Začátek schůze Poslanecké sněmovny
16. ledna 2003 v 10.05 hodin

Přítomno: 190 poslanců

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Vážené paní poslankyně a páni poslanci, vážení členové vlády, zahajuji 9. schůzi Poslanecké sněmovny a vítám vás na ní srdečně. Schůzi jsem svolal a návrh pořadu stanovil na návrh organizačního výboru Poslanecké sněmovny ze dne 14. ledna. Pozvánka vám byla rozdána týž den prostřednictvím poslaneckých klubů.

Nevím, jestli funguje gongové zařízení, ale spíše se mi zdá, že nefunguje. - Už funguje.

Prosím vás, abyste se přihlásili hlasovacími kartami a oznámili mi, kdo žádá o vydání karty náhradní. Už mě o to požádal pan poslanec Teplík, který má náhradní kartu č. 8, a pan poslanec Koudelka, který má náhradní kartu č. 1. Pan poslanec Krajíček má náhradní kartu č. 10, paní poslankyně Šedivá má náhradní kartu č. 7, paní ministryně Buzková má náhradní kartu č. 12.

Nyní přistoupíme k určení ověřovatelů této schůze. Navrhuji vám, abychom určili poslankyni Taťánu Fischerovou a poslance Petra Bratského. Má někdo jiný návrh? Budeme hlasovat.

 

Kdo s tímto návrhem na ověřovatele souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 1 z přítomných 148 poslanců pro hlasovalo 139, proti žádný. Návrh byl přijat.

 

Určili jsme tedy ověřovateli 9. schůze Poslanecké sněmovny poslance Petra Bratského a Taťánu Fischerovou. Prosím jmenované ověřovatele, aby nyní zkontrolovali přihlášky poslanců na ústní interpelace se seznamy v počítači a poté eventuálně dohlédli na losování jejich pořadí.

Sděluji, že do zahájení schůze požádali o omluvení své neúčasti pan poslanec Nájemník, který je v nemocnici, a pan poslanec Radim Turek. Z vlády se na dopoledne omlouvá pan poslanec Pavel Rychetský a ministryně Marie Součková.

Pan poslanec Pospíšil má náhradní kartu č. 13.

Nyní přistoupíme ke stanovení pořadu schůze. Ověřovatelé mezitím zjistili, jak jsme na tom s interpelacemi. Obdržel jsem informaci, že nebyly podány žádné přihlášky na ústní interpelace, a proto tento bod z návrhu pořadu vyřadíme. Znamená to, že naše jednání nyní může probíhat i po 16. hodině.

Ne, já se neptám, ale konstatuji, že naše jednání tím pádem může probíhat i po 16. hodině.

Paní místopředsedkyně Němcová má náhradní kartu č. 14.

Žádám vás, abyste se nyní vyjádřili k návrhu pořadu. Hlásí se místopředseda Vojtěch Filip.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Vážený pane předsedo, pane premiére, členové vlády, paní a pánové, dovolím si v tomto bodě jednání o návrhu pořadu vyjádřit jednu zásadní připomínku. Tak jak přednesl pan předseda sněmovny, pozvánka na tuto schůzi nám byla rozdána prostřednictvím poslaneckých klubů v úterý tento týden. Budeme projednávat bod, který obsahuje náš jednací řád pod § 50 odst. 1 písm. i), případně h). Nejedná se tedy o postup, který by zahrnoval § 100 našeho jednacího řádu, tedy o jednání Poslanecké sněmovny, které má rozhodnout o akcích z rozhodnutí Rady bezpečnosti OSN v případném zkráceném jednání podle § 99 našeho zákona o jednacím řádu. Musím tedy připomenout, že pozvánka na tuto schůzi byla doručena v rozporu s § 51 odst. 6 zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny, a navrhuji tedy odročení projednávání tohoto programu dnešní schůze tak, aby tento zákon byl dodržen, to znamená na úterý 21. ledna. Protože o takovém návrhu, který podávám, podle § 51 odst. 6 se hlasuje bez rozpravy, dovolím si krátce odůvodnit svůj návrh na odročení.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP