(16.50 hodin)

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Slovo má předseda vlády pan Vladimír Špidla.

 

Předseda vlády ČR Vladimír Špidla: Vážená paní předsedající, vážené poslankyně, vážení poslanci, Česká republika deklarovala při vyjednávání s Evropskou unií o přistoupení České republiky do Evropské unie např. v pozičním dokumentu České republiky pro kapitolu 10 Daně, že s výjimkou poskytnutých přechodných období a zvláštních derogací bude její právní úprava v oblasti DPH ke dni vstupu plně slučitelná s evropským právem. Harmonizace s evropským právem bude zajištěna novým zákonem o dani z přidané hodnoty, jehož návrh Ministerstvo financí v současné době připravuje. Tento návrh by měl být předložen vládě České republiky do konce března příštího roku a předpokládá se, že vstoupí v účinnost ke dni vstupu České republiky do Evropské unie.

Předmětem tohoto návrhu z hlediska procesu harmonizace českého daňového práva s právem EU je zejména snížení limitu pro povinnou registraci k DPH na úroveň vyjednaných 35 tis. eur za rok, přeřazení některého zboží a služeb ze snížené sazby do základní sazby tak, aby bylo dosaženo souladu s přílohou H směrnice č. 77/388/EHS, samozřejmě s výjimkou vyjednaných přechodných období. Úprava pravidel tzv. intrakomunitárních transakcí znamená, že po vstupu České republiky do Evropské unie nebudou již obchodní transakce mezi subjekty z České republiky a z jiného členského státu považovány za dovoz a vývoz, ale za dodání do jiného členského státu a za pořízení z jiného členského státu, tedy za intrakomunitární transakce.

V souvislosti s úpravou intrakomunitárních transakcí musí Česká republika přizpůsobit svůj daňový systém principům stanoveným právní úpravou Evropských společenství. S tímto úkolem souvisí nutnost přípravy připojení České republiky na komunitární systém výměny informací, který má zkratku VIES, který musí každý členský stát provozovat - viz nařízení 218/92/EHS o administrativní spolupráci v oblasti nepřímých daní - a který slouží k zajištění výměny informací o uskutečněných intrakomunitárních plněních a identifikačních údajů o osobách registrovaných k DPH v jednotlivých členských státech.

V této souvislosti budou plátci daně, kteří uskuteční obchodní transakce se subjekty registrovanými k DPH v jiném členském státě, podávat vedle daňového přiznání takzvané souhrnné hlášení o skutečných intrakomunitárních plněních.

Vážené poslankyně, vážení poslanci, z toho, co jsem řekl, je zřejmé, že u stavebních prací s výjimkou prací, u kterých je dojednáno přechodné období - to jsou ty stavební práce, které souvisejí s bytovou výstavbou, zjednodušeně řečeno - dojde k přesunu hodnoty DPH do základní sazby, podle toho, jaká základní sazba v té době bude platná v České republice. Kdyby se základní sazba nezměnila, bylo by to 22 %, ale samozřejmě při změnách zákonů, které budou následovat, a jak už jsem řekl, jsou v legislativním plánu vlády tak, aby byly schváleny s dostatečným předstihem před vstupem do Evropské unie, tak vzhledem k vývoji, který bude v zákonech, nemohu přesně předvídat, jaká bude sazba, ale principiálně budou přesunuty tyto položky do sazby základní, která v současné době je 22 %.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji předsedovi vlády a táži se pana poslance Hynka Fajmona, zda chce položit doplňující otázky. Ano, je tomu tak. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Hynek Fajmon: Děkuji, paní místopředsedkyně, za slovo. Chtěl bych pouze přeložit odpověď pana premiéra do srozumitelné řeči. Z toho, co říkal, vyplývá, že podmínka pro registraci na DPH bude oproti dnešku snížena z dvou milionů za rok na jeden milión za rok, což se týká především trafikantů, malých obchodníků a podobně.

K té podstatné věci, týkající se stavebnictví, mě pan premiér vyděsil v tom, že říká, že vláda neuvažuje o nejnižší možné, Evropskou unií přípustné sazbě 15 %, ale hovoří rovnou o sazbě tzv. základní, to je 22 %. Z toho vyplývá, že k datu vstupu veškeré stavební práce v České republice nesouvisející s bydlením budou stát nejméně o 17 % více, než je tomu nyní. Doufám, že tuto informaci se dozvědí občané České republiky také z komunikační strategie vlády k evropskému referendu.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Slovo má předseda vláda pan Vladimír Špidla.

 

Předseda vlády ČR Vladimír Špidla: Vážená paní předsedající, vážené poslankyně, vážení poslanci, koncepčním názorem je, že z hlediska daňových úniků je nejvýhodnější a pro veřejné rozpočty nejsprávnější mít jednu základní sazbu daně z přidané hodnoty. Chci připomenout poslancům z ODS, že v tzv. daňovém balíčku vláda navrhovala snížení horní sazby daně z přidané hodnoty, čili snížení oné základní sazby, abychom vytvořili přechodnou možnost, nebo usnadnili přechod k nižší základní sazbě. To je stanovisko vlády. Vláda tento návrh předložila. Hlasy poslanců z ODS návrh nebyl přijat, čili i to je informace, kterou je třeba sdělit.

Dovolte mi, abych naprosto jasně a zřetelně řekl, že pan poslanec Fajmon používá poměrně demagogický přístup, když se snaží z jednoho prvku problémů usuzovat na celek. Myslím si, že se dopustil velmi chybné generalizace, protože z jeho výroků jsem pochopil, že toto je důvod, který by měl změnit názor občanů na Evropskou unii. Evropská unie je složitějším systémem, který, jak už jsem řekl, přináší výhody i nevýhody, a je přesvědčením vlády, že výhody přesahují nevýhody. Jak už jsem se zmínil, v komunikační strategii my tyto informace uvádíme, budeme uvádět, tak aby je občané byli schopni posoudit v kontextu, který uznají za vhodný. To je závazek a povinnost vlády.

Jak pan poslanec Fajmon mohl zaznamenat, uvedl jsem přesně to stanovisko vlády, které bylo v předběžně uzavřené kapitole Daně, a uvedl jsem bez jakýchkoliv vedlejších snah, jak to bude vypadat s daní z přidané hodnoty u stavebních prací.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji předsedovi vlády. V tuto chvíli končím první blok interpelací na předsedu vlády. V 17 hodin začne druhý blok interpelací, a to interpelace na jednotlivé členy vlády.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP