(14.40 hodin)

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji kolegovi Kohlíčkovi. To byl poslední přihlášený do podrobné rozpravy. Ptám se pana zpravodaje, jestli má zájem vystoupit se závěrečným slovem.

 

Poslanec Oldřich Vojíř: Nemám už ambici vystoupit se závěrečným slovem, nicméně návrhy byly podávány ad hoc, některé jsou psané rukou, některé nejsou psané vůbec. Pokud mi dovolíte pak nějakou míru benevolence, jestliže začneme hlasovat v tom pořadí, ve kterém byly podávány, tak jsou tam dva, které jsou protilehlé a bude-li přijat buď ten, že nesouhlasíme s vyjednanými podmínkami, tak ostatní prohlásím za nehlasovatelné. A druhý, že souhlasíme a děkujeme vládě nebo něco podobného, a pak ostatní prohlásím za nehlasovatelné, tak pak je možné hlasovat rovnou. Pokud se na tomto neshodneme, nejsem schopen seriózně vést proceduru hlasování.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře. Návrh tady zazněl. Ještě předtím, než ho posoudíme, pan předseda klubu ODS Vlastimil Tlustý. Prosím, pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Vážený pane místopředsedo, vážená vládo, dámy a pánové, vzhledem k počtu předložených pozměňovacích návrhů a nejen z důvodu vzniku historického dokumentu žádám o předložení písemné podoby předložených návrhů všem na lavice.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: To je návrh, který má oporu v jednacím řádu. Ptám se pana zpravodaje, jestli má všechny návrhy v písemné podobě. Ještě ne, takže bychom museli tento bod přerušit, a to na dobu, než budou předloženy tyto návrhy v písemné podobě. To také na návrh pana předsedy klubu ODS učiním hlasováním s tím, že zároveň bychom hlasovali o tom, že v době přerušení tohoto bodu budeme pokračovat ve dvou ještě neprojednaných bodech této schůze.

Ptám se, jestli má někdo výhrady k takovému postupu. Není tomu tak, přesto nechám odhlasovat, kdo souhlasí s navrženým postupem.

 

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro v hlasování pořadové číslo 449. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 449 z přítomných 156 poslanců pro 119, proti 14. Návrh byl přijat.

 

Přerušili jsme tedy tuto zprávu vlády o výsledcích kodaňského summitu, a než zahájím další bod, hlásí se pan předseda klubu ČSSD Milan Urban. Prosím, pane předsedo.

 

Poslanec Milan Urban: Vážený pane místopředsedo, členové vlády, kolegyně a kolegové, dovolte mi, abych navrhl procedurální návrh, a to vyřadit z projednávání této schůze bod č. 50 - Vládní návrh zákona o státním dluhopisovém programu na úhradu jistin státního dluhu splatných v letech 2003 a 2004, sněmovní tisk 116.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Jedná se o procedurální návrh, o kterém mohu dát hlasovat bez rozpravy, jen požádám o klid sněmovnu.

 

Zahájím hlasování pořadové číslo 450 a ptám se, kdo je pro tento procedurální návrh. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 450 z přítomných 161 poslanců pro 108, proti 43. Návrh byl přijat.

 

Tedy náš program byl zmenšen o bod č. 50 - Vládní návrh zákona o státním dluhopisovém programu na úhradu jistin státního dluhu splatných v letech 2003 a 2004, který měl být projednán podle § 90 odst. 2.

 

Tím budeme pokračovat posledním bodem našeho jednání, kterým je bod číslo

 

94.
Podpůrné programy v zemědělství pro rok 2003, poskytované
podle § 2 zákona č. 252/1997 Sb., o zemědělství (vládní návrh)
/sněmovní tisk 140/

 

Žádám pana ministra zemědělství Jaroslava Palase, aby se ujal slova a předložený materiál z pověření vlády uvedl. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr zemědělství ČR Jaroslav Palas: Děkuji, pane místopředsedo. Dámy a pánové, na dnešním jednání plenární schůze -

(Veliký hluk v sále.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pane ministře, jen vás na chviličku přeruším. Prosím všechny ty, kteří dávají dohromady písemné návrhy na usnesení k předchozímu bodu, aby to vyřešili se zpravodajem v předsálí, aby k tomuto bodu tady byl patřičný klid. Ještě počkám. Jedná se o vážný bod, který navazuje na schválený zákon o státním rozpočtu, a je potřeba, abychom jeho uvedení vyslechli v patřičném klidu. Prosím paní a pány kolegy z ODS, ale i ze sociální demokracie! (Předsedající zvoní.)

Prosím, pane ministře, ujměte se slova.

 

Ministr zemědělství ČR Jaroslav Palas: Děkuji, pane místopředsedo. Na dnešním jednání plenární schůze Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR předkládám vládní návrh Podpůrné programy zemědělství pro rok 2003, poskytované podle § 2 zákona č. 252/1997 Sb., o zemědělství. Návrh vychází z koncepce resortní politiky Ministerstva zemědělství pro období před vstupem České republiky do EU. Struktura těchto programů a výše podpory však závisí na možnosti návrhu státního rozpočtu pro rok 2003. Proto jsou pro rok 2003 navrhovány pouze ty programy, které po konzultaci s odbornou zemědělskou veřejností považujeme za nezbytné pro udržitelný chod zemědělské výroby.

Podpůrné programy předložené podle § 2 zákona č. 252/1997 Sb. neodporují mezinárodním dohodám a smlouvám, kterými je Česká republika vázána. Podpůrné programy jsou účelové programy sloužící zejména k podpoře restrukturalizace, zvýšení konkurenceschopnosti českého agrárního sektoru, k ochraně životního prostředí a k vytvoření podmínek pro vstup do Evropské unie. (Stále značný hluk v sále.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Opravdu žádám o klid! I pana předsedu vlády bych poprosil, jestli může diskusi s kolegou Ransdorfem přenést do kuloárů.

 

Ministr zemědělství ČR Jaroslav Palas: Děkuji. U každého titulu je v obecné rovině uveden účel, předmět podpory, subjekt, který o podporu může žádat a forma podpory.

Podmínky pro podávání žádostí, rozhodování a přiznávání podpor budou upraveny samotnými zásadami Ministerstva zemědělství. Vzhledem ke specifičnosti podpůrných programů "5 - podpora chovu starokladrubského koně, podpora zemských hřebčinců Písek a Tlumačov" a "6 - genetické zdroje" se předpokládá jako v minulých letech vydat samostatný předpis Ministerstva zemědělství. Do prováděcích předpisů pro poskytování podpor bude zapracována možnost Ministerstva zemědělství v odůvodněných případech zpřesnit v průběhu roku výše uvedené předpisy.

Při projednávání v zemědělském výboru Parlamentu ČR byly k návrhu vzneseny některé pozměňovací návrhy podpůrných programů, které jsou obsaženy v usnesení zemědělského výboru z 9. schůze dne 4. prosince 2002. Proti duchu těchto pozměňovacích návrhů nemá Ministerstvo zemědělství České republiky zásadní připomínky.

Děkuji vám proto, paní poslankyně a páni poslanci, za vyjádření souhlasu a schválení návrhu Podpůrných programů zemědělství pro rok 2003, poskytovaných podle § 2 zákona č. 252/1997 Sb., o zemědělství.

(V sále stále hluk.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu ministru zemědělství a znovu žádám pány poslance a paní poslankyně o klid! Žádám paní kolegyni Marvanovou a pana předsedu KDU-ČSL, aby to vyřešili jinde, stejně tak pány kolegy z ODS, aby se uklidnili. Zároveň žádám pana kolegu Grůzu jako zpravodaje k tomuto tisku, aby se ujal slova a sdělil nám informace o jednání ve výboru. Prosím, pane zpravodaji, máte slovo.

 

Poslanec Jan Grůza: Vážený pane místopředsedo, dámy a pánové, zemědělský výbor se zabýval podpůrnými programy zemědělství pro rok 2003 na své 9. schůzi dne 4. prosince 2002. Po úvodním slově Ing. Jaroslava Palase, ministra zemědělství ČR, a zpravodajské zprávě poslance Jana Grůzy doporučuje zemědělský výbor Poslanecké sněmovny Podpůrné programy zemědělství pro rok 2003, poskytované podle § 2 zákona č. 252/97 Sb., o zemědělství, vládní návrh, sněmovní tisk 140, schválit ve znění přijatých pozměňovacích návrhů.

Děkuji.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP