(16.20 hodin)
(pokračuje Zahradil)

Já se proto skutečně domnívám, že by bylo dobré, abychom získali oficiální informaci o výsledcích kodaňského summitu a především o důsledcích, které přinese pro podmínky vstupu České republiky do Evropské unie. A proto navrhnu, aby tento bod byl zařazen na jednání Poslanecké sněmovny příští úterý a stejně tak, a to zřejmě v podrobné rozpravě, navrhnu, aby Poslanecká sněmovna nějakým usnesením zhodnotila informaci pana ministra o stavu jednání a především podmínkách dojednaných pro vstup České republiky do Evropské unie. A v tomto ohledu si myslím, že se Poslanecká sněmovna může vyslovit jediným způsobem, to je konstatovat, že doposud vyjednané podmínky vstupu České republiky do Evropské unie jsou neuspokojivé a neodpovídající pozici České republiky mezi ostatními kandidátskými zeměmi.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Slovo má předseda vlády Vladimír Špidla. Prosím.

 

Předseda vlády ČR Vladimír Špidla: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, je samozřejmě jasné, že po uzavření jednání v Kodani bude sněmovna informována. Řekl bych, že je celkem jedno, jestli v úterý, nebo ve středu, nebo nějaký jiný den, ale informována dostatečně přesně a dostatečně včas, aby výsledky mohly vstoupit do politické debaty, která se povede od toho okamžiku až do okamžiku hlasování v referendu, kde, jak předpokládám, ten termín bude 15., 16. června následujícího roku.

Musím říci, že tato debata, která se vedla, na mě působila dosti smutným dojmem, protože byla zoufale povrchní, pokud jde o problém, kterým jsme se zabývali. Vycházela z čísel, v podstatě z jedné jediné tabulky, která byla interpretována způsobem, kterým musím říci, že nebyl schopen metodicky obstát z žádného hlediska, ale to je jiná záležitost, a vůbec nebrala v úvahu, že vstup do Evropské unie je daleko komplexnější problém, že výhody a nevýhody se sčítají daleko složitěji a že prostě vstup do Evropské unie nelze vyjádřit dvěma řádky a řekněme šesti nebo osmi čísly. Prostě tak to není a není možné tímto způsobem se pokusit udělat konečný účet.

Vzhledem k tomu, že debata byla vedena skutečně způsobem, který neodpovídá závažnosti věci, a nad údaji, které byly zcela nedostatečné, jsem přesvědčen o tom že, návrh, který předložil pan poslanec Zahradil je prostě návrhem, který je v zásadě nehlasovatelný, protože se neodehrává na základě poznané reality, nýbrž na základě jednoduchého dojmu z debaty, která se vede v podstatě hodinu a půl, nebo řekněme dvě hodiny, a je vedena způsobem, který neodpovídá tématu.

Dovolte mi, abych velmi jasně řekl, že vláda stojí pevně za vstupem do Evropské unie. A říkám-li že vláda, tak tím říkám všechny politické strany sdružené ve vládní koalici, protože vstup do Evropské unie není jednoduchá volba, která se dá provést jako krátké účetní saldo. Je to prostě situace, která má historický rozměr a rozhoduje o pozici České republiky v následujících pravděpodobně desítkách let. Je omyl si myslet, že vstup do Evropské unie je něco takového jako nákup nějakého zboží v obchodě. Prostě ten obchod nemusí mít, kdykoliv si myslíme, otevřeno. Je také velmi naivní si myslet, že lze za rok, za půl roku, za dva roky, podle toho, kdo si co dosadí, nebo společně s Rumunskem a Bulharskem dojednat výhodnější podmínky. Je to prostě omyl, protože vstup, tak jak se teď odehrává, ono rozšíření řekl bych velkým třeskem, je strategická úloha, pro Evropu stejně významná jako pro nás. Vstup pouhé České republiky už nebude z hlediska evropského strategickou úlohou, součástí strategické úlohy, bude pouze strategickou úlohou pro nás. A pozice, do které se pro vyjednávání, dostaneme, bude daleko slabší než pozice současná.

Myslím si, že je také naprosto zřejmé, že vstup do Evropské unie je prostorem, který znamená příležitost pro jednoho každého našeho občana. Vstupem do Evropské unie například bude možné v rámci volného pohybu pracovních sil získávat zaměstnání ve Spojeném království britském a severního Irska. Nevstoupí-li do Evropské unie, nepůjde to, budou tam jiní. Vstupem do Evropské unie například naše léčiva, která budou zde registrována, získají bez nejmenších problémů půlmiliardový trh. To je jedna z potíží, kterou v současné době máme, že Česká republika je na mnoho věcí příliš malá svým vlastním rozsahem. A prostě my jsme schopni vyvinout léčivo, ale nejsme ho schopni už uplatnit na trhu ve velkém rozsahu, protože patentová práva a všechna tato jiná práva jsou tak náročná, že naše firmy to prostě nedokáží. A tak dále, a tak dále. Tak jak budou odpadat jednotlivá přechodná období, a musím říci, že Evropa nám jich dává méně než my Evropě, bude se naše pozice zlepšovat a vyrovnávat. A tak bych mohl hovořit dál a dál.

Já se nevzpírám a nikdy se vzpírat nebudu debatě, která je vážná, tvrdá a je zaměřena na věc. Tato debata je zaměřena na povrch a pravděpodobně na získávání dílčích výhod na úkor zájmu obecného. Je to smutné, ale i to je součást parlamentních debat. Jenom doufám, že tato úroveň debaty, kterou zažíváme dnes, je ve věci Evropské unie poslední. Jsem přesvědčen, že další debaty musí být daleko lepší, daleko promyšlenější, s daleko větším množstvím informací, s daleko ostřejším střetnutím. To, co v současné době pravicové strany, zejména co předvádí ODS společně s komunisty, není ničím jiným než povrchním divadlem v okamžiku, kdy někteří lidé mají pocit, že z tohoto divadla, které je spíše fraškou podle Nestoria, mohou pro sebe na úkor kohokoliv jiného získat dílčí výhody. Je to úroveň, kterou je nutné odmítnout.

A proto se vracím k onomu základnímu výroku, který chci ještě jednou podtrhnout: "Evropa je příliš závažnou věcí, než abychom jí věnovali takto nepřipravenou a slabou debatu." A musím dále prohlásit, že usnesení, které navrhuje pan poslanec Zahradil, je usnesení, které nemá oporu v pronesené debatě. Nemůže tato debata skončit tak generálním závěrem, a proto ve smyslu vnitřním a ve smyslu základního způsobu rozhodování je toto usnesení nehlasovatelné, i když připouštím, že z formálního hlediska se o něm hlasovat dá. Ale musím jasně říci, že ti kteří jej podpoří, tak na ně bude platit onen biblický výrok, který zní "Pane, odpusť jim, neboť oni nevědí, co činí." A poslanci a ústavní činitelé by v kterémkoliv okamžiku měli vědět, co činí, protože jejich odpovědnost je příliš velká.

Děkuji vám. (Potlesk.)

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: S faktickou poznámkou se hlásí pan kolega Ransdorf, poté pan poslanec Zahradil.

 

Poslanec Miloslav Ransdorf: Když bible, tak bible. Odcituji replikou jiný citát z bible: "Pokrytče, proč vidíš třísku v oku bratra svého a trám ve svém oku nepozoruješ?" (Potlesk v části sálu.)

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Kolega Zahradil.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP