(11.20 hodin)

Poslanec Jan Vidím: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, dovoluji si navrhnout Poslanecké sněmovně, aby zahájila své odpolední jednání v 15.00 hodin.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Prosím pana předsedu Laštůvku.

 

Poslanec Vladimír Laštůvka: Pane předsedající, dámy a pánové, dovolte, abych navrhl přerušení jednání Poslanecké sněmovny do 9.00 hodin, pátek 17. 1. Domnívám se, že projednáváme tak závažnou věc, kterou je třeba projednat bez hysterie, bez obstrukcí, ale také velmi věcně. Neprojednáváme smlouvu o zamezení dvojího zdanění, ale otázky války a míru. Myslím si, že Poslanecká sněmovna nemůže rozhodovat na základě novinových zpráv, nemůže rozhodovat na základě dojmů, ale musí rozhodovat na základě věcných informací. Opakuji návrh - 9.00 hodin pátek.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. S faktickou poznámkou se hlásí pan poslanec Exner.

 

Poslanec Václav Exner: Dovoluji si přednést procedurální návrh. Hovořil jste o tom, že jste už zřejmě požádal, a souhlasí s tím předsedové výborů, aby návrh byl projednán ve výboru zahraničním a ve výboru pro obranu a bezpečnost. Domnívám se, že je žádoucí, aby byl návrh také projednán ve výboru ústavně právním. Jde o otázky války a míru.

Pan ministr Tvrdík hovořil, že jde o rozhodnutí, na jehož konci může být válka. V jiné souvislosti řekl, že jsme již teď zapojeni do konfliktu, na druhé straně řekl, že nejsme ve válce a ani ji nevyhlašujeme atd. Myslím si, že posouzení ústavní otázky, v jakém se nacházíme stavu a do čeho se chystáme, je nezbytné i v ústavně právním výboru.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Nechám o tomto procedurálním návrhu hlasovat okamžitě. Budeme hlasovat o tom, jestli projednávat tento materiál také v ústavně právním výboru.

Všechny vás odhlašuji, žádám vás, abyste se přihlásili. Budeme hlasovat o tom, aby tento materiál projednal také výbor ústavně právní.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro ústavně právní výbor jako další, který projedná tento návrh, nechť stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 5 z přítomných 181 poslanců pro hlasovalo 51, proti 88. Návrh přijat nebyl.

 

Pan ministr Ambrozek má náhradní kartu č. 17.

O slovo se dále hlásil pan předseda Vidím.

 

Poslanec Jan Vidím: Pane předsedo, dámy a pánové, byl bych velmi nerad, aby Poslanecká sněmovna získala dojem, že to, že navrhuji, aby se schůze sešla v 15.00 hodin, znamená, že by výbor pro obranu a bezpečnost projednávání nevěnoval dostatečnou pozornost. Jsem však přesvědčen, že dvou-, maximálně tříhodinové projednávání tohoto materiálu je naprosto postačující. Proto navrhuji, abychom pokračovali již dnes v 15.00 hodin.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Dalším přihlášeným byl pan poslanec Kühnl, další pan poslanec Ransdorf.

 

Poslanec Karel Kühnl: Vážený pane předsedající, kolegyně a kolegové, jsem si vědom, že projednáváme mimořádně závažný návrh, do jehož projednávání nemohou zásadním způsobem zasahovat organizační problémy jedné strany. Chtěl bych vás požádat o podporu návrhu pana poslance Vidíma na pokračování v 15 hodin, protože Unie svobody-DEU zahajuje zítra, v pátek brzy odpoledne, své republikové shromáždění čili sjezd, něco, co bylo plánování již několik měsíců předem. (Hluk v sále.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Prosím o klid, nechte pana poslance domluvit.

 

Poslanec Karel Kühnl: Podotýkám, že se zatím každé straně v této věci vyhovělo. Samozřejmě, že přijmeme i opačné rozhodnutí, pokud se většinově sněmovna pro to rozhodne. Právě proto jsem řekl na začátku, že organizační důvody nemohou být nějakým základním problémem, ale domnívám se, že i z věcného důvodu je správné toto rozhodnutí přijmout rychle.

Proto ještě jednou: poslanecký klub US-DEU bude hlasovat pro 15 hodin dnes.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. Ještě pan poslanec Ransdorf.

 

Poslanec Miloslav Ransdorf: Chtěl bych sdělit dva návrhy.

Souhlasím plně s panem předsedou Laštůvkou, že se jedná o závažný bod, který nelze projednávat v tlaku a za nedostatečných informací. Navrhuji proto, aby se jednání o této věci odložilo, abychom přerušili projednávání tohoto bodu v plénu do úterka příštího týdne. Tím by zároveň vznikl také dostatečný čas i pro kolegy US, aby se mohli věnovat svému nepochybně složitému sjezdu.

Chtěl bych dále upozornit na další problém. Nejedná se pouze o látku, která se týká bezpečnostních nebo zahraničněpolitických problémů, jedná se také o problém hospodářský a rozpočtový. Krize, která bude na Blízkém východě nepochybně důsledkem těchto operací, bude mít závažné důsledky ve světovém hospodářství. Odhaduje se výrazný pohyb na trzích a pokles hrubého domácího produktu minimálně o dva procentní body.

Domnívám se, že musíme vědět, zda naše země je připravena na případné výkyvy, zda máme dostatečné ropné rezervy atd. Proto navrhuji, aby se tato otázka projednala také v rozpočtovém a hospodářském výboru.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ještě paní poslankyně Rujbrová.

 

Poslankyně Zuzka Rujbrová: Vážený pane předsedo, vážené kolegyně a kolegové, navrhuji přikázání projednávaného tisku též petičnímu výboru v souvislosti s dopisy a maily, které jste v počtu několika desítek kusů každý z vás obdrželi a které byly doručeny do sněmovny.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Nechám o tomto návrhu okamžitě hlasovat. Byl přednesen návrh, aby to také projednal petiční výbor.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, aby se také petiční výbor ujal tohoto materiálu, nechť stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 6 z přítomných 180 poslanců pro hlasovalo 47, proti 99. Návrh nebyl přijat.

 

Nyní jednání sněmovny přeruším zhruba na 15 minut. Sejdeme se tady v 11.45 hodin.

Pan poslanec Ransdorf chápal zřejmě své vystoupení jako návrh, aby se to dalo také výboru hospodářskému. Souhlasím, budeme o tom také hlasovat.

Hlasujeme o tom, abychom tento materiál přidělili také rozpočtovému a hospodářskému výboru.

 

Kdo je pro přidělení tohoto návrhu výboru rozpočtovému a hospodářskému, nechť stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 7 z přítomných 180 poslanců pro hlasovalo 40, proti 110. Návrh nebyl přijat.

 

Opakuji: pauza do 11.45 hodin. Zvu k sobě členy grémia.

 

(Jednání přerušeno v 11.30 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP