(16.10 hodin)

Poslanec Miloslav Kučera: Pane místopředsedo, dámy a pánové, položil jsem jednoduchou otázku a chtěl jsem slyšet jednoduchou odpověď. Pan ministr zahraničí hovořil o pravdě. Kdyby ta pravda byla tak jednoduchá, jak tady říkal, tak by si určitě předseda vlády našel čas, přišel by sem ke stolku a moji otázku zodpověděl. Protože si ale ten čas nenašel, není přítomen tomuto jednání, nepovažuje ho za důležité, tak mám bohužel dojem, že vládou vyjednané kvóty a přímé platby mohou v krátkém čase sloužit především zahraničním investorům a zahraničním producentům potravin, a ne našim farmářům. Bohužel.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: O slovo se přihlásil ministr zahraničních věcí, zřejmě s reakcí na otázku. Poté bude hovořit pan kolega Tlustý.

 

Místopředseda vlády a ministr zahraničí ČR Cyril Svoboda: Já jsem si, kolegyně a kolegové, myslel, že budu mluvit naposledy k tomuto tématu, ale otázka byla položena. Na tuto otázku samozřejmě odpovím.

Samozřejmě, že došlo a dochází k úzké koordinaci nejen mezi jednotlivými resorty, ale k velmi úzké koordinaci a spolupráci, pokud jde o zemědělství, se všemi představiteli jednotlivých svazů a sdružení, které jsou v zemědělství. V této oblasti došlo k velmi intenzivní spolupráci, a to nejen na úrovni ministra zemědělství, ale samozřejmě i na úrovni předsedy vlády. Já si myslím, že je potřeba se dívat - a znovu to zdůrazňuji - na výsledek, kterého dosáhneme. A potom tento výsledek porovnat s tím, co bylo možné, co jsme získali. A samozřejmě, že je korektní porovnávat i s jinými zeměmi. Ale prosím, ať tato debata je také strukturovaná, ať zjasní pohled na to, jaký je charakter té či oné země a v jakých podmínkách ta či ona země byla i bude.

To je moje odpověď na otázku. Pokud zde byla položena otázka týkající se koordinace, tak samozřejmě ta koordinace je velmi úzká.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Slovo má předseda poslaneckého klubu ODS pan kolega Tlustý, pak poslanec Exner.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Vážený pane místopředsedo, vážená vládo, dámy a pánové, jistě jste zaregistrovali, že se při podobných rozpravách pokouším představovat si, že to poslouchá normální občan a že se pokouší pochopit, o co tady vlastně jde, a hlavně, co z toho pro normálního občana na konci vyplyne.

Přiznám se, že jsem z toho velmi zmatený. Od včerejška se snažím pochopit výrok ministryně zdravotnictví v rozpravě o zadlužených nemocnicích, kde - velmi stručně řečeno - jsme se dověděli, že vztah ve smyslu zadluženosti nemocnic není pozitivní. A když už se mi zdálo, že tomu výroku začínám rozumět, tak ministr zahraničí mi nasadil do hlavy druhého brouka, a to jak rozlišovat peníze Evropské unie na horizontální a vertikální. (Smích a potlesk v pravé části sněmovny.)

Dále jsem se dověděl, že náš tisk zveřejnil sice pravdivé údaje, ale že jsou zavádějící, což se mi zdá pro konstatování o našich médiích přímo objevitelské zjištění. I to bude hodné další analýzy.

A úplně mě dorazil ministr zahraničních věcí, když pravil, že by bylo na místě věnovat diskusi otázce, co je to kráva bez tržní produkce mléka. A tak bych si dovolit ctěné sněmovně doporučit, že by to mohl být například nějaký vůl.

Děkuji za pozornost. (Smích a potlesk v pravé části sněmovny.)

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Slovo má s faktickou poznámkou pan ministr zahraničí. Doufám, že se necítil být vyvolán. (Smích v pravé části sněmovny.)

 

Místopředseda vlády a ministr zahraničí ČR Cyril Svoboda: Chtěl jsem nabídnout, jestli tuto komoditu nechcete měnit za počet poslanců. To je také otázka, kterou bychom mohli nastolit - počet krav bez tržní produkce mléka.

Důležité je ale něco jiného, a prosím, abychom poslouchali velmi korektně. Jestliže jsem říkal, že byly peníze a prostředky rozděleny horizontálně - nemluvil jsem o žádných vertikálních penězích - o tom jsem mluvil pouze v jedné své poznámce, je to tedy zavádění jinam, než to ve skutečnosti je. Na tom, co jsem řekl, trvám. Jestli je to náročné k pochopení, tak horizontální rozdělení přímých dotací je založeno na tom, že všechny kandidátské země mají stejný poměr, mají všechny 25 %, je to horizontálně rozděleno mezi všechny stejně. Nezáleží na tom, jak je ta země veliká a jak je ta země připravená. Tak je rozhodnuto.

Zřejmě nemá smysl debatovat na toto téma, protože to sklouzává do žertování o tématu, které je vážné, protože se rozhoduje o věcech, které se dotýkají každého občana České republiky. Buď se to tady pojímá demagogicky, anebo v poloze žertu. Tato věc je tak vážná, že se o ní má debatovat seriózně. Já doufám, že odteďka budeme debatovat na toto téma toliko seriózně.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Byl přihlášen pan kolega Exner. Ještě s faktickou poznámkou pan kolega Ransdorf.

 

Poslanec Miloslav Ransdorf: Když se tu strhl spor o výklad slova horizontální, možná kolega Tlustý měl na mysli, že kdysi jeden velký český básník - S. K. Neumann - napsal, tuším, Sonátu horizontálního života. Ale tam měl na mysli úplně něco jiného než zemědělskou produkci.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Pan kolega Exner má slovo.

 

Poslanec Václav Exner: Pan ministr zahraničních věcí bohužel odešel. Chtěl jsem mu připomenout, že jsem položil otázku týkající se dosavadních přínosů ze spolupráce s Evropskou unií na základě smlouvy o přistoupení. Samozřejmě bych přivítal, kdyby to bylo uvedeno ve vazbě např. na hrubý domácí produkt, nebo na jiné údaje na hlavu, či vzhledem k rozpočtu republiky. Zřejmě se té odpovědi nedočkám.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Netuším, kde teď je pan ministr. Nicméně rozprava stále ještě probíhá. Hlásí se pan kolega Zahradil.

 

Poslanec Jan Zahradil: Děkuji, pane předsedající. Já se spíše hlásím jako zpravodaj než jako vystupující.

Mám za to, že obecná rozprava se již chýlí ke konci. Domnívám se, že pan ministr promluvil tak, jak promluvil. Domnívám se, že sněmovna si dokáže sama vyhodnotit obsah jeho sdělení a dokáže sama rozlišit, zda mlžil, nebo nemlžil, zda říkal pravdu, nebo neříkal, zda věci lakoval na růžovo, nebo nelakoval a zda nám v konečném důsledku - a především veřejnosti - něco ve svém vystoupení objasnil, nebo nikoli.

Ve sněmovně zjevně panuje dobrá nálada, také pan ministr zahraničí se baví, jak sleduji. Doufám, že stejně tak pobaveni budou čeští občané, až si přečtou finální text přístupové dohody o vstupu České republiky do EU, a že toto své pobavení pak dají velmi hlasitě a zřetelně jak panu ministru zahraničí, tak této vládě najevo.

Abychom nicméně vládnímu týmu nekřivdili, pravdou je, že konečný účet za dojednané podmínky lze vystavit až poté, co v definitivní verzi vyřkne kodaňský summit.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP