(Jednání pokračovalo v 15.15 hodin.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte mi, abych opět zahájil jednání sněmovny, protože před sebou máme další bod, kterým je

 

70.
Výroční zpráva o hospodaření České televize za rok 2001
/sněmovní tisk 34/

 

Na návrh organizačního výboru tuto zprávu projednal výbor pro vědu, vzdělání, mládež a tělovýchovu a také čerstvě ustavená stálá komise Poslanecké sněmovny pro sdělovací prostředky. Předpokládám, že usnesení tohoto výboru vám bylo rozdáno. Prosím zpravodajku výboru a členku stálé komise poslankyni Kateřinu Dostálovou, aby nás o tomto jednání informovala a přednesla pak návrh usnesení Poslanecké sněmovny.

 

Poslankyně Kateřina Dostálová: Děkuji za slovo. Vážený pane předsedo, nepřítomná vládo, vážené kolegyně a kolegové, výbor pro vědu, vzdělání, mládež a tělovýchovu se zabýval podrobně zprávou o hospodaření České televize za rok 2001 a k této zprávě jsme přijali usnesení, kde doporučujeme Poslanecké sněmovně vzít tuto zprávu o hospodaření na vědomí. Výbor se také zabýval doprovodným usnesením k této zprávě. V doprovodném usnesení jsme vyzvali radu, aby razantním způsobem se začala zabývat vyrovnanými rozpočty hospodaření České televize do dalších let.

Stálá komise pro sdělovací prostředky také díky vaší toleranci se touto zprávou mohla na svém prvním řádném jednání zabývat. Diskuse byla téměř tříhodinová a odehrávala se za přítomnosti generálního ředitele Jiřího Balvína. Stálá komise pro sdělovací prostředky přijala shodné usnesení s kulturním výborem a doporučuje Poslanecké sněmovně vzít tuto zprávu o hospodaření na vědomí.

Tato zpráva je dle mého mínění poměrně obsáhlá. Já bych chtěla radě poděkovat za jeden takový moment, kterým se zabývá hned v úvodu, a to je její agenda a činnost, protože je zde řada nových kolegů, o kterých si myslím, že by bylo dobré, aby se seznámili s činností a chodem tohoto úřadu, nicméně také proto, že jsou mezi námi kolegové, kteří se připojili k občanským iniciativám - mám na mysli občanskou ligu, která apeluje na tyto rady - a já se domnívám, že ve výzvě občanské ligy dochází k zásadním pochybením v tom smyslu, jak tyto mediální rady pracují.

Nyní zpět ke zprávě. Já možná použiji trochu silný výraz, ale dovolím si jej použít už z toho titulu, že se těmito zprávami zabývám v této Poslanecké sněmovně již od roku 1998, a to je slovo "tristní".

Stav hospodaření v České televizi je opravdu tristní. Schodky jsou tam obrovské. Dá se říci, že Česká televize už dnes neleží na zlatém polštáři jako v letech 1997 a 1998, kdy byly zvýšeny koncesionářské poplatky. Také už nemá co prodávat, jako prodávala za éry generálního ředitele Jakuba Puchalského, a tudíž schodky jdou řádově do stovek milionů korun. Konkrétně v roce 2001 Česká televize hospodařila na základě rozpočtového provizoria, které bylo ve výši 138 mil. Kč, nicméně výsledný schodek -

(V sále je velký hluk.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Promiňte, paní poslankyně. Já bych si přece jen představoval, že by tu měl být větší klid, protože pokládám to, co vy říkáte, za dostatečně zajímavé, aby to zaujalo každého, koho to alespoň trochu zajímá. Ocenil bych, aby ti, co opravdu poslouchají, poslouchali, a ti, co o to nemají zájem, aby místnost opustili.

Prosím, pokračujte.

 

Poslankyně Kateřina Dostálová: Děkuji vám, pane předsedo, za to, že jste apeloval na mé kolegy v případě přenosu těchto zajímavých informací.

Schodek se nakonec dostal do výše 387 mil. Kč za rok 2001, a to z několika příčin. Jedním z důvodu byl například pokles výnosu z reklamy, protože v České televizi se v posledních několika letech nadhodnocuje sledovanost ČT. Sledovanost byla určena 24 %, nicméně pokles byl na 21 %, tudíž to znamenalo i pokles výnosu z reklamy. Něco stál samozřejmě také audit, hodně stála krize v České televizi, hodně stála remunerace platů zaměstnanců. Dále se ve zprávě radní zmiňují o doplatku daní z roku 1997, který se pohybuje řádově kolem 70 milionů Kč.

Nicméně i když jsme si přečetli to, co bylo, tak to, co nám tato zpráva předestírá, že bude, je opět důvodem k tomu, abychom neměli radost, protože schodek, který je plánován tento rok, se předpokládá kolem 300 mil. Kč.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP