(15.10 hodin)
(pokračuje Mencl)

Druhou věcí, ve které budeme muset rozhodnout, je zrušení nebo ponechání tzv. osvědčení o zvláštní způsobilosti. Dovolím si zde konstatovat, že v této věci ve prospěch ponechání platnosti rozhodl Ústavní soud v roce 1995. Podle mého názoru by bylo vhodné na tomto názoru setrvat, a to nejen z právních důvodů.

Závěrem si dovoluji doporučit, aby tento zákon byl s ohledem na mnohé vazby na stavební zákon přidělen mimo jiné také výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí. Děkuji vám.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane poslanče. Nemám žádné další písemné přihlášky do této rozpravy. Ptám se, zda se jí chce někdo zúčastnit přihláškou z místa. Protože nevidím, že by se někdo hlásil, končím obecnou rozpravu.

Ptám se na případná závěrečná slova pana navrhovatele a pana zpravodaje.

 

Poslanec Jiří Třešňák: Dovolte mi, vážená paní přesedající, vážené dámy a pánové, shrnout všeobecnou rozpravu, kde vystoupili dva poslanci a poukázali na některé sporné body. Neodsoudili však zákon jako celek jako nepotřebný a nepodali žádný návrh na zamítnutí, o kterém by se mělo hlasovat.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Já jsem uvedla nejprve jméno pana ministra, ale nějak jste se asi vzájemně předběhli. Prosím tedy pana ministra, zda se chce ještě vyjádřit k rozpravě, která právě proběhla.

 

Ministr pro místní rozvoj ČR Pavel Němec: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, chtěl bych pouze vyjádřit vstřícnost ke všem rozumným návrhům. Já si myslím, že oba diskutující otevřeli řadu zajímavých otázek, které je možné řešit, které sice nejsou třeba přímo předmětem této novely, ale zdají se jim být vhodné upravit je jiným způsobem v projednávaném návrhu zákona. Myslím, že na to bude prostor ve výboru.

Já trochu zastoupím pana zpravodaje - bude třeba hlasovat o přikázání do výboru.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám za vaše závěrečná slova.

Předseda Poslanecké sněmovny svým rozhodnutím navrhl přikázat předložený návrh k projednání hospodářskému výboru. Od pana poslance Mencla zde zazněl návrh na přikázání výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí. O tomto přikázání budeme nyní hlasovat.

Prosím ještě, aby vystoupil pan poslanec Karel Vymětal.

 

Poslanec Karel Vymětal: Děkuji. Dámy a pánové, já bych chtěl ještě navrhnout, aby se touto novelou zabýval i výbor pro evropskou integraci, neboť je to významná integrující norma.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane poslanče, za váš doplňující návrh. Zeptám se, zda ještě někdo chce rozšířit spektrum výborů, které se budou tímto návrhem zabývat. Nevidím takovou přihlášku, a proto rozhodneme v hlasování o návrzích, které zde dosud zazněly.

 

Prvním návrhem, který zazněl, je návrh na přikázání uvedeného tisku k projednání hospodářskému výboru. Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 162 a ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 162 z přítomných 168 poslanců se pro vyslovilo 122, proti byli 2. Návrh byl přijat.

 

Dále budeme hlasovat o přikázání výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí, a to v hlasování s pořadovým číslem 163, které právě zahajuji, a ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti?

Hlasování s pořadovým číslem 163 skončilo. Ze 167 přítomných se 117 vyslovilo pro, 5 proti. Návrh byl přijat.

 

Jako třetí zde padl návrh na přikázání výboru pro evropskou integraci. O tomto návrhu rozhodneme v hlasování s pořadovým číslem 164. Zahajuji toto hlasování a ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování s pořadovým číslem 164 z přítomných 168 poslanců pro bylo 88, proti 24. Návrh byl přijat.

 

Konstatuji, že tento návrh byl přikázán k projednání výboru hospodářskému, výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí a výboru pro evropskou integraci. Končím projednávání tohoto bodu.

 

Dalším bodem je bod číslo 55. Upozorňuji, že uplynula lhůta, během níž bylo možno tento bod zahájit, tudíž se můžeme tímto bodem zabývat. Je to

 

55.
Návrh volební komise Poslanecké sněmovny na vydání usnesení, kterým se upravují
vnitřní poměry a podrobnější pravidla jednání Poslanecké sněmovny
a jejích orgánů při volbě prezidenta republiky

 

Návrh usnesení Poslanecké sněmovny vám byl rozdán na lavice 3. prosince. Prosím, aby se slova ujal předseda volební komise pan poslanec Pavel Hojda. Prosím, pane předsedo.

 

Poslanec Pavel Hojda: Děkuji, paní předsedající. Dámy a pánové, volební komise Poslanecké sněmovny přijala na své 7. schůzi 8. října 2002 usnesení číslo 38, kterým schválila návrh usnesení Poslanecké sněmovny, kterým se upravují vnitřní poměry a podrobnější pravidla jednání Poslanecké sněmovny a jejích orgánů při volbě prezidenta republiky. Dále pak doporučila předsedovi Poslanecké sněmovny, aby při jednáních s příslušnými orgány Senátu o přípravě volby prezidenta republiky byl tento návrh projednán.

Na základě politických jednání mezi Poslaneckou sněmovnou a Senátem bylo dosaženo dohody v tom, že obě komory Parlamentu na svých prosincových schůzích přijmou shodná usnesení podle § 1 odst. 2 jednacího řádu Poslanecké sněmovny a obdobného ustanovení jednacího řádu Senátu. Obsahem těchto shodných usnesení by mělo být, kdo bude organizovat volbu prezidenta republiky, kdo bude přijímat návrhy kandidátů, kdo podepisuje a předává zápis o výsledku volby prezidenta republiky předsedovi Poslanecké sněmovny, a to, že případné druhé a třetí kolo volby bude probíhat na téže - byť přerušené - společné schůzi obou komor.

Politická jednání s představiteli Senátu vedla místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Jitka Kupčová a já mám informaci, že Senát s takto dohodnutým společným postupem souhlasí.

Návrh usnesení Poslanecké sněmovny vám byl rozdán 3. prosince na lavice, jak už uvedla paní předsedající. Tolik úvodem k tomuto bodu.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane předsedo. Zahajuji všeobecnou rozpravu, do níž nemám žádnou písemnou přihlášku. Ptám se, zda chce někdo v tuto chvíli vystoupit. Žádnou přihlášku nevidím, proto všeobecnou rozpravu končím.

Ani do podrobné rozpravy nemám žádnou písemnou přihlášku. Opět se vás táži, paní poslankyně, páni poslanci, zda chcete v tuto chvíli vystoupit. Nevidím žádnou přihlášku, a proto končím i podrobnou rozpravu.

Zbývá nám jen hlasování o předneseném návrhu. Prosím pana předsedu, aby sledoval toto hlasování.

Budeme hlasovat o návrhu usnesení, který nám byl předán písemně, jak jsem uvedla při zahájení projednávání tohoto bodu. Toto usnesení uvedl i předseda volební komise. Já za chvíli zahájím hlasování o tomto návrhu usnesení.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP