(18.20 hodin)

Poslankyně Alena Páralová: Děkuji. Vážená paní místopředsedkyně, vážený pane ministře, kolegyně a kolegové. Vážený pane ministře, vím, že jste zdědil po svém předchůdci mnoho problémů a jedním z nich bylo i podhodnocení míry nezaměstnanosti a tím i finančních prostředků na pasivní politiku zaměstnanosti. Již v letních měsících letošního roku však bylo známo, že finanční prostředky určené ve státním rozpočtu na podporu v nezaměstnanosti budou vyčerpány již koncem měsíce září a že chybějí finanční prostředky právě na podporu v nezaměstnanosti na říjen, listopad a prosinec. Stát je ze zákona povinen tyto peníze vyplatit. Musí je mít, kdyby čert na koze jezdil. Jestliže v rozpočtu nejsou, tak je potřeba okamžitě činit opatření.

Jak je možné, že vláda se tímto problémem začala zabývat teprve na začátku října a že rozpočtové opatření bylo schváleno rozpočtovým výborem sněmovny teprve tento týden?

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, paní poslankyně, a prosím, aby se slova ujal pan ministr Zdeněk Škromach. Prosím, pane ministře.

 

Ministr práce a sociálních věcí ČR Zdeněk Škromach: Vážená paní předsedající, vážená paní poslankyně, dámy a pánové, dovolte, abych odpověděl na vaši interpelaci na nedostatek financí na dávky podpory v nezaměstnanosti.

Hmotné náhrady uchazečům o zaměstnání evidovaným u úřadů práce jsou hrazeny z prostředků na pasivní politiku zaměstnanosti. Při sestavování návrhu státního rozpočtu na rok 2002 uplatnilo Ministerstvo práce a sociálních věcí požadavek zapracovat pro kapitolu 313 MPSV na pasivní politiku zaměstnanosti částku ve výši 5 mld. 490 mil. Kč, což představuje navýšení o 640 mil. Kč proti směrnému číslu Ministerstva financí ve výši 4 mld. 850 mil. Kč. Ministerstvo financí přitom vycházelo z předpokládané míry nezaměstnanosti ve výši 7,7 %, na rozdíl od MPSV, které počítalo s výší nezaměstnanosti na úrovni 8,3 %. Uplatněným pozměňovacím návrhem Poslanecké sněmovny byla částka na pasivní politiku zaměstnanosti snížena ještě o 100 mil. Kč na částku 4 mld. 750 mil. Kč. Poté byla schválena jako závazný ukazatel zákonem o státním rozpočtu na rok 2002.

Z dosavadního vývoje nezaměstnanosti v tomto roce je patrné, že bude nezbytné navýšit výši finančních prostředků. Průměrná míra nezaměstnanosti za první pololetí činila 9 %. Míra registrované nezaměstnanosti k 30. září 2002 činila 9,4 %. Míru nezaměstnanosti 12 a více procent vykázalo 17 okresů. Nejvyšší byla v okresech Most - 21,7 %, Karviná - 19,3 %, Louny a Teplice - 17,5 %, Chomutov - 17,2 % a Ostrava-město - 17 %. Prostředky na hmotné zabezpečení uchazečů o zaměstnání byly k 30. září 2002 čerpány ve výši 4 mld. 561 mil. 38 tis. Kč, tj. 96,02 % schváleného rozpočtu. Ve srovnání s rokem 2001 je to o 16,4 %, tj. o 567 mil. 440 tis. Kč více.

V úhrnu pro 77 úřadů práce jsou finanční prostředky ve schváleném rozpočtu zajištěny pouze do října tohoto roku. I při soustavných nezbytných úpravách mezi rozpočty úřadů práce, tj. přesuny disponibilních zdrojů mezi jednotlivými úřady, bude v říjnu tohoto roku celkový objem prostředků pro výplatu dávek hmotné podpory v nezaměstnanosti vyčerpán. Do konce roku 2002 se nepředpokládá snížení průměrné míry nezaměstnanosti, s tím, že je nutné počítat minimálně s úrovní 9,4 % a ke konci roku dosáhne výše míry nezaměstnanosti 9,9 %.

Při roční průměrné míře nezaměstnanosti 9,4 % a průměrné měsíční dávce 3 200 Kč činí celková měsíční výplata hmotného zabezpečení 534 mil. Kč. Rozdíl mezi závazným ukazatelem výdajů na pasivní politiku zaměstnanosti ve výši 4 mld. 750 mil. Kč a skutečnou potřebou finančních prostředků, která při průměrné míře nezaměstnanosti 9,4 % činí 6 mld. 400 mil. Kč, je asi 1 miliarda 650 mil. Kč.

Usnesením č. 958 ze dne 2. října 2002 schválila vláda ČR materiál předložený Ministerstvem práce a sociálních věcí, žádost rozpočtovému výboru Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR o vyslovení souhlasu s rozpočtovým opatřením, na jehož základě byl proveden rozpočtový přesun. Bylo navrženo, aby z prostředků rozpočtově určených na důchody bylo 1,6 mld. přesunuto k posílení finančního objemu prostředků na pasivní politiku zaměstnanosti, z kterých je úřady práce vypláceno hmotné zabezpečení uchazečům o zaměstnání. Vzhledem k tomu, že tímto rozpočtovým přesunem došlo ke změně specifického dílčího ukazatele u pasivní politiky zaměstnanosti o více než 10 % schváleného rozpočtu, v souladu s ustanovením § 24 zákona o rozpočtových pravidlech republiky, rozpočtový výbor PSP byl požádán o souhlas.

Jinak je potřeba říci, že tato žádost vzhledem ke své vysoké politické citlivosti byla včera na rozpočtovém výboru podpořena. Rozumím samozřejmě tomu, že dotaz směřoval k tomu, proč o to nebylo požádáno dříve. Myslím, že ta odpověď je už nabíledni. Je to z toho důvodu, že mezi mým nástupem do funkce a přibližně 14 dny, kdy jsem v této funkci působil, přišla velká voda a na pořadu dne a k řešení byly jiné problémy. Je pravda, že o této skutečnosti jsem byl informován někdy v druhé polovině srpna a materiál byl připraven tak, jak to odpovídá lhůtám pro předložení, připomínkové řízení atd. Takže dřívější termín než 2. říjen, kdy to bylo předloženo do vlády, nebyl reálný. Na druhé straně také reálným faktem bylo, že jsme čekali víceméně do chvíle, kdy bude jasné, kolik bude skutečně chybět do konce roku, abychom zbytečně nepřeváděli prostředky, které bychom třeba ani nepotřebovali. Tudíž prostředky na říjen ještě byly, listopad a prosinec je nyní pokryt touto změnou rozpočtu, kterou včera projednával rozpočtový výbor, a potvrdil ji.

Myslím si, že právě proto - a můžete to sledovat - bojuji docela tvrdě o státní rozpočet, tak aby se nevycházelo z možná podsazených čísel, která mnohdy úředníkům Ministerstva financí vyhovují, protože můžou v rozpočtu vykazovat menší částky. Vzhledem k tomu, že se jedná o mandatorní výdaje, tak špatný odhad v této oblasti v procentech nebo i v desetinách procent znamená stovky milionů a miliardy Kč. Doufám, že v příštím roce už taková situace nenastane a že odhad, který bude v rámci rozpočtu předložen této sněmovně, bude více reálný.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu ministrovi. S doplňující otázkou ještě paní poslankyně. Myslím, že to přesně stihneme.

 

Poslankyně Alena Páralová: Děkuji panu ministrovi za vyčerpávající odpověď. Odpověděl mi samozřejmě i na to, nač jsem se neptala, ale já beru v potaz povodně, beru v potaz, že teprve teď někdy uplynulo sto dnů hájení, a proto nepokládám doplňující otázku.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, paní poslankyně. Konstatuji, že jsme pro dnešní den ukončili projednávání programu, který byl stanoven. Končím proto dnešní jednací den.

Sejdeme se opět v úterý 22. října ve 14 hodin. Schůze bude zahájena blokem voleb, tedy body č. 44, 49, 50, 51, 52 a 53, o nichž jsme se dohodli, že je předřadíme právě na tento den.

Přeji vám příjemný zbytek dne a hezký víkend.

 

(Jednání skončilo v 18.30 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP