství před vstupem do Evropské unie, a my zatím řešíme otázku, jestli tyto podniky vůbec přežijí, nebo ne.

Vřele se přimlouvám za to, abychom to učinili i vzhledem k následným dalším funkcím, které zemědělství má nejen v postižených oblastech, abychom učinili vše pro to, abychom podniky udrželi, abychom ty podniky před vstupem do Evropské unie nabídli na evropský trh jako podniky konkurenceschopné.

To, co činíme v této chvíli, je pouze první krok, který můžeme pro zachránění českého zemědělství nejen v postižených oblastech učinit. Musíme totiž učinit ještě další kroky. Pod dojmem, který máme z povodní, se nyní staráme - já to nekritizuji, já to oceňuji, ale je to tak - bohužel pouze o ty, kteří byli přímo zasaženi. Chci v této chvíli upozornit na to, že zemědělství se v letošním roce v České republice dostalo do souběhu maximálně nepříznivých vlivů již od počátku roku a že škody způsobené povodněmi jsou v resortu zemědělství v podstatě jen tou konečnou ranou do vazu řady podniků.

Proto chci požádat Poslaneckou sněmovnu, aby nejen záležitost uvolnění prostředků Pozemkového fondu a jejich použití na řešení škod, ale i následné věci, které budou a nutně musí přicházet, řešila právě pod dojmem toho, že je zde teď momentálně v současnosti boj o přežití českého zemědělství vůbec. Může si kdokoli říkat "on tady zbytečně straší". Ne, ujišťuji vás, že nestraším. Byl jsem v řadě zemědělských podniků, jak soukromých, tak družstevních, všech forem podnikání, a přenáším a tlumočím pouze to, co se v současné době v zemědělské praxi odehrává.

Chtěl bych proto Poslaneckou sněmovnu požádat, aby brala tyto věci naprosto vážně. Nejde pouze o jeden resort. Jde o to, jakým komplexním způsobem nejen zemědělství, ale celý venkov vstoupí či také možná nevstoupí do evropské úrovně. Štěstí a život přejí připraveným. Prosím, abychom zrovna teď jen tím, že bychom třeba nepodpořili některé věci, nepromarnili příští šance. Děkuji za pozornost.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP