(17.40 hodin)
(pokračuje Doležal)

Samozřejmě výrobci to nezaplatí. Zaplatí to všichni spotřebitelé. Co se stane? Zvýší se cena zboží. To bych ještě uměl pochopit, ale už vůbec neumím pochopit tu zbytečnou, s prominutím, buzeraci všech prodejců. Já se totiž domnívám, že ochrana spotřebitele nespočívá v tom, že mu spočítáme, kolik stojí jedna plenka v celém balíku, kolik stojí metr či stránka v knížce, nebo nevím jakým způsobem se toto bude využívat. Domnívám se, že toto není ochrana spotřebitele, toto je akorát ochrana těch, kteří neumějí do pěti počítat. To mně připadá zcela zbytečné.

Vrcholem všeho je, když si přečtete bod číslo devět, tak zjistíte, že když budou výrobci šikovní a budou umět správně přesvědčit státního úředníka, tak se dostanou do výjimek, a tím pádem na jejich zboží tento zákon nedosáhne. Jeho celkový výsledek bude nula. Proto považuji tento návrh za zcela zbytečný a dovolím si navrhnout zamítnutí tohoto sněmovního tisku. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Doležalovi. Nikdo další se do obecné rozpravy nehlásí. Dva poslanci náhle zareagovali. Nevím, kdo byl první. Zdá se mi, že pan poslanec Exner byl rychlejší než pan poslanec Karel Vymětal. Slovo má pan poslanec Václav Exner.

 

Poslanec Václav Exner: Pane místopředsedo, členové vlády, dámy a pánové, omlouvám se, ale musím uvést protiargumenty k vystoupení předřečníka. Setkal jsem se s několika podněty voličů, kteří upozorňovali na nedostatek, který je spojen s tím, že označování zboží, které je baleno jinak, než je celá měrná jednotka, u nás není zavedeno takovým způsobem, jako je běžné v celé řadě zemí právě především západní Evropy, kde se upozorňuje na to, že cena za jednotku je jiná než cena za konkrétní balení.

Jde o to, že někteří výrobci skutečně zneužívají této možnosti a zmenšují obsah zboží, aniž by měnili třeba cenu, nebo zneužívají této možnosti takovým způsobem, že je šizen zákazník. Přimlouvám se za to, abychom tisk v této chvíli nezamítli.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji. Pan poslanec Karel Vymětal bude hovořit. Děkuji panu poslanci Exnerovi.

 

Poslanec Karel Vymětal: Děkuji za slovo. Dámy a pánové, ještě k tomu, co zde říkal kolega Doležal, je třeba připomenout, že když přijmeme tento zákon, tak to nebude žádný šok pro naše podnikatele. Možná že si nevšiml, že zákon má nabýt účinnosti dnem vstupu Smlouvy o přistoupení České republiky k Evropské unii v platnost, to znamená, že by to nemělo být dříve, podle zatímních informací, než od 1. ledna roku 2004. To znamená, že všichni mají čas se na to připravit. Neplatí to od zítra. Jsou tam i výjimky některé, na deset let. Takže v tom nevidím žádný problém. K 1. lednu 2004 to všechno může fungovat, jak to je. To je jenom poznámka k tomuto vystoupení.

Jinak, dámy a pánové, zřejmě tento zákon organizační výbor navrhuje přikázat rozpočtovému výboru, předpokládám. (Místopředseda Kasal: Ano, předpokládáte správně.) A já si myslím, že právě proto, aby byl projednán vliv na podnikatelské prostředí, aby byla projednána otázka dopadu na spotřebitele, protože to je jistá ochrana spotřebitele, dost významná, tak z toho důvodu si myslím, že je třeba, aby to projednal hospodářský výbor, neboť tomu tato parketa náleží.

Proto navrhuji, aby ten tisk byl přikázán také hospodářskému výboru. A už vůbec si nemyslím, že bychom měli ten tisk zamítnout. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Vymětalovi. V hospodářském výboru z vás budou mít radost, že se staráte o náplň jejich výboru. Nyní můžeme s velkou pravděpodobností ukončit obecnou rozpravu. Pan zpravodaj chce vystoupit.

 

Poslanec Miloslav Vlček: Pane předsedající, jenom bych krátce shrnul obecnou rozpravu. Vystoupili tři poslanci. A z toho jeden poslanec dal návrh na zamítnutí tohoto tisku.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Souhlasím s vaší rekapitulací. Pan ministr Sobotka vystoupí.

 

Ministr financí ČR Bohuslav Sobotka: Pane místopředsedo, dámy a pánové, chtěl bych podpořit návrh pana poslance Vymětala na to, aby tento tisk byl mimo rozpočtový výbor přikázán rovněž hospodářskému výboru. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu ministrovi. Pro poslance, kteří právě přicházejí, mám sdělení, že v následujícím hlasování rozhodneme o tom, zda vládní návrh zákona o cenách zamítneme. Tento návrh vznesl pan poslanec Doležal.

Je tady žádost z pléna o odhlášení. Už jsem tak učinil. Prosím, abyste se znovu zaregistrovali.

 

V tuto chvíli nic nebrání tomu, abych zahájil hlasování pořadové číslo 34. Kdo souhlasí s návrhem na zamítnutí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 34 skončilo. Pro se vyslovilo 56 poslanců, 108 bylo proti. Návrh nebyl přijat.

 

Budeme se nyní zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání rozpočtovému výboru. Z pléna od pana poslance Vymětala zazněl návrh na rozšíření na výbor hospodářský. Další návrhy jsem nezaznamenal.

 

V hlasování pořadové číslo 35 se ptám, kdo souhlasí s tím, aby předložený návrh projednal rozpočtový výbor. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 35 skončilo. Pro bylo 147 poslanců, jeden proti.

 

V hlasování pořadové číslo 36 rozhodneme o přikázání výboru hospodářskému. Připomínám, že tento návrh podpořil i předkladatel pan ministr Sobotka. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 36 skončilo. Pro bylo 100 poslanců, proti 48. Návrh byl přijat.

 

Mohu konstatovat, že jsme skončili projednávání tohoto vládního návrhu zákona v prvém čtení.

 

Můžeme přistoupit k projednání dalšího bodu, kterým je

 

8.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 320/2001 Sb.,
o finanční kontrole ve veřejné správě a o změně některých zákonů
(zákon o finanční kontrole), ve znění zákona č. 320/2002 Sb.
/sněmovní tisk 71/ - prvé čtení

 

Z pověření vlády tento návrh opět odůvodní pan ministr financí Bohuslav Sobotka. Pane ministře, máte slovo.

 

Ministr financí ČR Bohuslav Sobotka: Děkuji. Pane místopředsedo, dámy a pánové, podnětem k vypracování novely zákona, kterou v tuto chvíli jménem vlády České republiky předkládám, byl požadavek vznesený Evropskou komisí v rámci předběžného uzavírání kapitoly 28 - finanční kontrola. Evropská komise v rámci tohoto jednání vyzvala Českou republiku k dodatečnému vyřešení pracovněprávní ochrany interních auditorů, kteří fungují na základě systému finanční kontroly ve veřejné správě.

Ustanovení zákona o finanční kontrole zakotvují požadavek funkční nezávislosti útvaru interního auditu a vyloučení nežádoucích zásahů směřujících k ovlivňování zaměstnanců vykonávajících finanční kontrolu.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP