(9.50 hodin)
(pokračuje Vymětal)

Na výrobu ovšem tento vývoj nemá vliv, její financování se zvyšuje, tedy jde o výrobu určenou pro export.

Vzhledem k tomuto stavu, aby se také zvýšila informovanost podnikatelských subjektů, byl připraven integrovaný systém informací pro podnikání a export, který je realizovaný agenturou CzechTrade pod gescí Ministerstva průmyslu a obchodu. Tento integrovaný systém je již ve zkušebním provozu na internetové adrese.

Na základě těchto výsledků hospodářský výbor projednal předloženou Informaci o financování vývozu se státní podporou za I. pololetí 2002 a doporučuje Poslanecké sněmovně, aby informaci vzala na vědomí.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. Nyní prosím pana kolegu Jiřího Patočku, aby nás informoval o jednání rozpočtového výboru.

 

Poslanec Jiří Patočka: Vážený pane předsedající, vážené kolegyně a kolegové, rozpočtový výbor projednal tuto informaci a doporučuje Poslanecké sněmovně, aby přijala následující usnesení: Poslanecká sněmovna Parlamentu bere na vědomí Informaci o financování vývozu se státní podporou za I. pololetí roku 2002.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. Zahajuji všeobecnou rozpravu. Do všeobecné rozpravy se nikdo nehlásí, takže ji končím.

Zahajuji podrobnou rozpravu, do které se také nikdo nehlásí. Podrobnou rozpravu končím.

Budeme hlasovat o návrhu usnesení. Prosím zpravodaje, aby se shodli na tom, které usnesení vezmeme jako základ pro usnesení Poslanecké sněmovny.

 

Poslanec Karel Vymětal: Po dohodě s kolegou zpravodajem doporučujeme, aby Poslanecká sněmovna přijala usnesení: "Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky bere na vědomí Informaci o financování vývozu se státní podporou za I. pololetí 2002, sněmovní tisk č. 78."

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Přikročíme k hlasování.

 

Zahájil jsem hlasování číslo 146. Kdo je pro? Kdo je proti?

Z přítomných 166 pro návrh 134, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Nyní budeme projednávat bod číslo

 

71.
Informace o pojišťování vývozních úvěrových rizik (za období leden - červen 2002)
/sněmovní tisk 79/

 

Informaci taktéž projednal hospodářský i rozpočtový výbor. Jejich usnesení byla rozdána jako sněmovní tisky 79/1 resp. 79/2. Prosím opět dvojici zpravodajů v pořadí Karel Vymětal a Jiří Patočka, aby nás informovali o jednání svých výborů.

 

Poslanec Karel Vymětal: Děkuji za slovo. Dámy a pánové, podle Informace o pojišťování vývozních úvěrových rizik stejně jako u České exportní banky došlo u pojišťování se státní podporou k poklesu objemu pojistné hodnoty na 62,2 % proti stejnému období 2001. Pojištění vývozních odběratelských úvěrů dokonce kleslo pouze na 2,1 % celkového objemu. I zde se zřejmě jedná o významný vliv zpevňování kursu koruny.

K vylepšení stavu mezi podnikatelskou veřejností Exportní garanční a pojišťovací společnost obnovila přímé oslovení vývozců a jejich informování o možnostech pojištění při financování jimi poskytovaných dodavatelských úvěrů.

Podle dosavadních výsledků finančního hospodaření EGAP nebude v roce 2002 potřebovat doplnit své pojistné fondy dotací ze státního rozpočtu, kde se rozpočtovala částka 400 mil. Kč, takže vláda bude moci tuto úsporu použít např. při odstraňování povodňových škod. To už dohromady u těchto dvou společností dělá 550 mil. Kč.

Komerční pojištění za I. pololetí, které je bez státní podpory, zaznamenalo zvýšení objemu proti stejnému období loňského roku. U pojištění krátkodobých tuzemských pohledávek, což se týká zejména malých a středních podniků, došlo dokonce k nárůstu o cca jednu třetinu.

Na celkovém objemu pojištěných pohledávek dosáhl podíl malých a středních podniků 18,7 %, což je mírný nárůst proti stejnému období roku 2001.

Na základě těchto skutečností hospodářský výbor, který projednal tuto informaci, doporučuje Poslanecké sněmovně, aby vzala předloženou informaci na vědomí.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. Prosím pana kolegu Patočku.

 

Poslanec Jiří Patočka: Děkuji. Rozpočtový výbor projednal uvedenou informaci a doporučuje Poslanecké sněmovně, aby přijala následující usnesení: Poslanecká sněmovna Parlamentu bere na vědomí Informaci o pojišťování vývozních úvěrových rizik za období leden až červen 2002.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. Opět učiním pokus vybídnout někoho k vystoupení ve všeobecné rozpravě. Nedaří se mi to. Všeobecnou rozpravu končím.

Zahajuji podrobnou rozpravu. Opět se nikdo nehlásí. Podrobnou rozpravu taktéž končím.

Přikročíme k hlasování o usnesení. Prosím jednoho z kolegů, aby nám přednesl návrh.

 

Poslanec Karel Vymětal: Děkuji. Tentokrát je návrh usnesení společný: "Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky bere na vědomí Informaci o pojišťování vývozních úvěrových rizik, sněmovní tisk č. 79."

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. Přikročíme k hlasování.

 

Zahájil jsem hlasování číslo 147. Kdo je pro? Kdo je proti?

Z přítomných 167 pro návrh 132, proti jeden. Návrh byl přijat.

 

Dalším bodem je bod číslo

 

72.
Návrh rozpočtu Úřadu pro dohled nad družstevními záložnami na rok 2003
/sněmovní tisk 80/

 

Předložený návrh projednal rozpočtový výbor. Jeho usnesení jsme obdrželi jako sněmovní tisk 80/1. Prosím zpravodaje rozpočtového výboru kolegu Doktora, aby nás seznámil s výsledky jednání rozpočtového výboru.

Kolegyně a kolegové, vyhlašuji přestávku do 10 hodin.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP