(14.40 hodin)
(pokračuje Němcová)

Zároveň ve své odpovědi přiznal, že česká veřejnost a všechny pravidelné zprávy Evropské unie vytýkají české justici zejména nepřiměřenou délku soudních řízení.

Bohužel, a to zcela prokazatelně, tato kauza utýraného dítěte není ojedinělým příkladem soudních průtahů a jsem přesvědčena, že je nutno se tímto stavem zabývat a žádat vládu nejenom o vysvětlení, ale i o konkrétní návrhy řešení. Zprávou, kterou jsem si vyžádala od veřejného ochránce práv, lze doložit, že jenom v roce 2001 bylo do kanceláře ombudsmana podáno celkem 342 stížností na průtahy v řízení. V období od 1. ledna až do 30. října letošního roku bylo podáno 223 podnětů. Sám ombudsman konstatuje, že vzhledem k četnosti stížností občanů na průtahy v soudním řízení dospěl k názoru, že je třeba pokusit se o zevšeobecnění neodůvodněných průtahů a nastínit řešení této problematiky.

Bylo by možno uvádět řady příkladů, a já je zde mám vypsány, o tom, jak v konkrétních kauzách soudy prodloužily neúměrně své konání a Česká republika se tak stala předmětem řízení u soudu ve Štrasburku.

Upozorňuji, že během posledních dvou týdnů Česká republika prohrála ve Štrasburku tři spory a stát na odškodném bude muset vyplatit 2,5 mil. korun, přičemž kauzy týkající se zdlouhavých soudů ještě nepřišly na řadu. Situace v českém soudnictví je kritická, je potřeba o ní mluvit, a jsem proto přesvědčena, že návrh na zařazení nového bodu s názvem Zpráva vlády o stavu českého soudnictví, kterou za poslanecký klub ODS předkládám, podpoříte a budete hlasovat pro jeho zařazení na pořad této schůze. Je to jedna z mála možností, kterou máme, abychom neblahý stav, který paralyzuje naši společnost, pomohli řešit.

Děkuji vám za pozornost.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Paní místopředsedkyně, promiňte, ale vzhledem k tomu, že se obtížně posloucháme, nepamatuji si, kam bychom to měli zařadit.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Teď jsem zase nerozuměla já vám, pane předsedo.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Vážení kolegové, prosím o klid, upozorňuji vás, že už si vzájemně nerozumíme. (Velký hluk v sále.) Prosím vás, jestli byste mohla opakovat, kam by mohl být tento bod zařazen.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Vzhledem k tomu, že žádám o zprávu, navrhuji zařazení tohoto bodu jako první bod do bloku zpráv. Pokud již byl tento návrh vznesen, tak potom prosím jako druhý bod bloku zpráv. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. Prosím pana poslance Víchu, připraví se pan poslanec Miloš Titz.

 

Poslanec Josef Vícha: Vážený pane předsedo, vážená vládo, vážené kolegyně a kolegové, mám pouze procedurální návrh, a to že budeme poprvé projednávat návrhy zákonů krajů. Proto bych z důvodu jejich účasti navrhl projednávání těchto bodů na středu 4. 12. první a druhý bod odpoledne. Jedná se o body číslo 18 - návrh Pardubického kraje a bod 27 - návrh Moravskoslezského kraje. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. Prosím pana poslance Titze, připraví se Jiří Pospíšil.

 

Poslanec Miloš Titz: Vážený pane předsedo, milé kolegyně, vážení kolegové, žádám o zařazení dvou nových bodů, a to jako bod 71 tisk 137 - Doplnění plánu vojenských cvičení jednotek a štábů Armády České republiky se zahraničními partnery na území České republiky i mimo něj v roce 2002, a jako bod pořadové číslo 72 tisk 138 se stejným zněním, ale týkající se jiných cvičení. Zdůvodnění je následující: výbor pro obranu a bezpečnost tyto dva sněmovní tisky v souvislosti se sněmovním tiskem 110 projednal minulý týden a bylo by možné všechny tři tyto body poměrně velmi rychle projednat v této sněmovně.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Poprosil bych pana poslance, kdyby mi doručil názvy, nestihl jsem to zaznamenat. Děkuji. Pan poslanec Jiří Pospíšil, připraví se Hynek Fajmon.

 

Poslanec Jiří Pospíšil: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, navrhuji zařadit na pořad 8. schůze Poslanecké sněmovny nový bod s názvem Informace vlády o právním zajištění převodu nemocnic ze státu na kraje.

K odůvodnění tohoto bodu uvádím následující. Jak již dnes bylo mými dvěma předřečníky uvedeno, s převodem státních nemocnic na kraje nedochází jen k převodu majetku, ale též k převodu veškerých dluhů. Tyto dluhy státu jsou převáděny na samostatné subjekty, na kraje, aniž by se tyto samostatné subjekty, noví nabyvatelé, k tomuto procesu mohly jakkoliv vyjádřit a vyjádřit tak svoji vůli, zda s převodem souhlasí, či nesouhlasí. Takováto právní konstrukce vyvolává mezi odbornou i laickou veřejností nemalé rozpaky a často se též lze setkat s argumenty, že celý postup je v rozporu s ústavním pořádkem České republiky.

Pro dokreslení uvádím často zmiňovaný argument, který spočívá v tom, že pokud stát bez dalšího převede na kraje nemocnice s výraznými dluhy a kraje budou nuceny tyto dluhy hradit ze svých vlastních rozpočtů, pak lze mít důvodně za to, že stát takovýmto postupem protiprávně zúží či ztíží výkon územní samosprávy. Kraje totiž k zaplacení státních dluhů budou nuceny užít prostředky, které by jinak využily ve prospěch svých vlastních občanů, k rozvoji svého území, k naplňování své samostatné působnosti. Dojde tak k porušení jednoho ze základních atributů územní samosprávy, k jejímu dostatečnému (?) finančnímu zajištění.

Mnozí právníci se právě na základě těchto skutečností domnívají, že celý proces převodu nemocnic na kraje nese četné rysy protiústavnosti, konkrétně je pak v rozporu s článkem 8 Ústavy České republiky, ve kterém je zaručeno ústavní právo na územní samosprávu.

Mám za to, že nelze tyto varovné signály přehlížet, a proto navrhuji, aby nám vláda, která je jistě o těchto skutečnostech lépe informována, podala na této schůzi bližší informace. Navrhuji, aby tento bod byl zařazen na páteční jednání našeho pléna po bodu, který navrhl pan doktor Cabrnoch.

Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. Mám zachyceno. Poprosím pana poslance Hynka Fajmona. Další písemnou přihlášku nemám.

 

Poslanec Hynek Fajmon: Pane předsedo, dámy a pánové, dovoluji si navrhnout zařazení dvou nových bodů na program této schůze. Nejprve bych chtěl navrhnout zařazení bodu s názvem Zpráva vlády České republiky o státní pomoci bankám. Jako odůvodnění tohoto bodu uvádím, že vláda České republiky při jednáních s Evropskou unií předložila Evropské komisi zprávu o komplexní pomoci státu českým bankám. Ve sdělovacích prostředcích o této záležitosti proběhla celá řada informací. Vzhledem k rozsahu státní pomoci, která činí téměř celý jeden státní rozpočet, se domnívám, že taková zpráva by měla být předložena rovněž této Poslanecké sněmovně. Doporučuji zařadit tento bod jako 53 na program této schůze.

Za druhé si dovoluji navrhnout zařazení tisku 96 - návrh skupiny poslanců ODS na novelu zákona o dani z nemovitostí, která spočívá v osvobození vyplavených občanů od placení této daně na dobu pěti let. Vláda předložila obdobný návrh, který je zařazen jako bod 16. Doporučuji zařadit i ten tisk číslo 96, který předložila ODS, a to jako bod číslo 15, a projednat oba body společně. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. Pan poslanec Schling se hlásí.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP