(14.30 hodin)

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu kolegovi Zahradilovi za jeho návrh v podrobné rozpravě. Slovo má kolega Janeček.

 

Poslanec Josef Janeček: Vážené kolegyně a kolegové, rád bych přispěl k usnesení, které si myslím, že by lépe reflektovalo zájmy České republiky i proběhlou rozpravu, a to ve znění:

Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR

1. bere na vědomí informaci vlády o podmínkách vstupu ČR do EU,

2. oceňuje přínos a děkuje

a) prezidentu republiky Václavu Havlovi,

b) premiérům Václavu Klausovi, Josefu Tošovskému, Miloši Zemanovi a Vladimíru Špidlovi,

c) ministrům zahraničí Josefu Zieleniecovi, Jaroslavu Šedivému, Janu Kavanovi a Cyrilu Svobodovi,

d) hlavnímu vyjednavači Pavlu Teličkovi a celému vyjednávacímu týmu.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji kolegovi Janečkovi. S přednostním právem se přihlásil předseda klubu ČSSD pan poslanec Milan Urban. Prosím, pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Milan Urban: Vážený pane místopředsedo, členové vlády, vážené kolegyně, vážení kolegové. Na základě toho, že dnes zde probíhala debata, ze které jsem usoudil, že z 90 % padala pochvalná slova na práci vlády, na základě toho, že někteří opoziční poslanci vystupovali s trochu nesrozumitelnými projevy, řekl bych, že mohly mít i charakter trochu legrační, dovolím si, i vzhledem k datu, kdy dnes projednáváme tuto problematiku, navrhnout následující usnesení:

Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR děkuje vládě České republiky za vyjednané podmínky při přistoupení České republiky do Evropské unie.

Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR prohlašuje, že tato vláda je nejlepší vládou v historii České republiky (potlesk) a máme ji rádi. (Potlesk - smích.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu kolegovi Milanu Urbanovi, který využil svého přednostního práva jako předseda klubu a přednesl v podrobné rozpravě návrh na usnesení.

S přednostním právem se hlásí ještě předseda klubu KSČM pan Pavel Kováčik. Prosím, pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Děkuji, pane předsedající. Paní a pánové, mně nezbývá, než navrhnout doplněk k návrhu usnesení, který tady přednesl předseda klubu sociální demokracie. Za posledním slovem, které přednesl pan předseda klubu sociální demokracie, vypustit tečku, nahradit ji čárkou a doplnit větu slovy: na věčné časy.

Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji kolegovi Kováčikovi. Připomínám všem, i těm, kteří mají přednostní právo vystoupit, že mají mluvit k věci, a byl bych rád, aby návrhy usnesení měly faktický charakter.

S faktickou připomínkou pan kolega Miloslav Ransdorf. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Miloslav Ransdorf: Ano, chtěl bych vytknout panu kolegovi Milanu Urbanovi, že jeho návrh nebyl úplný. Měl by začít Sámem, že vlastně stál u zrodu naší státnosti, měl by poděkovat také přemyslovským knížatům a králům, lucemburským králům, husitským válečníkům, že uhájili naši zemi, atd., že tedy vytvořili naši státnost, aby bylo vůbec o čem vyjednávat, přátelé! (Potlesk.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji kolegovi Ransdorfovi. S faktickou připomínkou pan předseda zahraničního výboru kolega Laštůvka. Prosím, pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Vladimír Laštůvka: Je to pozoruhodné, o vážném tématu tak nevážně. Ale co se dá dělat. Se zájmem jsem vyslechl, že kolega Zahradil přes polední pauzu přemýšlel a dospěl k umírněnému návrhu usnesení. Vrátím to rád do této faktické roviny. Nicméně stále mi není zcela zřejmé, o co návrh tohoto usnesení, které kolega Zahradil přednesl, opírá. To, co tady zaznělo, je jeho návrh. To, co tady zaznělo v rozpravě, ani v nejmenším nepodpořilo to, co navrhuje. Dokonce ani otázku, kterou jsem vznesl, ctihodná opozice nezodpověděla, to je, zda zná skutečně faktická čísla, faktické výsledky jednání v Kodani.

Shrnu tedy a podtrhnu. Nechápu, jak můžeme o takovém usnesení vůbec hlasovat s vědomím, že nevíme, jaké výsledky byly učiněny. Myslím, že debata pro to je teprve otevřena. Prosím, takové usnesení nenavrhujme, anebo pro ně nehlasujme.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu kolegovi Laštůvkovi. Řádně přihlášen je pan poslanec Pavel Svoboda, po něm pan kolega Václav Klaus.

 

Poslanec Pavel Svoboda: Vážený pane místopředsedo, dámy a pánové, já to vše vrátím do trochu střízlivější roviny a navrhnu usnesení v tomto znění: Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR vítá úspěšné završení přístupových jednání České republiky do Evropské unie na summitu v Kodani.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za věcný návrh usnesení v podrobné rozpravě. A slovo má nyní pan kolega Václav Klaus a eviduji přihlášku ještě dvou poslanců. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Václav Klaus: Pane předsedající, dovolte mi, abych udělal poněkud neobvyklý návrh. Nevím, jestli to má být návrh usnesení, ale je to návrh pro předsedu vlády, který právě vešel do této jednací síně.

Chtěl bych ho poprosit, aby v rámci zachování důstojnosti této instituce, Poslanecké sněmovny, domluvil předsedovi svého klubu, aby svůj návrh stáhl. Děkuji. (Potlesk.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu kolegovi Klausovi. Řádně přihlášen je pan kolega Karel Vymětal do podrobné rozpravy a připraví se pan kolega Kohlíček. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Karel Vymětal: Děkuji, pane místopředsedo za slovo. Dámy a pánové, pan předseda klubu ČSSD zřejmě neuvažuje o stažení svého návrhu. Já si myslím, že jeho návrh je docela hlasovatelný. (Smích.)

Dovolte mi, abych předložil dva drobné pozměňovací návrhy k jeho návrhu, a sice v prvním bodu, aby mezi slova "vyjednané podmínky" bylo vloženo slovo "nevýhodné". Znamená to, že text bude znít: Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR děkuje vládě ČR za vyjednané nevýhodné podmínky při přistoupení České republiky do Evropské unie. (Oživení v sále. Smích.)

A mám ještě jeden drobný pozměňovací návrh k druhému bodu. Je to jiný návrh, než předložil pan poslanec Kováčik. Na konci také nekončit tečkou za slovy "máme ji rádi", ale dát čárku a pokračovat textem "jako hrb na vlastních zádech". (Smích.)

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji kolegovi Vymětalovi. A opravdu bych žádal všechny, aby řekl bych zachovali určitou solidnost jednání této sněmovny. Vím, že to po vzrušené dopolední diskusi není úplně jednoduché, ale přesto vás zvu k pořádku.

Slovo má pan kolega Kohlíček, zatím jako poslední přihlášený do podrobné rozpravy.

 

Poslanec Jaromír Kohlíček: Děkuji za slovo. Pane předsedající, milé kolegyně, vážení kolegové, dovolte mi, abych přednesl mimořádně naprosto seriózní návrh. Doporučuji, aby Poslanecká sněmovna přijala tento návrh usnesení: Poslanecká sněmovna vzala na vědomí zprávu české vlády o výsledku vyjednávání v Kodani.

Děkuji. (Potlesk.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP