(14.10 hodin)
(pokračuje Zaorálek)

A nyní mi dovolte několik informací k návrhu pořadu. Opět bych vás požádal, pokud byste mi věnovali kousek pozornosti. Vzhledem k tomu, že organizační výbor zasedal mimořádně o týden dříve, nebylo možné zařadit do návrhu pořadu všechny příslušné návrhy. Proto mi organizační výbor doporučil doplnit návrh pořadu 8. schůze o další návrhy, které budou předloženy v souladu se zákonem o jednacím řádu a budou splňovat zákonné lhůty.

Pro lepší orientaci jste tentokrát při projednávání návrhu pořadu obdrželi ten materiál v netradiční žluté barvě - jmenuje se Doplněný návrh pořadu schůze. - Pardon, paní ministryně Buzková má náhradní kartu č. 17. - Přičemž ty body, o které jsem rozšířil návrh pořadu, jsou vyznačeny na tomto žlutém materiálu kurzívou. Jsou to sněmovní tisky 123, 122, 92, 133 až po tisk 110, nebudu je všechny číst. Na návrh a žádost předsedy zemědělského výboru jsem do návrhu dále zařadil bod Návrh zemědělského výboru Poslanecké sněmovny na změnu podpůrných programů zemědělství pro rok 2002. Takže znovu zdůrazňuji, že všechny tyto body jsou již uvedeny v tom doplňkovém návrhu pořadu, který máte ve žluté barvě.

Nyní přistoupíme ke stanovení pořadu schůze.

Pardon, pan poslanec Vymětal se hlásí o slovo. Klid prosím. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Karel Vymětal: Děkuji za slovo, pane předsedo. Dámy a pánové. Já jenom procedurálně, protože je dost neobvyklé při jednání sněmovny, abychom dostali pozvánku od pana předsedy, která čítá 40 bodů, a přímo na začátku jednání sněmovny byl ten program navržený doplněn o 33 bodů, to je téměř jednou tolik. Já jsem původně chtěl navrhnout, abychom přerušili jednání v tomto okamžiku aspoň na hodinu, ať si to srovnáme, ale protože vidím, že se na mě mračíte, tak to neučiním, ale chtěl bych poprosit, aby se takovéto situace neopakovaly. Myslím, že ani vládě, ani panu předsedovi koudel za zády nehoří a že můžeme pracovat v normálním režimu. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Já také. Já mohu ujistit, že tento postup byl mimořádný a souvisel samozřejmě s pořádáním summitu NATO v Praze, kdy sněmovna nefungovala. Proto si myslím, že je určitá jistota, že se nebude něco podobného brzy opakovat.

A nyní ještě jednou přistoupíme - nebo ještě jednou se pokusíme přistoupit ke stanovení pořadu schůze. Prosím, věnujte mi pozornost.

Předseda rozpočtového výboru mě informoval, že druhé čtení státního rozpočtu lze projednávat ve středu 4.prosince s tím, že jeho třetí čtení je pak možno konat od úterý 10. prosince. Já vám navrhuji, abychom v souladu s doporučením dnešního jednání grémia zařadili druhé čtení, bod 36, na středu 4. prosince od devíti hodin a třetí čtení, bod 51, na úterý 17. prosince.

Další návrh, který vyplynul z dnešní porady, se týká prvního bodu návrhu pořadu. Příslušný návrh usnesení je třeba - kolegové, mně by se opravdu lépe mluvilo, pokud by zde byl větší klid. (Zvonění.)

Takže prosím ještě jednou - je tu první návrh na změnu, který vyplývá z dnešní porady a týká se prvního bodu návrhu pořadu. Ten návrh usnesení je třeba konzultovat v Senátu, a jak víme, ten bude mít ustavující schůzi až od 4. prosince. Navrhujeme proto přeřadit bod návrhu pořadu do bloku zpráv před bod 53.

Dále navrhujeme body 35, 15 a 19 v tomto pořadí pevně zařadit na zítřek, to je středu 27. 11., jako první tři body dopoledního jednání.

Poslední návrh se týká zařazení dalších tří nových bodů do bloku voleb, a to Návrh na změny ve složení orgánů Poslanecké sněmovny, Návrh na volbu dozorčí rady Fondu národního majetku a Návrh na volbu dozorčí rady Státního fondu rozvoje bydlení.

Tolik jsou moje návrhy a nyní prosím vás, paní poslankyně a páni poslanci, abyste se k návrhu pořadu vyjádřili také. Já vás žádám, abyste své návrhy podávali k tomu žlutému doplněnému návrhu pořadu, to znamená k tomu textu, který, jak vidím, máte všichni před sebou.

A nyní prosím - mám zde řadu přihlášek - jako první jsem obdržel přihlášku od pana poslance Jiřího Třešňáka. Přednost mají písemné přihlášky. Takže prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Jiří Třešňák: Vážený pane předsedo, vážená vládo, vážené kolegyně, vážení kolegové. Dovoluji si přednést návrh na rozšíření návrhu programu této naší osmé schůze, a to o žádost zkrácení termínu mezi prvním a druhým čtením ze 60 dnů, jak ukládá jednací řád Poslanecké sněmovny v § 91 odst. 1, na 45 dnů, což umožňuje tentýž paragraf v dalším odstavci 2. Zároveň navrhuji, aby tento bod byl zařazen do programu této schůze, jako bod číslo 1.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP