Pokračování schůze Poslanecké sněmovny
22. října 2002 ve 14.05 hodin

Přítomno: 164 poslanců

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, zahajuji osmý jednací den 6. schůze Poslanecké sněmovny a všechny vás vítám.

Prosím, abyste se všichni přihlásili svými identifikačními kartami a případně mi oznámili, kdo žádá o vydání náhradní karty, jako pan poslanec David Šeich, který dostal náhradní kartu č. 3, a pan poslanec Jiří Maštálka má náhradní kartu č. 1.

O omluvení z neúčasti na dnešním jednání požádali tito poslanci: Vlastimil Aubrecht - služební cesta se saským premiérem v souvislosti s povodněmi, Petr Bratský - odhalení sochy Emila Zátopka v Lausanne, Jiří Karas - rodinné důvody, Vladimír Laštůvka - nemoc, Petr Nečas - rodinné důvody, Jan Zahradil - zasedání Konventu v Bruselu, na pracovní cestě jsou členové výboru pro evropskou integraci v sestavě paní poslankyně Anna Čurdová, pan poslanec Petr Krill, pan poslanec Pavel Svoboda a pan poslanec Josef Šenfeld.

(Hluk v jednací síni. Předseda Poslanecké sněmovny zvoní. - Prosím o klid.)

Členové ústavně právního výboru jsou v Itálii, a to pan poslanec Miroslav Beneš, paní poslankyně Marie Rusová, pan poslanec Petr Šulák a pan poslanec Miloslav Výborný. Na pracovní cestě do Rumunska jsou poslanci Tomáš Kladívko a Radim Turek.

Z vlády se omlouvají tito ministři: Petra Buzková, Stanislav Gross, Pavel Němec - od 15 hodin, Jaroslav Palas, Pavel Rychetský a Marie Součková.

Pan ministr a poslanec Zdeněk Škromach má náhradní kartu č. 8 a pan poslanec Oldřich Vojíř náhradní kartu č. 7.

(Stále hluk v jednacím sále.) Prosím, uklidněte se a sdělím vám první informaci.

Na dnešní poradě s místopředsedy Poslanecké sněmovny a předsedy poslaneckých klubů bylo dohodnuto, že dnes by sněmovna jednala i po 19. hodině, pokud by to bylo třeba, abychom projednali všechny body, které nám na této schůzi zbývají.

Přehled dosud neprojednaných bodů schváleného pořadu 6. schůze vám byl rozdán do lavic. Naše jednání tedy začneme těmi body, které mají jako náplň volby, pak budeme pokračovat dalším pevně zařazeným bodem, kterým je bod 70 - Výroční zpráva o hospodaření České televize za rok 2001.

 

První volbou, kterou bychom se měli dnes zabývat v sérii voleb, které nás čekají, je

 

44.
Návrh na volbu finančního arbitra a jeho zástupce

 

(Hluk v jednací síni.) Ještě jednou vás prosím o klid a zároveň prosím, aby se slova ujal předseda volební komise pan poslanec Pavel Hojda, a vás žádám, abyste věnovali pozornost jeho sdělení. Prosím o klid!

 

Poslanec Pavel Hojda: Děkuji, pane předsedo. Vážená vládo, dámy a pánové, prosím o pozornost, protože se jedná o poměrně vážné sdělení.

Funkce finančního arbitra a jeho zástupce byla zřízena novým zákonem č. 229/2002 Sb., o finančním arbitrovi, který nabývá účinnosti dnem 1. ledna 2003. Tento zákon však obsahuje mnoho nepřesností, neboť zde zejména nejsou přesně definovány instituce, které mohou návrh podat. V zákonu pak zcela chybí, do kdy lze takové návrhy podávat, a zákon ani nestanoví způsob uvedení do funkce těchto funkcionářů.

Dne 26. září 2002 požádal guvernér České národní banky o zařazení volby finančního arbitra a jeho zástupce na pořad schůze Poslanecké sněmovny s tím, že Česká národní banka oslovila řadu subjektů tak, aby nominace byla podpořena širokým spektrem institucí, spotřebitelských sdružení a odborníků.

Dne 7. října 2002 předložila Česká národní banka po projednání s Českou bankovní asociací a Sdružením pro bankovní karty návrh na kandidáta na funkci finančního arbitra Otakara Schlossbergera a na funkci jeho zástupce Františka Šejnohu.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP