(15.00 hodin)

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. Prosím, slovo má kolega Zgarba.

 

Poslanec Petr Zgarba: Vážený pane místopředsedo, vážená vládo, kolegyně a kolegové, dovolte mi podat návrh na přijetí doprovodného usnesení k novele zákona 569/1991, ve znění pozdějších předpisů, sněmovní tisk 41, o Pozemkovém fondu České republiky.

1. Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR žádá vládu ČR, aby poskytla částečnou přímou finanční kompenzaci škod vzniklých záplavami v srpnu 2002 na majetku podnikatelů v zemědělství podobně jako v roce 1997 při záplavách na Moravě.

2. Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR žádá vládu ČR, aby zvážila možnost navýšení prostředků ze státního rozpočtu do rozpočtu kapitoly Ministerstva zemědělství výlučně pro účely kompenzací škod způsobených zemědělským podnikatelům povodněmi v roce 2002 nad rámec vlastních zdrojů Ministerstva zemědělství.

Důvodem mého návrhu je skutečnost, že již byly do dnešního dne vyčísleny škody způsobené na majetku, budovách, zvířatech, osivu a sadbě v resortu zemědělského podnikání, které činí 3,356 miliardy korun. Tyto škody, které byly vyčíslovány, jsou přímými škodami na dříve citovaném majetku. Výše finančních škod, která byla mnou uvedena, je vyčíslena pouze z krajů, kde byl vyhlášen krizový stav.

Důvodem, proč bychom návrh měli schválit, je, že škody byly zjišťovány objektivně, protokolárně. Metodika při soupisu těchto škod neumožnila vyčíslovat další nepřímé škody, které jsou násobkem vyšší, a to jsou například škody na ztrátě tržeb, poškození půdního fondu a ostatní věci, které se odehrály v těchto oblastech.

Tím, co je dnes předkládáno sněmovně ke schválení, řešíme pouze částečnou úhradu škod zemědělským podnikatelům. Předpokládaná výše úhrady nepokryje ani 50 % objemu škod vzniklých u dotčených zemědělských podnikatelů.

Dalším důvodem, proč bychom tyto návrhy měli přijmout, je, že při řešení škod z letošního roku bychom měli postupovat obdobně, jako tomu bylo v roce 1997 při škodách vzniklých na Moravě.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane kolego. Chci se jen ujistit, že to je doprovodné usnesení k tisku 42 - změny rozpočtu Pozemkového fondu.

Kdo se dále hlásí do rozpravy? Nikdo. Možná by bylo dobré, kdyby pan zpravodaj nebo pan ministr upřesnili, o jaká čísla jde ve znění námitky pana kolegy Vymětala.

Považujete za vysvětlené, o čem budete hlasovat, dobře.

Vzhledem k tomu, že se nikdo další do obecné rozpravy nehlásí, obecnou rozpravu končím. Přistoupíme k rozpravě podrobné. Formálně by měl pan kolega Zgarba přednášet svůj návrh až v rozpravě podrobné, nicméně jako předsedající jsem tolerance sama a budu se tvářit, že se tak stalo. Kdo se hlásí dále do podrobné rozpravy? Nikdo. Podrobnou rozpravu končím.

Chce mít pan ministr nebo zpravodaj závěrečné slovo? Nechtějí. Přistoupíme tedy k hlasování o návrhu usnesení. Prosím pana zpravodaje, aby nám sdělil postup.

 

Poslanec Ladislav Skopal: Děkuji, pane předsedající. Nejdříve bychom hlasovali o usnesení zemědělského výboru, jak ho máme předloženo jako tisk. Poté bychom hlasovali o doprovodném usnesení. Navrhoval bych nejprve o bodu jedna, poté o bodu dva.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane zpravodaji. Přikročíme k hlasování o návrhu usnesení, které byste, pane zpravodaji, měl naformulovat pro stenozáznam.

 

Poslanec Ladislav Skopal: Poslanecká sněmovna schvaluje návrh na změnu rozpočtu Pozemkového fondu České republiky na rok 2002 podle sněmovního tisku 42.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Toto je jasný návrh usnesení, o kterém rozhodneme hlasováním, které zahajuji a které má pořadové číslo 32. Kdo je pro? Kdo je proti?

Z přítomných 198 pro 149, proti 13. Konstatuji, že s návrhem usnesení byl vysloven souhlas.

 

Nyní přikročíme k hlasování o doprovodném usnesení, které má dvě části. Bylo by dobré, pane zpravodaji, kdybyste těsně přes hlasováním každou z těchto částí přečetl.

 

Poslanec Ladislav Skopal: První část: Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR žádá vládu ČR, aby poskytla částečnou přímou finanční kompenzaci škod vzniklých záplavami v srpnu 2002 na majetku podnikatelů v zemědělství podobně jako v roce 1997 při záplavách na Moravě.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Stanoviska - pan ministr souhlasí, pan zpravodaj taktéž.

 

Zahájil jsem hlasování číslo 33. Kdo je pro tento návrh, nechť stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Z přítomných 197 pro návrh 181, proti nikdo. Návrh usnesení byl přijat.

 

Prosím druhou část.

 

Poslanec Ladislav Skopal: Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR žádá vládu, aby zvážila navýšení prostředků ze státního rozpočtu do rozpočtu kapitoly Ministerstva zemědělství výlučně pro účely kompenzace škod způsobených zemědělským podnikatelům povodněmi v roce 2002 nad rámec vlastních zdrojů resortu Ministerstva zemědělství.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Pan ministr určitě souhlasí - kdo by nechtěl peníze - pan zpravodaj také souhlasí.

 

Zahájil jsem hlasování s pořadovým číslem 34. Kdo je pro? Kdo je proti?

Z přítomných 197 pro 118, proti 26. Návrh byl přijat. Konstatuji, že s oběma body doprovodného usnesení byl vysloven souhlas.

 

Děkuji panu ministrovi i panu zpravodaji.

 

Dostáváme se k bodu

 

5.
Vládní návrh zákona, kterým se mění
zákon č. 587/1992 Sb., o spotřebních daních, ve znění pozdějších předpisů,
zákon č. 588/1992 Sb., o dani z přidané hodnoty, ve znění pozdějších předpisů,
a zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 38/ - zkrácené jednání

 

Prosím o klid ve sněmovně. Vidím, že pan ministr financí je nedočkavý, nicméně ho musím poněkud zchladit, protože než mu dám slovo, rozhodneme hlasováním podle § 99 odstavec 5 o tom, zda existují podmínky pro projednání tohoto návrhu zákona ve zkráceném jednání.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP