(14.20 hodin)
(pokračuje Třešňák)

Žádám o zkrácení při projednávání vládního návrhu, který se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu se smlouvou mezi Českou republikou a Spojenými státy mexickými o zamezení dvojímu zdanění a zabránění daňovému úniku v oboru daní z příjmu a z majetku, který byl podepsán v Mexico City dne 4. dubna 2002. Jedná se o sněmovní tisk 26. Příslušnými výbory sněmovny byl tento tisk již projednán a byl doporučen ke schválení.

Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. Poprosil bych, jestli mi může pan poslanec dát větu tohoto návrhu písemně. Ano. Děkuji.

Pan poslanec Jan Vidím je další přihlášený.

 

Poslanec Jan Vidím: Pane předsedo, dámy a pánové, dovolte mi, abych přednesl následující návrh k předloženému pořadu. Navrhuji, aby bod 53, kterým je Návrh na zřízení orgánu Poslanecké sněmovny pro sledování procesu zpřístupňování svazků vzniklých činností bývalé Státní bezpečnosti, byl zařazen jako první bod zítřejšího jednání sněmovny.

Dovolte následující. Pokud by Poslanecká sněmovna rozhodla o zřízení tohoto orgánu, pak pro jeho naplnění je nezbytná desetidenní lhůta mezi podáním návrhu a možnou volbou. A abychom mohli tento orgán nejen zřídit, ale i naplnit na této schůzi, je nezbytné, aby byl projednán nejpozději zítra. Proto prosím o přeřazení bodu 53 - jako první bod zítřejšího jednání sněmovny.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Rozumím. Bod 53 jako první bod jednání zítřejší schůze. Říkal jste zítřejší schůze?

(Odpověď bez mikrofonu z místa.)

Ano. Musí to být zítra. Dobře. Děkuji.

Jako další se přihlásil pan poslanec Ladislav Skopal.

 

Poslanec Ladislav Skopal: Děkuji. Vážené poslankyně, vážení poslanci, dovolte mi, abych navrhl u sněmovního tisku 28 - jedná se o zákon č. 449/2001 Sb., o myslivosti, bod 4 - přeřazení. Navrhuji zařadit ho jako první bod příští týden ve středu 4. 12. Důvod je ten, že zemědělský výbor ještě nestačil projednat tento bod. Bude se jím zabývat ve čtvrtek. Proto vás žádáme o přeřazení tohoto bodu.

Za druhé bych požádal o přeřazení bodu č. 71. Jedná se o podpůrné programy pro zemědělství pro rok 2002. Tento bod již zemědělský výbor projednal. Chceme ho přeřadit na pátek 30. 11. (?) Důvod je ten, že se jedná o potřebu vyplatit dotace co nejdříve. Myslíme si, že pokud by zůstal posledním bodem, byly by problémy s vyplácením.

Děkuji.

Bod 71.

(Z pléna: 72.)

Bod 71. Prosil bych přeřadit tento bod na pátek 29. 11.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Děkuji. Další se přihlásil o slovo - pan poslanec Pavel Kováčik.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Pane předsedo, vážená vládo, paní a pánové, poslanecký klub KSČM na svém poledním jednání schválil návrh na zařazení nového bodu a mě pověřil jeho uvedením. Dovolte mi tedy, abych v této chvíli jménem klubu KSČM navrhl zařazení nového bodu jednání Poslanecké sněmovny. Bod by měl název: Zpráva vlády o stavu zadluženosti nemocnic a stavu připravenosti nemocnic k předávání krajům.

Dovolte mi krátké zdůvodnění. Z mnoha míst České republiky dostáváme zprávy o kritickém stavu financování zdravotnických zařízení, resp. nemocnic, které od 1. 1. 2003 mají přejít do správy krajů. Nejde přitom jen o tak frekventované pojmy jako třeba Nemocnice Planá u Mariánských Lázní, Nemocnice Louny, Nemocnice Tábor, ale například i o další nemocnice, třeba o - proto i já toto navrhuji - nemocnici v mém okresním městě, o Nemocnici v Třebíči. Při projednávání rozpočtu na rok 2003 za účasti ministra financí jsme byli navíc informováni, že státní rozpočet nepočítá s možností řešení dluhů nemocnic. Nepochybně hrozí, že od 1. 1. 2003 přijde řada nemocnic do režimu krizového řízení a bude tak narušena dostupnost zdravotnické péče.

Očekáváme tedy od vlády, nejen od ministryně zdravotnictví, informaci o reálném stavu zadlužení nemocnic, ale i informaci o možných východiscích, která by zabránila rozpadu sítě zdravotnických zařízení. Tento bod navrhuji zařadit na začátek bloku zpráv, návrhů a dalších bodů.

Děkuji vám za pozornost.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. Takže - začátek bodu zpráv. Rozumím. Děkuji.

Prosím o slovo pana poslance Vlastimila Aubrechta.

 

Poslanec Vlastimil Aubrecht: Pane předsedo, vážená vládo, dámy a pánové, navrhuji vyřazení z programu této schůze bod číslo 23 - novela vodního zákona. Důvod je jednoduchý. Vláda připravuje vlastní novelu zákona, a bylo by proto dobré oba dva návrhy probrat současně.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Vodní. Ano. Děkuji, pane poslanče.

Prosím pana poslance Janečka. Připraví se pan poslanec Cabrnoch.

 

Poslanec Josef Janeček: Vážení kolegové, navrhuji vyřazení bodu číslo 32 - vládní návrh zákona o podmínkách získávání a uznávání způsobilosti k výkonu nelékařských povolání. Ten důvod je zřejmý. V současné době probíhá projednávání zákona o lékařských povoláních, zkráceně řečeno, a vzhledem k nutnosti legislativního provázání by bylo vhodné provést tuto synchronizaci.

Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. Pan poslanec Milan Cabrnoch. Přihlásil se pan poslanec Martin Říman.

 

Poslanec Milan Cabrnoch: Vážený pane předsedo, vážení členové vlády, kolegyně a kolegové, navrhuji zařadit na pořad osmé schůze Poslanecké sněmovny nový bod s názvem Informace vlády o řešení dluhů státních nemocnic před jejich předáním krajům. Tento bod navrhuji zařadit pevně jako první bod jednání v pátek 29. listopadu 2002.

Krátké zdůvodnění. Již nejméně tři měsíce je dobře známá kritická finanční situace řady doposud státních nemocnic. Zadluženost těchto státních příspěvkových organizací, především směrem k dodavatelům léčiv a zdravotnických prostředků, dramaticky narůstá a stát jako zřizovatel těchto příspěvkových organizací odmítá vzniklou situaci řešit. Problém je velmi akutní. Již dnes mají některé nemocnice vážné problémy vzniklé přerušením dodávky léků od dodavatelů, kteří trvají na řešení svých pohledávek.

Po převodu zadlužených nemocnic na kraje hrozí vážné riziko přerušení kontinuity fungování těchto lůžkových zdravotnických zařízení. Kraje nemají reálnou možnost dluhy nemocnic řešit, nemají dost prostředků na jejich uhrazení. Dramatizace situace - hrozí zcela neřízený proces restrukturalizace nejen vlastnických vztahů, ale i struktury poskytované zdravotní péče. Hrozí, dámy a pánové, skutečně vážné riziko omezení dostupnosti zdravotní péče pro určité oblasti. Současně také hrozí ztráta několika set nebo možná i tisíc pracovních příležitostí.

Jistě není překvapení, že já osobně nebo i Občanská demokratická strana jsme zastánci privatizace ve zdravotnictví a jsme zastánci restrukturalizace poskytování zdravotnických služeb. V žádném případě však nemohu souhlasit s tím, aby k tomu došlo živelně, na základě konkursů a vykrývání pohledávek.

Není nejmenších pochyb o tom, že za stávající kritickou situaci v nemocnicích je odpovědna především vláda. Vláda jmenovala prostřednictvím přednostů okresních úřadů ředitele zadlužených nemocnic. Vláda měla prostřednictvím okresních úřadů kontrolovat hospodaření státních nemocnic.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP