(15.20 hodin)
(pokračuje Kalousek)

Přesto to v rámci logiky hlasování pokládám za lepší. Úplně čisté by samozřejmě bylo, kdyby byl zařazen samostatný bod "doprovodná usnesení k návrhu zákona". Domnívám se, že logika hlasování je lepší v tom případě, kdy se hlasují nejprve doprovodná usnesení, pak, není-li zákon přijat, nejsou přijata ani doprovodná usnesení. Je-li zákon přijat, jsou doprovodná usnesení přijata. Nemyslím si, že by to byl první precedens. Vzpomínám si, že v roce 1998 se také hlasovala doprovodná usnesení před závěrečným hlasováním zákona. Záleží na sněmovně. Myslím, že v obou případech můžeme dát hlasovat, pak schválit proceduru.

Navrhuji k proceduře, pane předsedající, abychom hlasovali nejprve o návrzích pana poslance Recmana, že body 17, 25, 67, 75, 215 a 216 budou hlasovány samostatně, potom bychom hlasovali, zda doprovodná usnesení budeme hlasovat před závěrečným hlasováním, nebo až po závěrečném hlasování. Poté co sněmovna rozhodne o těchto dvou návrzích, bychom hlasovali o schválení celé procedury, jak byla navržena - s těmito, nebo bez těchto pozměňovacích návrhů.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji, pane zpravodaji. V této chvíli vás odhlásím a prosím, abyste se znovu zaregistrovali. Děkuji.

Budeme postupovat, jak bylo navrženo. Nejdříve bychom hlasovali o návrhu pana poslance Recmana, že bychom šest vyjmenovaných bodů vyňali a hlasovali bychom o nich zvlášť. Ptám se na stanovisko pana ministra - stanovisko je negativní, stanovisko zpravodaje rovněž.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro vyčlenění těchto šesti bodů, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 261 z přítomných 193 poslanců pro hlasovalo 41, proti 122. Tento návrh nebyl přijat.

 

Druhý návrh, který zazněl z úst pana poslance Recmana, byl návrh… Pardon. Pan poslanec Vymětal, kterého jsem přehlédl.

 

Poslanec Karel Vymětal: Děkuji za slovo. Chtěl bych vás upozornit, že není obvyklé ani podle jednacího řádu, aby se ministr vyjadřoval k proceduře. K pozměňovacím návrhům samozřejmě, ale k proceduře je to neobvyklé. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Přijímám tuto námitku a nebude se to opakovat.

Druhý návrh pana poslance Recmana se týkal doprovodných usnesení a toho, zda je budeme schvalovat před závěrečným usnesením, nebo po něm.

 

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s tím, abychom doprovodná usnesení schvalovali před závěrečným usnesením? Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 262 z přítomných 197 poslanců pro hlasovalo 79, proti 100. Návrh přijat nebyl. Doprovodná usnesení budeme schvalovat až po schválení závěrečného usnesení.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Návrh přijat byl, pane předsedající. Já jsem navrhl opačný postup. Byl přijat pozměňující návrh pana poslance Recmana.

Nyní prosím, abychom hlasovali o proceduře, jak jsem ji navrhl, s pozměňujícím návrhem pana poslance Recmana, to znamená, nejprve se bude hlasovat závěrečné usnesení, potom doprovodná usnesení. Doporučuji přijmout.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Zahajuji hlasování o celé proceduře. Kdo je pro, nechť stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 263 z přítomných 198 poslanců pro 157, proti 11. Navrhovaný postup byl přijat.

 

Nyní bychom mohli přistoupit k hlasování o pozměňovacích návrzích.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Smím-li se přidržet schválené procedury, přikročím dříve, než budeme hlasovat o pozměňujících návrzích, k textové části. Požádám, abychom hlasovali o legislativně technických změnách v části A i B najednou. Doporučuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Stanovisko ministra je rovněž doporučující.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 264 z přítomných 198 poslanců pro hlasovalo 197, proti žádný. Návrh byl přijat.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Nyní bychom hlasovali o legislativně technické změně přednesené panem poslancem Šustrem - je to překlep paragrafu. Doporučuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Stanovisko pana ministra je kladné. Zahajuji hlasování. Kdo je pro, nechť stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 265 z přítomných 198 poslanců pro hlasovalo 167, proti 2. Návrh pana poslance Šustra byl přijat.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Následně bylo předloženo legislativně technické upřesnění pana poslance Býčka, které zpravodaj nepokládá za legislativně technické upřesnění. To za prvé. Za druhé - je to legislativně technické upřesnění pozměňujícího návrhu, který je podle přesvědčení zpravodaje nehlasovatelný, protože mění závazný ukazatel fixovaný již v prvním čtení. Doporučuji prohlásit za nehlasovatelnou toto legislativně technické upřesnění.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ptám se pana ministra.

 

Ministr financí ČR Bohuslav Sobotka: Nevím, jestli se mohu vyjadřovat k proceduře, pane předsedající. Ale pokud se mohu vyjádřit, mé stanovisko je totožné se stanoviskem zpravodaje.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Dobře. Můžeme přikročit k dalšímu hlasování. Hlásí se ale pan poslanec Býček.

 

Poslanec Ladislav Býček: Domnívám se, že o námitce je třeba hlasovat, protože budeme schvalovat rozpočet až v závěrečném hlasování.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Budeme hlasovat o námitce pana poslance Býčka.

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s jeho námitkou, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 266 z přítomných 198 poslanců pro hlasovalo 41, proti 131. Námitka nebyla přijata.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Nyní bychom hlasovali o legislativně technickém upřesnění pana poslance Macháčka. Doporučuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Zahajuji hlasování. Kdo je pro, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 267 z přítomných 198 poslanců pro hlasovalo 191, proti jeden. Návrh pana poslance Macháčka byl přijat.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP