(9.40 hodin)
(pokračuje Pleva)

Jen tak je možné předejít některým nekorektnostem, které se v průběhu zjištění objevovaly.

Nicméně Poslanecká sněmovna má za úkol pouze zprávu buďto schválit, nebo neschválit. Poněvadž jsem zde již uvedl, že kontrolní rada pracovala velmi kvalitně, velmi zodpovědně a skutečně vynaložila hodně úsilí, proto výbor pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu doporučuje Poslanecké sněmovně schválit Zprávu o činnosti kontrolní rady Grantové agentury za období 2001 - 2002 podle tisku 75.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. Zahajuji všeobecnou rozpravu. Do té se nikdo nehlásí, proto ji končím.

Přistoupíme k rozpravě podrobné. Ani do podrobné rozpravy se nikdo nehlásí, proto ji též končím.

Seznámím vás s návrhem usnesení: "Poslanecká sněmovna schvaluje Zprávu o činnosti kontrolní rady Grantové agentury České republiky za období 2001 - 2002 podle sněmovního tisku 75."

 

Přikročíme k hlasování. Zahájil jsem hlasování s pořadovým číslem 144. Kdo je pro? Kdo je proti?

Z přítomných 164 pro 137, proti nikdo. Konstatuji, že s návrhem usnesení byl vysloven souhlas.

 

Dalším bodem je

 

69.
Návrh na stanovení odměny členům kontrolní rady Grantové agentury České republiky

 

K tomuto bodu jsme obdrželi usnesení výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu číslo 38 z jeho 6. schůze ze dne 30. října. Prosím, aby se opět slova ujal pan kolega Petr Pleva.

 

Poslanec Petr Pleva: Vážení kolegové, napřed bych přečetl usnesení, tak jak je doporučuje výbor. Doporučuje Poslanecké sněmovně stanovit výši odměn členů kontrolní rady Grantové agentury České republiky takto, budu to číst bez titulů: Lenka Deverová - 45 tisíc, Jiří Franc - 45 tisíc, Eduard Gombár - 30 tisíc, Zdeněk Klanica - 45 tisíc, Hubert Kříž - 55 tisíc, Miroslav Máče - 35 tisíc, Antonín Sochor - 30 tisíc, Augustin Svoboda - 30 tisíc, Michal Marek - 60 tisíc. A teď bych trošku tyto částky okomentoval.

Toto je roční hrubá odměna za práci člena kontrolní rady Grantové agentury. My jsme skutečně ve výboru zjistili, že penzum práce bylo velmi veliké. A teď vám to přepočtu, pokud neumíte rychle z hlavy počítat, na měsíční hrubou odměnu. Ta se pohybuje od 2 500 korun až po 5 000 korun českých hrubého měsíčně. Toto jsou všichni význační vědečtí pracovníci, kdybych u nich musel číst všechny tituly, hodně bychom se zdrželi. Když si vezmete, že obdobné orgány, jako je třeba Rada České televize nebo Rada Českého rozhlasu, mají odměny stanovené u člena na 17 tisíc korun měsíčně, pak zjistíte, že to je skutečně nepoměr. My ovšem tu částku, která bude rozdělena na odměny, schvalujeme vždy ve státním rozpočtu. Teď zpět již s tím nelze nic udělat.

Nicméně bych apeloval na všechny, a hlavně na kolegy z rozpočtového výboru, že výbor pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu právě pod dojmem toho, jak jsou tito vědci, kteří pracují v kontrolní radě Grantové agentury, podhodnoceni, doporučil vnitřní přesun uvnitř Grantové agentury, takže se to nedotýká žádných vnějších zdrojů, ve prospěch právě odměn pro pracovníky kontrolní rady Grantové agentury. Ne snad abychom jim to dorovnali na peníze, které má třeba člen Rady České televize nebo člen Rady Českého rozhlasu, ale abychom jim alespoň trošku zvýšili tyto dle mého názoru naprosto směšné a velmi symbolické odměny.

Nicméně teď mohu navrhnout pouze to, abychom přijali usnesení tak, jak jsem je přečetl.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. Sděluji pro stenozáznam, že pan kolega Vykydal má náhradní kartu číslo 11. Děkuji panu poslanci Plevovi.

Zahajuji všeobecnou rozpravu k jím uvedenému bodu. Do všeobecné rozpravy se nikdo nehlásí, proto ji končím.

Udělám stejný pokus s rozpravou podrobnou, s podobným závěrem, tedy i tu končím.

Přikročíme k hlasování o návrhu usnesení. Předpokládám, že pan kolega Pleva má již připraveny obálky na rozdávání odměn.

 

Vážené kolegyně a kolegové, budeme hlasovat o návrhu usnesení, tak jak jej přednesl pan poslanec Petr Pleva.

Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 145. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

Z přítomných 164 pro návrh 139, proti nikdo. Konstatuji, že návrh byl přijat.

 

Děkuji panu poslanci.

 

Dalším bodem je bod

 

70.
Informace o financování vývozu se státní podporou za I. pololetí roku 2002
/sněmovní tisk 78/

 

Informaci projednal hospodářský výbor a rozpočtový výbor. Jejich usnesení byla rozdána jako sněmovní tisky 78/1, respektive 2. Prosím pana kolegu Karla Vymětala, aby se ujal slova.

 

Poslanec Karel Vymětal: Děkuji za slovo, pane předsedající. Dámy a pánové, oproti stejnému roku v loňském roce kleslo financování vývozu Českou exportní bankou celkem vývozními úvěry na 42 % a úvěry na výrobu pro vývoz vzrostly na 107,6 %. Z toho financování vývozu se státní podporou vývozními úvěry kleslo na 31,5 % a úvěry na výrobu pro vývoz vzrostly na 122,6 %.

Teritoriálně jde financování se státní podporou zejména na Slovensko, do Číny a do rozvojových zemí. A bez státní podpory jsou financovány vývozy zejména do vyspělých zemí.

Pokud jde o podporu malých a středních podniků, ta byla nasmlouvána v I. pololetí v objemu 1 mld. korun a tvoří 9 % objemu ze všech smluv.

Z hlediska finančního hospodaření Česká exportní banka zřejmě nebude čerpat celou částku rozpočtovanou ze státního rozpočtu pro letošní rok ve výši 481 milionů a zřejmě ušetří 100 - 150 milionů korun.

Jak jste si všimli, tak pokles objemu vývozních úvěrů má zřejmě menší objem než ve stejném období loňského roku. Souvislost je možno spatřovat se zpevňováním kursu koruny. Zdá se, že výrobci čekají s vývozem.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP