(14.50 hodin)

Poslanec Jaromír Schling: Pane předsedo, dámy a pánové, dovolte mi, abych navrhl pevné zařazení bodu 29, což je vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 236/1995 Sb., sněmovní tisk 121, první čtení, na pátek 29. listopadu jako první bod, případně následující, pokud by již hlasované návrhy tam zařadily jiný bod. Důvodem je časové zaneprázdnění předkladatele, tj. pana ministra spravedlnosti, v pozdější době. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: To už je čtvrtý bod na pátek 29. 11. Slovo má pan poslanec Bartoš.

 

Poslanec Walter Bartoš: Vážený pane předsedo, vážená vládo, dámy a pánové, dovolte, abych navrhl zařazení na program schůze sněmovního tisku 97. Je to novela zákona, kterým se mění zákon č. 128/2000, o obcích, ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 129/2000, o krajích, ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 564/1990, ve znění pozdějších předpisů, o státní správě a samosprávě ve školství, zákon č. 306/1999, o poskytování dotací soukromým školám, předškolním a školským zařízením, ve znění pozdějších předpisů, a zákon 250/2000, o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů.

Krátké zdůvodnění. Reforma veřejné správy způsobila ve školství jisté problémy a tento návrh zákona tyto problémy se snaží jakýmsi způsobem řešit. Myslím si, že jakékoli další prodlení může v příštím roce v oblasti školství komplikovat situaci. Lhůty byly naplněny, stanovisko vlády bylo dodáno. Proto bych poprosil sněmovnu, aby zařadila tento bod na jednání. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Jenom bych poprosil, jestli by mi bylo možné předat název.

Slovo má pan místopředseda Langer.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Vážený pane předsedo, kolegyně a kolegové, mám spíše technickou připomínku k jedné věci, která se v tuto chvíli odehrává. Vzhledem k tomu, že minulý týden nezasedal organizační výbor, rozhodl předseda Poslanecké sněmovny sám o zařazení některých bodů k původnímu návrhu pořadu schůze. Nicméně ukazuje se, že se zřejmě nějakým technickým nedopatřením nepodařilo zařadit jím všechny body a návrhy, které jinak měly splněny příslušné legislativní lhůty. Poprosil bych o kontrolu, zda skutečně návrhy pana poslance Fajmona a pana poslance Bartoše mají splněny všechny lhůty.

Dále bych požádal všechny kolegy, aby k nim přistupovali úplně stejně jako k ostatním návrhům, které zařadil předseda sněmovny do návrhu pořadu schůze, aby neblokovali jejich projednání na tomto plénu.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Slovo má pan poslanec Bartoš s upřesněním.

 

Poslanec Walter Bartoš: Navrhuji zařadit sněmovní tisk 97 - novela zákona o obcích a novela dalších zákonů. Stačí takto?

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Vypadá to po kontrole, že jak u tohoto návrhu pana poslance Bartoše, tak u návrhu pana poslance Fajmona není splněna lhůta a nemáme stanovisko vlády. To by znamenalo, že oba návrhy jsou dnes nehlasovatelné.

Další návrhy na změnu programu nevidím. Pustíme se do hlasování. Vážené kolegyně a vážení kolegové, všechny vás žádám, abyste se soustředili. Přednesu jednotlivé návrhy.

 

Jako první byly návrhy, které jsem předložil sám. Byl to návrh zařadit druhé čtení návrhu zákona o státním rozpočtu na středu 4. prosince v 9 hodin, třetí čtení návrhu státního rozpočtu - bod 51 - na úterý 17. prosince.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, nechť stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 3 z přítomných 175 poslanců bylo pro 162, proti žádný. Návrh byl přijat.

 

Další návrh, který vznikl na naší ranní dohodě, se týká prvního bodu pořadu - to byla nutná konzultace se Senátem - je to návrh přeřadit první bod návrhu do bloku zpráv před bod 53.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro tuto změnu? Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 4 přítomno 176 poslanců. Pro hlasovalo 152, proti žádný. Návrh byl přijat.

 

Další návrh, který jsem vám přednesl, byl návrh body 35, 15 a 19 v tomto pořadí zařadit pevně na zítřek, tj. středu 27. 11. jako první tři body dopoledního jednání.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro tuto změnu? Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 5 z přítomných 176 pro 138 poslanců, proti jeden. Návrh byl přijat.

 

Poslední návrh, který jsem vám předkládal já, se týkal zařazení dalších tří nových bodů do bloku voleb. Jedná se o tyto tři volby: návrh na změnu ve složení orgánů Poslanecké sněmovny, návrh na volbu dozorčí rady Fondu národního majetku České republiky, návrh na volbu dozorčí rady Státního fondu rozvoje bydlení.

 

Kdo souhlasí s návrhem na zařazení těchto tří nových bodů, nechť stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 6 z přítomných 176 poslanců pro 167, proti žádný. Návrh byl přijat.

 

Připomínám, že lhůty vyhlásí předseda volební komise ihned po schválení pořadu schůze.

Nyní už návrhy, které byly předkládány z pléna.

 

První byl návrh pana poslance Třešňáka, který navrhoval sněmovní tisk 26 zařadit jako první bod dnešního jednání.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP