(Jednání pokračovalo ve 14.22 hodin.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobré odpoledne. Věřím, vážené paní kolegyně a páni kolegové, že jste se naobědvali a že můžeme pokračovat v našem projednávaném bodu Informace vlády o výsledcích kodaňského summitu Evropské unie. Po skončení obecné rozpravy mluvil pan předseda vlády Vladimír Špidla. Přihlášen je ještě - mimo obecnou rozpravu - místopředseda vlády a ministr zahraničních věcí Cyril Svoboda.

Vidím přihlášku předsedy klubu ČSSD? Není tomu tak. Dobře.

Jestli pan místopředseda vlády chce tedy promluvit, já zjednám klid ve sněmovně a můžeme začít.

Požádal bych všechny pány kolegy a paní kolegyně, aby zaujali svá místa v poslaneckých lavicích a případné rozhovory přenesli do předsálí, abychom se mohli věnovat vystoupení místopředsedy vlády a ministra zahraničních věcí pana Cyrila Svobody. Ještě počkám na kolegy ze sociální demokracie - kolegu Vlčka a Krause. Děkuji.

Pane místopředsedo, prosím, ujměte se slova.

 

Místopředseda vlády a ministr zahraničí ČR Cyril Svoboda: Vážený pane místopředsedo, vážená vládo, kolegyně a kolegové, dnešní dopolední debata byla silně demagogická a je velmi těžké na některé výroky ze strany poslanců z řad ODS reagovat. Proto si dovolím učinit několik obecných poznámek.

Za prvé. Vstupem do Evropské unie se realizuje jedna z priorit zahraniční politiky.

Za druhé. Evropská unie o tom, že jsme pozváni, abychom byli plnoprávnými členy Evropské unie, již rozhodla.

Evropská unie prokázala partnerství i vůči České republice v nedávné minulosti, kolem povodní, kdy jsme dostali peníze z Fondu solidarity, ačkoliv jsme na to neměli podle žádných kritérií nárok.

Evropská unie nás nezbavuje naší suverenity. Nadále budou v České republice soudit české soudy. Budou aplikovat naše zákony, ale samozřejmě také zákony unijní. Já to říkám na poznámku ve vystoupení pana poslance Ivana Langera. A připomenu jenom to, že v České republice více než 70 tisíc sporů před českými soudy běží delší dobu než tři a půl roku. To znamená, že bychom si měli přát, aby justice fungovala efektivněji, jak funguje v Evropské unii.

Evropská unie rozhodnutím jednotlivých členských států ukazuje, že se Česká republika v Evropské unii neztratí a že bude mít svůj reálný vliv. Nejenom proto, že bychom egoisticky hleděli pouze na naše poslance a naše další zástupce, ale proto, že v Evropské unii nebude rozhodování unie versus Česká republika nebo členské státy EU versus Česká republika. Vždy každá otázka, která se rozhoduje, má své příznivce, má své odpůrce. My budeme vždy spoluúčastníky rozhodovacího procesu.

A konečně, poslední poznámka. Evropská unie rozhodla o rozšíření. A na toto rozšíření dává peníze. Dává na rozšíření peníze nejen podle dohodnutých pravidel, protože to je oboustranný zájem, jak náš, tak Evropské unie, ale dokonce v rámci kompenzačních plateb dává peníze natvrdo, na které "nemá nikdo nárok". Je to politické rozhodnutí, aby vstup České republiky a dalších kandidátských zemí byl snazší. Evropská unie tedy ukazuje, že existuje společná vůle a že existuje solidarita tohoto typu.

Takže, dámy a pánové, považuji to, co zaznělo z úst ODS, za naprosto demagogické a účelové, protože neustále používají jeden argument. Je to ten argument přepočtu peněz na hlavu. Argumenty, které jsou předkládány z druhé strany, berou jako zavádějící a jako argumenty, které označují pouze za žonglování s čísly. Když my poukazujeme na to, kolik jsme vyjednali peněz natvrdo, na ruku, v porovnání s penězi, které je možno získat teprve na základě zpracování projektů, tak na tyto argumenty se neslyší. Když mluvíme o tom, že podmínky v jednotlivých kandidátských zemích jsou rozdílné, protože je rozdílný typ zemědělství, jsou rozdílné úkoly, které mají jednotlivé kandidátské země, a na splnění těchto konkrétních úkolů dostávají peníze, pak tento argument také není slyšen.

Zkrátka, jestliže nemáte dar schopnosti rozlišovat problémy v jejich komplexnosti a vidět je v souvislostech, pak je samozřejmě jednoduché se uchylovat toliko k takovéto pavlačové demagogii, která říká: Všechno je špatně, jsme na tom nejhůř. A pod čarou říkat: My ale do té Evropské unie chceme.

Já si myslím, že je potřeba říci poctivě, že tady se sehrává normální soutěž a zápas mezi politickými stranami na české politické scéně o vliv tady u nás. A zájem ODS, podle mého názoru, je ten, aby referendum nedopadlo dobře, protože z toho vidí pouze svůj vlastní prospěch tady na domácí české politické scéně. Podle mě nemůže být horší vizitka v zahraničí než předvádění tohoto ubohého zápasu u něčeho, co je obecně prospěšné.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu místopředsedovi vlády.

Obecná rozprava byla ukončena. V ní vystoupilo 27 diskutujících plus byly některé faktické připomínky.

Otevírám podrobnou rozpravu, do které mám přihlášku pana kolegy Josefa Janečka. (Šum ze sálu.)

Já jsem převzal od paní kolegyně Němcové pořadí: první kolega Janeček, druhý kolega Zahradil. Samozřejmě, pokud se dohodnete… Dobře.

Pan kolega Zahradil je připraven, může přednést v podrobné rozpravě svůj návrh.

 

Poslanec Jan Zahradil: Já vám děkuji, pane předsedající. Abych ukázal, že přece jenom jsme po té polední přestávce obdařeni jistou o něco větší mírou vstřícnosti vůči vládě, předložím návrh velmi mírného usnesení. Velmi mírného usnesení. Myslím, že kdyby mělo vystihnout skutečnost, muselo by být daleko tvrdší. Já záměrně předložím velice mírnou verzi, takovou, aby i někteří jiní poslanci o ní mohli hlasovat kladně.

Návrh usnesení, který předkládám, zní: "Poslanecká sněmovna konstatuje, že konečné výsledky jednání mezi vládou České republiky a orgány Evropské unie o podmínkách vstupu České republiky do Evropské unie jsou neuspokojivé a tyto podmínky neodpovídají postavení České republiky mezi ostatními kandidátskými zeměmi." Myslím si, že je to velmi mírný a kompromisní návrh vzhledem ke skutečnosti.

Děkuji.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP