(14.30 hodin)
(pokračuje Zaorálek)

My jsme tedy schválili, že i tato volba se uskuteční tajným hlasováním, a já nyní přerušuji projednávání tohoto bodu k tomu, abychom mohli projednat i následující volební body.

 

Tím dalším bodem je v této chvíli

 

52.
Návrh na volbu členů dozorčí rady Státního fondu rozvoje bydlení

 

Pane předsedo, prosím o komentář k tomuto bodu.

 

Poslanec Pavel Hojda: Děkuji. Připomínám, že se jedná opět o volbu pěti členů dozorčí rady Státního fondu rozvoje bydlení.

Poslanecká sněmovna 9. října 2002 odvolala z funkce člena dozorčí rady: Jana Bláhu, Jiřího Patočku, Evžena Snítilého, Eduarda Vávru a Jiřího Drdu. V současné době je tedy neobsazeno všech pět míst členů dozorčí rady.

Ve stanovené lhůtě obdržela volební komise od poslaneckých klubů tyto návrhy: Jan Bláha - ČSSD, Radek Hofírek - KDU-ČSL, Miroslav Krajíček - ODS, Vlastimil Ostrý - US-DEU, Evžen Snítilý - ČSSD, Eduard Vávra - ODS a Miroslava Vlčková - KSČM. Návrhy byly postoupeny poslaneckým klubům dne 10. října 2002.

Způsob volby zvláštní zákon nestanoví. Volební komise navrhuje volbu tajnou, která je technicky připravena.

Prosím, pane předsedající, můžete otevřít rozpravu k navrženým kandidátům.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji, pane předsedo. Opět rozpravu otevírám. Nehlásí se do ní nikdo. Rozpravu končím. Budeme znovu hlasovat o návrhu volební komise, aby i tato volba proběhla tajným hlasováním.

 

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s tímto návrhem, aby volba byla tajná, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 225 bylo přítomno 164 poslanců. Pro hlasovalo 114, proti 33. Tento návrh byl také přijat.

 

My jsme schválili, že volba se uskuteční tajným hlasováním. Já nyní přeruším projednávání bodu a tím se dostaneme, zdá se mi, k poslednímu bodu tohoto bloku voleb.

 

Tímto bodem je

 

53.
Návrh na volbu členů dozorčí rady Státního fondu dopravní infrastruktury

 

Prosím, pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Hojda: Děkuji. V dozorčí radě Státního fondu dopravní infrastruktury je stále neobsazeno jedno místo člena.

Ve stanovené lhůtě obdržela volební komise od poslaneckých klubů tyto návrhy: Pavel Hojda - KSČM, Miroslav Kapoun - ČSSD. Návrhy byly postoupeny poslaneckým klubům dne 10. října 2002.

Způsob volby zvláštní zákon nestanoví. Volební komise opět navrhuje volbu tajnou, která je technicky připravena.

Prosím, pane předsedající, abyste otevřel rozpravu k navrženým kandidátům.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Otevírám rozpravu a vzápětí rozpravu končím. Budeme hlasovat o návrhu, aby tato volba proběhla tajným hlasováním.

 

Zahajuji tedy hlasování. Kdo souhlasí s tím, aby volba byla tajná, stiskne tlačítko "ano" a zvedne ruku. Kdo je jiného názoru, stiskne tlačítko "ne".

Podle hlasování pořadové číslo 226 z přítomných 164 poslanců 111 hlasovalo pro, proti bylo 30, takže tento návrh na tajné hlasování byl přijat.

 

My jsme tedy schválili, že volba se uskuteční tajně. Já v této chvíli přeruším jednání na tajnou volbu s tím, že bych se chtěl domluvit na pauze, na časových limitech, které budou třeba.

Prosím, pane předsedo, můžete nám toto sdělit.

 

Poslanec Pavel Hojda: Jestli dovolíte, pane předsedo, já bych ještě připomněl některé věci, aby volby proběhly úspěšně, protože při minulých volbách bylo poměrně dost neplatných hlasovacích lístků.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Prosím tedy o pozornost. Jde o to, aby naše volby byly efektivní. Prosím, pane předsedo, zopakujte to.

 

Poslanec Pavel Hojda: Opět připomínám, že lístek, který není označen, kde nejsou označena čísla před kandidáty buď kroužkem, nebo křížkem, je neplatný.

Za další připomínám, že u členů prezidia Fondu národního majetku je přesně tolik kandidátů na místopředsedu a na členy, kolik jich budeme volit. Čili lístek, který bude označen v tomto případě kroužky před čísly kandidátů u všech kandidujících, bude platný. Bude platný i v tom případě, když bude některý kandidát mít to číslo přeškrtnuto. Takže připomínám, že u Fondu národního majetku, u prezidia, je přesně tolik kandidátů, jako bude volených.

U dozorčí rady Fondu národního majetku bude voleno pět členů, ale kandidátů je šest.

U volby členů dozorčí rady České konsolidační agentury budou voleni dva a navrhováni jsou tři.

U dozorčí rady Státního fondu rozvoje bydlení bude voleno pět, navrhováno je sedm.

U dozorčí rady Státního fondu dopravní infrastruktury bude volen jeden člen a navrhováni jsou dva.

Je zapotřebí tedy připomenout, že lístek, který bude jinak označen, než jsem řekl, je neplatný.

A současně prosím, pane předsedající, abyste po přerušení a vyhlášení tohoto bodu konání tajných voleb ponechal následující limit, a to 15 minut, na vydávání volebních lístků. Minimálně 40 minut bude potřeba pro volební komisi na zpracování a poté vyhlášení výsledků voleb.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Dobře, pane předsedo. Děkuji za tato doporučení a vyhlašuji pauzu na tajné volby. Pokračovat budeme v 15 hodin zprávou Rady České televize. To znamená - pauza do 15 hodin.

 

(Jednání přerušeno ve 14.38 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP