(15.00 hodin)
(pokračuje P. Němec)

My jsme povinni tuto navrhovanou právní úpravu přijmout pro plnění závazků podle čl. 69 Evropské dohody, podle které se zavazujeme vyvinout určité úsilí při sbližování práva.

Po věcné stránce je obsahem této dohody to, aby autorizovaní architekti z členských států Evropských společenství mohli za zákonem stanovených podmínek u nás vykonávat tuto činnost. Podobnou novelu jsme již přijali, přijala Poslanecká sněmovna i Senát, ohledně zákona o advokacii, o tzv. evropském advokátovi. Nyní je projednávána novela, která se v podobném duchu týká architektů.

Současně je připojena z toho vyplývající novela živnostenského zákona, přímo související novela živnostenského zákona, a současně je v navrhované právní úpravě navrhováno zpřesnění některých částí zákona, které se týkají činnosti komory.

Dámy a pánové, v tuto chvíli vám děkuji za pozornost, a pokud budou v rozpravě nějaké otázky, rád na ně v závěru rozpravy odpovím.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane ministře. Prosím, aby se slova nyní ujal zpravodaj pro prvé čtení pan poslanec Jiří Třešňák.

 

Poslanec Jiří Třešňák: Vážená paní předsedající, vážené dámy a pánové, dovolte mi přednést krátkou zpravodajskou zprávu. Myslím si, že moje úloha jako zpravodaje je zde relativně jednoduchá, neboť pan ministr zde popsal důvody předložení tohoto zákona, a tak mně zbývá jen zdůraznit některé body, které stojí za povšimnutí.

Některá ustanovení v tomto návrhu nejsou reciproční, jako například ustanovení upravující pravidla uznávání diplomů, osvědčení a jiných dokladů pro výkon vybraných činností zahraničními fyzickými osobami ze států EU (mají?) vstoupit v platnost až v době, kdy se staneme členem EU. Jedná se o harmonizující zákon s EU, a tudíž pokud myslíme náš vstup do Evropské unie vážně, je nutné takovéto zákony přijímat.

Domnívám se, že tento zákon Česká republika před vstupem do EU nutně potřebuje, a proto doporučuji propustit ho do druhého čtení, a tím ho podrobit v hospodářském výboru podrobné analýze. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane zpravodaji, za vaši zprávu a otevírám v tuto chvíli obecnou rozpravu, do níž mám dvě písemné přihlášky. První z nich je přihláška pana poslance Karla Vymětala, kterého prosím, aby se ujal slova. Druhou přihlášku mám od pana poslance Václava Mencla.

 

Poslanec Karel Vymětal: Dámy a pánové, novela zákona, jak je předložena, o výkonu povolání autorizovaných architektů, autorizovaných inženýrů a techniků ve výstavbě otevírá opětovně problematiku této záležitosti v Poslanecké sněmovně.

Rozumím tomu, že je potřeba harmonizovat tuto problematiku s právem EU, že je třeba zakotvit do zákona vzájemné uznávání autorizací v těchto profesích, ale při studiu této novely se mi otevřely některé problémy, které zřejmě bude třeba ve druhém čtení a ve výboru prodiskutovat a projednat.

Nejsem si tak zcela jist, zda je zavedena do této novely zákona spravedlivá reciprocita. Když jsem ho studoval, tak jsou tam uvedeny povinnosti, které má česká komora ať už architektů či inženýrů nebo techniků vůči orgánům EU, neboli když přijde podnět, tak co musí komora udělat. Ale obráceně to tam neplatí. Když půjde podnět z české komory, tak orgán EU - není napsáno nic. Měla by tam být reciprocita.

Stejně tak jestliže je tam dána povinnost, když orgány EU vůči ČR - dát nějaký závazný pokyn, komora ho musí provést. Obráceně to není, dokonce tam není ani odezva.

Když už otevíráme tento zákon, je třeba připomenout, že všechny tyto komory v této oblasti mají povinné členství. Ono to sice v zákoně není napsáno, ale je tam napsáno, že komory sdružují všechny autorizované architekty, všechny autorizované inženýry, a tím je dáno samozřejmě povinné členství.

Ono to má své půvaby. My tady máme v tomto zákoně popsáno, z jakých důvodů je možné odebrat autorizaci, a tak se tam dozvíme, že autorizaci je možné odebrat, jestliže se příslušná osoba dopustí trestného činu v oboru, pro který má vydánu autorizaci. Ale, dámy a pánové, dějí se i jiné věci v komorách, například to, že si komory do vnitřního řádu daly, že ten, kdo nezaplatí členský příspěvek, tak je mu odebrána autorizace. Neboli nezaplacení členského příspěvku je totéž jako dopuštění se trestného činu - to je zajímavé. Jako kdyby takový autorizovaný architekt tím, že nezaplatí příspěvek, ztratil svoji schopnost, odbornou úroveň projektovat. To přece není pravda. Každý se může dostat do finančních problémů. Členský příspěvek není tak malý, je to 6 500 Kč ročně u architektů - z nedostatku práce na to nemá, komora mu odebere autorizaci a on podle novely zákona bude muset pět let čekat. Vlastně likvidujeme jeho podnikání, pánové na pravé straně, ale nikomu to nevadí.

Já si myslím, že pokud si komora myslí, že je to správný postup, tak to dejme do zákona, že neplacení příspěvku je důvodem k odebrání autorizace. Ať se za to komora nestydí a my se za to také nestyďme. To je druhá taková věc.

Zajímavé je v novele to, že jsou tam nově stanovované kvalifikační předpoklady. A tady se stala jakási podivná věc, o které bude třeba ve výboru diskutovat, protože je zde stanoveno bakalářské a magisterské studium sobě na roveň, jeho absolvování. Ani to není rozlišeno praxí. To asi není možné. Myslím, že nad tím je třeba se hodně zamyslet a nějakým způsobem to rozklíčovat. Potom bychom měli samé autorizované bakaláře. Kdo by studoval vysokou školu magisterským studiem? Je možná i otázka zamyslet se nad tím, jestli by nebylo dobře do zákona přílohou nebo nějakým způsobem dát jakýsi honorářový řád s minimálními cenami za práci. To též zavádí mnohé nepravosti ve vztazích mezi těmito autorizovanými osobami. Myslím si, že i toto je otázka k diskusi.

Nicméně nic z toho, co jsem říkal, nemůže být důvodem k tomu, abychom zamítli nebo vraceli tuto novelu. Myslím si, že novela je schopná dalšího projednávání ve výborech, a velice doporučuji, abychom ji propustili v prvém čtení. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane poslanče. Dalším přihlášeným do této rozpravy je pan poslanec Václav Mencl. Prosím, aby se nyní ujal slova.

 

Poslanec Václav Mencl: Vážené kolegyně a kolegové, dovolte mi na počátku projednávání novely tohoto zákona konstatovat, že budeme muset hledat rozhodnutí ve dvou důležitých otázkách. Velmi nesouhlasím s tím, co zde řekl pan ministr, že tento návrh v sobě neobsahuje žádné konflikty.

První se týká v uvozovkách evropské části tohoto zákona. Jde o to, zda nároky na občany jiných členských zemí a nároky kladené na naše občany budou shodné, nebo budeme-li na sebe přísnější. Zatímco naši architekti, stavební inženýři a technici kromě vzdělání a praxe budou potřebovat k výkonu odborné činnosti ve výstavbě autorizaci, občané jiných států EU na základě směrnice EU ji u nás potřebovat nebudou. Jsem přesvědčen, že naše školství a praktická činnost je plně srovnatelná se zeměmi EU, a nevidím žádný důvod, abychom vůči našim odborníkům byli přísnější. Velmi se přimlouvám za to, aby práva a povinnosti našich občanů a občanů jiných zemí EU byly v přístupu k výkonu povolání v ČR shodné, a jsem připraven k řešení tohoto problému přispět konkrétními návrhy.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP